Hoppa till huvudinnehåll

TVINGAS AVBRYTA ARBETE I PIBOR

Publicerad 2 oktober 2012

Ökat våld har tvingat oss att avbryta våra aktiviteter i två samhällen i länet Pibor i Sydsudan. Detta innebär att uppemot 90 000 personer nu saknar tillgång till sjukvård.

På grund av det osäkra läget har befolkningen i Lekwongole och Gumuruk, inklusive våra sydsudanesiska medarbetare och deras familjer, flytt sina hem för att söka skydd i skogen. Då vi inte längre kan nå de två städerna och saknar personal där tvingas vi avbryta verksamheten.

Förödande konsekvenser

All internationell personal har evakuerats från området men några av våra lokalanställda finns kvar i staden Pibor och ger vård på sjukhuset där. 
– Vi är mitt i malariasäsongen och mitt i de värsta översvämningar som drabbat detta område på flera år, säger Stefano Zannini, vår landansvarige i Sydsudan. 
– Folk måste gå i timmar för att få sjukvård i staden Pibor där vår vårdcentral nu är nu den enda sjukvårdsinrättningen som erbjuder gratis sjukvård i länet, säger Zannini. Vi fruktar att vi kommer att behöva avbryta alla våra aktiviteter på grund av säkerhetsläget. Detta kommer att få förödande konsekvenser för de 160 000 invånarna i Pibor län.

Måste respektera vårt arbete

Vi uppmanar nu väpnade grupper i och omkring Pibor att respektera sjukvårdsanläggningar och medicinsk personal så att vi kan fortsätta vårt arbete med att rädda liv. 
– Vår prioritet är att kunna fortsätta erbjuda den sjukvård som så väl behövs i Pibor. Vi står redo att återuppta vårt medicinska arbete så fort säkerhetsläget tillåter, säger Stefano Zannini.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Pibor sedan 2005 och i det område som nu är Sydsudan sedan 1983. I norra Sydsudan, på gränsen mot Sudan, är läget mycket allvarligt. 170 000 personer har flytt från våldsamheter i Sudan och befinner sig lägren i norra delen av landet.

Relaterade nyheter

Anhöriga till patienter väntar i ett rum på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Agok
Sydsudan

"Jag undrar hur hennes liv ska bli nu"

Heidi Wikström är kirurg och arbetar i Agok som ligger i ett omtvistat område mellan Sudan och Sydsudan. 

Sydsudan

Resa genom träskmarken

Alexander Nymans uppdrag i Sydsudan är över. En av hans sista uppgifter blev att resa till Haat, en avlägsen by fyra timmars båtresa genom svårforcerad träskmark.

En nyfödd flicka får poliovaccin på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Agok.
Sydsudan

Kejsarsnitt mellan Sydsudan och Sudan

Heidi Wikström är en finsk kirurg ute på sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser i Abyei - ett omtvistat område mellan Sudan och Sydsudan. Där driver vi områdets enda sjukhus.

En utomhusklinik i Thaker, Leer, Sydsudan.
Sydsudan

Sydsudan: Gruppvåldtäkter och massmord

Befolkningen i provinserna Leer och Mayendit i Sydsudan har utsatts för extremt våld sedan slutet av april. Byar har plundrats och bränts ner, matförråd har länsats och sjukvårdsinrättningar har attackerats.