Hoppa till huvudinnehåll

TVINGAS AVBRYTA ARBETE I PIBOR

Publicerad 2 oktober 2012

Ökat våld har tvingat oss att avbryta våra aktiviteter i två samhällen i länet Pibor i Sydsudan. Detta innebär att uppemot 90 000 personer nu saknar tillgång till sjukvård.

På grund av det osäkra läget har befolkningen i Lekwongole och Gumuruk, inklusive våra sydsudanesiska medarbetare och deras familjer, flytt sina hem för att söka skydd i skogen. Då vi inte längre kan nå de två städerna och saknar personal där tvingas vi avbryta verksamheten.

Förödande konsekvenser

All internationell personal har evakuerats från området men några av våra lokalanställda finns kvar i staden Pibor och ger vård på sjukhuset där. 
– Vi är mitt i malariasäsongen och mitt i de värsta översvämningar som drabbat detta område på flera år, säger Stefano Zannini, vår landansvarige i Sydsudan. 
– Folk måste gå i timmar för att få sjukvård i staden Pibor där vår vårdcentral nu är nu den enda sjukvårdsinrättningen som erbjuder gratis sjukvård i länet, säger Zannini. Vi fruktar att vi kommer att behöva avbryta alla våra aktiviteter på grund av säkerhetsläget. Detta kommer att få förödande konsekvenser för de 160 000 invånarna i Pibor län.

Måste respektera vårt arbete

Vi uppmanar nu väpnade grupper i och omkring Pibor att respektera sjukvårdsanläggningar och medicinsk personal så att vi kan fortsätta vårt arbete med att rädda liv. 
– Vår prioritet är att kunna fortsätta erbjuda den sjukvård som så väl behövs i Pibor. Vi står redo att återuppta vårt medicinska arbete så fort säkerhetsläget tillåter, säger Stefano Zannini.
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Pibor sedan 2005 och i det område som nu är Sydsudan sedan 1983. I norra Sydsudan, på gränsen mot Sudan, är läget mycket allvarligt. 170 000 personer har flytt från våldsamheter i Sudan och befinner sig lägren i norra delen av landet.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.