Hoppa till huvudinnehåll

TVINGAS AVBRYTA INSATS

Publicerad 19 januari 2012
Hodan-distriktet i Mogadishu är hårt drabbat av våld och förstörelse.
Hodan-distriktet i Mogadishu är hårt drabbat av våld och förstörelse.
Foto: Martina Bacigalupo

Vi känner oss nu tvingade att avsluta all medicinsk verksamhet i Hodan-distriktet i den somaliska huvudstaden Mogadishu efter morden på våra två kollegor, Philippe Havet och Karel Keiluhu, i slutet på december.

Läkare Utan Gränser stänger ner all sin verksamhet i Hodan-distriktet, inklusive två sjukvårdsinrättningar med vardera 120 sängar, där vi behandlat människor mot undernäring, mässling och kolera. I och med stängningenhalverar vi våra medicinska insatser i Mogadishu, men fortsätter ge medicinsk hjälp i andra distrikt i huvudstaden, liksom på tio andra platser i Somalia.

Omöjligt att fortsätta

För att vi ska kunna fortsätta hjälpa den somaliska befolkningen måste vår personal, våra patienter och våra medicinska vårdinrättningar respekteras. 
– Det är svårt att stänga ner vår verksamhet i ett läge där vår personal arbetar med att rädda liv varje dag. Men det brutala mordet på våra kollegor i Hodan gör det omöjligt för oss att fortsätta att arbeta i det här distriktet i Mogadishu, säger Christopher Stokes, Läkare Utan Gränsers internationella generalsekreterare. 
Under de senaste månaderna har vi gett vård till över 200 000 somalier som flytt till Hodan-distriktet. 

Måste släppas fria

Vi riktar nu en skarp uppmaning till alla parter – makthavare och den somaliska befolkningen – om att få till stånd ett säkert frisläppande av våra medarbetare Montserrat Serra och Blanca Thiebaut. De kidnappades i flyktinglägret Dadaab i Kenya den 13 oktober förra året när de gav hjälp till den somaliska befolkningen. 
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och driver för närvarande 13 projekt i landet. Läkare Utan Gränser bistår även somaliska flyktingar i flyktinglägret Dadaab i Kenya och i Dolo Ado i Etiopien.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare