Hoppa till huvudinnehåll

TVINGAS AVBRYTA INSATS

Publicerad 19 januari 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hodan-distriktet i Mogadishu är hårt drabbat av våld och förstörelse.

Hodan-distriktet i Mogadishu är hårt drabbat av våld och förstörelse.

Vi känner oss nu tvingade att avsluta all medicinsk verksamhet i Hodan-distriktet i den somaliska huvudstaden Mogadishu efter morden på våra två kollegor, Philippe Havet och Karel Keiluhu, i slutet på december.

Läkare Utan Gränser stänger ner all sin verksamhet i Hodan-distriktet, inklusive två sjukvårdsinrättningar med vardera 120 sängar, där vi behandlat människor mot undernäring, mässling och kolera. I och med stängningenhalverar vi våra medicinska insatser i Mogadishu, men fortsätter ge medicinsk hjälp i andra distrikt i huvudstaden, liksom på tio andra platser i Somalia.

Omöjligt att fortsätta

För att vi ska kunna fortsätta hjälpa den somaliska befolkningen måste vår personal, våra patienter och våra medicinska vårdinrättningar respekteras. 
– Det är svårt att stänga ner vår verksamhet i ett läge där vår personal arbetar med att rädda liv varje dag. Men det brutala mordet på våra kollegor i Hodan gör det omöjligt för oss att fortsätta att arbeta i det här distriktet i Mogadishu, säger Christopher Stokes, Läkare Utan Gränsers internationella generalsekreterare. 
Under de senaste månaderna har vi gett vård till över 200 000 somalier som flytt till Hodan-distriktet. 

Måste släppas fria

Vi riktar nu en skarp uppmaning till alla parter – makthavare och den somaliska befolkningen – om att få till stånd ett säkert frisläppande av våra medarbetare Montserrat Serra och Blanca Thiebaut. De kidnappades i flyktinglägret Dadaab i Kenya den 13 oktober förra året när de gav hjälp till den somaliska befolkningen. 
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och driver för närvarande 13 projekt i landet. Läkare Utan Gränser bistår även somaliska flyktingar i flyktinglägret Dadaab i Kenya och i Dolo Ado i Etiopien.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.