Hoppa till huvudinnehåll

TVINGAS AVBRYTA ARBETE I PIBOR

Publicerad 2 oktober 2012

Ökat våld har tvingat oss att avbryta våra aktiviteter i två samhällen i länet Pibor i Sydsudan. Detta innebär att uppemot 90 000 personer nu saknar tillgång till sjukvård.

På grund av det osäkra läget har befolkningen i Lekwongole och Gumuruk, inklusive våra sydsudanesiska medarbetare och deras familjer, flytt sina hem för att söka skydd i skogen. Då vi inte längre kan nå de två städerna och saknar personal där tvingas vi avbryta verksamheten.

Förödande konsekvenser

All internationell personal har evakuerats från området men några av våra lokalanställda finns kvar i staden Pibor och ger vård på sjukhuset där. 
– Vi är mitt i malariasäsongen och mitt i de värsta översvämningar som drabbat detta område på flera år, säger Stefano Zannini, vår landansvarige i Sydsudan. 
– Folk måste gå i timmar för att få sjukvård i staden Pibor där vår vårdcentral nu är nu den enda sjukvårdsinrättningen som erbjuder gratis sjukvård i länet, säger Zannini. Vi fruktar att vi kommer att behöva avbryta alla våra aktiviteter på grund av säkerhetsläget. Detta kommer att få förödande konsekvenser för de 160 000 invånarna i Pibor län.

Måste respektera vårt arbete

Vi uppmanar nu väpnade grupper i och omkring Pibor att respektera sjukvårdsanläggningar och medicinsk personal så att vi kan fortsätta vårt arbete med att rädda liv. 
– Vår prioritet är att kunna fortsätta erbjuda den sjukvård som så väl behövs i Pibor. Vi står redo att återuppta vårt medicinska arbete så fort säkerhetsläget tillåter, säger Stefano Zannini.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Pibor sedan 2005 och i det område som nu är Sydsudan sedan 1983. I norra Sydsudan, på gränsen mot Sudan, är läget mycket allvarligt. 170 000 personer har flytt från våldsamheter i Sudan och befinner sig lägren i norra delen av landet.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.