Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina: Vård till invånare vid frontlinjen

Publicerad 10 januari 2018
Foto: Maurice Ressel
I december startade vi en mobil klinik som tillhandahåller sjukvård och psykologsamtal till invånarna i byn Opytne, östra Ukraina.

Varken vård eller viktiga mediciner finns att tillgå i byn Opytne i östra Ukraina. Byn ligger nära frontlinjen i det ukrainska statsstyrda territoriet, mittemot den förstörda flygplatsen i staden Donetsk i den nu självutropade republiken med samma namn.

Byborna saknar transportmedel och är isolerade till följd av dåligt väder. De flesta av dem är äldre och har inget annat val än att fortsätta leva i konfliktens mitt. Att ständigt höra beskjutning i närheten ger dem akut ångest och depression. Dessutom saknas tillgång till regelbunden vård av kroniska tillstånd såsom hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

– Utan tillgång till en utbildad läkare vårdar byborna i Opytne varandra. De mäter blodtryck på varandra och självmedicinerar, säger Myriam Berry, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Donetsk-provinsen. Eftersom det inte finns någon väg finns det heller inga bilar i byn utan invånarna går flera kilometer genom ett fält för att nå den närliggande staden Avdiivka.

För att hantera situationen startade Läkare Utan Gränser en mobil klinik bestående av en läkare, en sjuksköterska och en psykolog som tillhandahåller sjukvård och psykologsamtal till byborna. Verksamheten inleddes 14 december 2017 och basen är i en av bybornas hus.

Bodde i delvis förstörda byggnader

– Närheten till frontlinjen och ljudet av beskjutning gör att befolkningen befinner sig under daglig stress, säger Myriam Berry. Det är den mest förtvivlade situationen jag har sett i vårt projekt sedan jag kom hit i maj 2017. Av de tio patienterna vi hittills undersökt hade hälften ett blodtryck på över 200, vilket är en indikation på den konstanta stressen.

Vårt team fann personer som bodde i delvis förstörda byggnader och som måste förlita sig på internationella organisationer för att få tag på mat, uppvärmning och el. Ändå är det få invånare som vill fly från sina hem.

– Sedan vårt första besök i byn har vi nu i två månader försökt ta oss tillbaka,  säger Myriam. Opytne kan endast nås via en smal grusväg längs frontlinjen, eftersom alla andra infarter kan vara minerade eller avstängda av den ukrainska militären. Vi strävar nu efter att undersöka alla invånare som behöver läkarvård. Vi delar även ut mediciner som kommer att räcka i två månader, utifall vi får svårt att ta oss dit igen.

Läkare Utan Gränser driver mobila kliniker för dem som mest behöver sjukvård och psykologiskt stöd på 28 platser i regionen Donetsk, med fyra team baserade vid Mariupol och Kurakhove. De flesta patienter som får stöd från dessa kliniker är kvinnor över 50 år som lider av kroniska sjukdomar.

För att ta itu med effekterna av konflikten gällande psykisk ohälsa ger våra psykologer individuella samtal och grupprådgivning. Vi erbjuder också utbildning inom psykisk ohälsa, något som ger dem som bor i konfliktområdet, såväl som lärare och medicinsk personal, olika tekniker att hantera situationen.

Läs mer om vårt arbete i Ukraina.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare