Hoppa till huvudinnehåll

TYFONEN HAGUPIT PÅ VÄG MOT FILIPPINERNA

Publicerad 5 december 2014
Ett team organiserar vår utrustning på vårt sjukhus i Guiuan. FOTO: Julie Remy
Ett team organiserar vår utrustning på vårt sjukhus i Guiuan. FOTO: Julie Remy

Det är drygt ett år sedan Filippinerna drabbades hårt av tyfonen Haiyan, och nu kommer rapporter om att en ny tyfon närmar sig ö-nationen. Tyfonen Hagupit, som också kallas Ruby, förväntas dra in över Filippinerna under helgen och våra team förbereder sig nu för att kunna bistå med akutsjukvård.

Hagupit har kategoriserats som en femma på en femgradig skala, och klassas nu som en supertyfon. Den förväntas dra in över Visayasöarna i östra Filippinerna under den lördagen 6 december och kommer att föregås av kraftiga vindstyrkor, skyfall, jordskred och sjögång.

Ett kirurgiskt team kommer att landa på Filippinerna under lördagen för att förbereda sig på en kraftig tillströmning av patienter. Det kirurgiska teamet står i kontakt med vår personal i området och kommer att placeras där man identifierar stora behov.

Vi jobbar sedan tidigare med ett barn- och mödravårdsprojekt på distriktssjukhuset i Palo. De förbereder sig nu och har säkrat utrustning för att kunna starta sin verksamhet så fort tyfonen har passerat.

Det är bara drygt ett år sedan Filippinerna drabbades av tyfonen Haiyan som orsakade en enorm förödelse. Orkanstyrkan var den kraftigaste som någonsin uppmätts, och mer än 6200 människor miste livet och 4 miljoner människor lämnades utan hus och hem. Vi var en av de första hjälporganisationerna på plats och har fortsatt att bistå med sjukvård sedan dess. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare