Hoppa till huvudinnehåll

TVINGAS AVBRYTA ARBETE I PIBOR

Publicerad 2 oktober 2012

Ökat våld har tvingat oss att avbryta våra aktiviteter i två samhällen i länet Pibor i Sydsudan. Detta innebär att uppemot 90 000 personer nu saknar tillgång till sjukvård.

På grund av det osäkra läget har befolkningen i Lekwongole och Gumuruk, inklusive våra sydsudanesiska medarbetare och deras familjer, flytt sina hem för att söka skydd i skogen. Då vi inte längre kan nå de två städerna och saknar personal där tvingas vi avbryta verksamheten.

Förödande konsekvenser

All internationell personal har evakuerats från området men några av våra lokalanställda finns kvar i staden Pibor och ger vård på sjukhuset där. 
– Vi är mitt i malariasäsongen och mitt i de värsta översvämningar som drabbat detta område på flera år, säger Stefano Zannini, vår landansvarige i Sydsudan. 
– Folk måste gå i timmar för att få sjukvård i staden Pibor där vår vårdcentral nu är nu den enda sjukvårdsinrättningen som erbjuder gratis sjukvård i länet, säger Zannini. Vi fruktar att vi kommer att behöva avbryta alla våra aktiviteter på grund av säkerhetsläget. Detta kommer att få förödande konsekvenser för de 160 000 invånarna i Pibor län.

Måste respektera vårt arbete

Vi uppmanar nu väpnade grupper i och omkring Pibor att respektera sjukvårdsanläggningar och medicinsk personal så att vi kan fortsätta vårt arbete med att rädda liv. 
– Vår prioritet är att kunna fortsätta erbjuda den sjukvård som så väl behövs i Pibor. Vi står redo att återuppta vårt medicinska arbete så fort säkerhetsläget tillåter, säger Stefano Zannini.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Pibor sedan 2005 och i det område som nu är Sydsudan sedan 1983. I norra Sydsudan, på gränsen mot Sudan, är läget mycket allvarligt. 170 000 personer har flytt från våldsamheter i Sudan och befinner sig lägren i norra delen av landet.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.