Hoppa till huvudinnehåll

TYFONEN HAGUPIT: TEAM REDO ATT NÅ UT TILL DRABBADE

Publicerad 7 december 2014
Ett kirurgiskt team bestående av en kirurg, narkosläkare och operationssköterska anlände till Manila i lördags, redo att rycka ut till de drabbade områdena. Foto: MSF
Ett kirurgiskt team bestående av en kirurg, narkosläkare och operationssköterska anlände till Manila i lördags, redo att rycka ut till de drabbade områdena. Foto: MSF

Våra team på plats i Filippinerna har rapporterat om starka vindar och kraftigt regn i staden Tacloban i samband med att tyfonen Hagupit, även kallad Ruby, drog in över staden Dolores i östra Samar vid 21.00 lokal tid igår. Just nu är det svårt att få en uppfattning om skadegörelsen i Samar då det inte finns elektricitet och kommunikationslinor är brutna på större delen av ön.

– Vi bevakar situationen i takt med att den utvecklas och vi kommer rycka ut så fort vi kan för att nå utsatta människor, säger operationssköterskan Yuko som är en del i det kirurgiska team som anlände till Manila igår. Teamet består i övrigt av en kirurg och en narkosläkare. Vi har två helikoptrar redo att transportera teamet till Tacloban och drabbade öar runt Samar så snart som möjligt.

Källor har rapporterat att vissa byar, i nordvästra Samar, ligger under vatten och att några öar väster om Samar är översköljda.

I morse var det fortfarande blåsigt och regnigt i Tacloban, men folk rör sig utomhus och en del motorcyklar och publika transportmedel är ute på vägarna.

På Leyte Provinssjukhus, som vi stödjer, har inga patienter skadats under stormen, men operationssalen har skadats och är förnärvarande inte fungerande.

Tyfonen förväntas dra förbi Samar idag och kan röra sig mot Manila, där man förväntar sig kraftiga regnfall de närmaste dagarna. Den filippinska regeringen förbereder massevakueringar i huvudstaden och hittills har över 700 000 människor evakuerats från Samar och Leyteprovinserna samt vissa delar av Iloilo och Quezon.

 

Läkare Utan Gränser arbetade i Filippinerna i samband med tyfonen Haiyan 2013 med att förse de drabbade människorna i östra Visayas med sjukvård. 

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare