Hoppa till huvudinnehåll

Undernäring i skuggan av regnperioden

Publicerad 23 oktober 2017
Foto: Sarah Pierre/Läkare Utan Gränser
Absatous dotter Fassouma får vård på Magaria-sjukhuet i Niger.

Varje år när regnet drar in över södra Niger ser vi en ökning av undernäring och malaria bland regionens barn. I år anställer vi fler än tusen personer i våra projekt för att förebygga, upptäcka och behandla sjukdomar som drabbar barn under fem år.

I Niger är antalet fall av undernäring som högst tiden före skördetid. Problemen är särskilt stora i regionerna Zinder, Tahoua och Maradi i södra delarna av Niger. Den ökade undernäringen brukar sammanfalla med regnperiodens ankomst då malariamyggorna också ökar i antal. Denna kombination kan vara dödlig för små barn om de inte får behandling i tid. Under den här period anställer vi fler än 1 430 personer i vårdinrättningar och byar för att förebygga, upptäcka och behandla de sjukdomar som drabbar barn under fem år. Arbetet är fokuserat på förebyggande åtgärder och på att behandla barn så snabbt och så nära hemmet som möjligt.

Behandla de allvarligast sjuka barnen

Vi har arbetat med hälsovårdsmyndigheterna sedan 2005 på flera sjukhus.Totalt finns nu mer än 1 200 bäddar tillgängliga för att tillgodose de medicinska behoven hos barn under fem år.

– Hemma finns det ingen hirs kvar och vi har inga matreserver. Min yngsta dotter Binta gick ner i vikt och hennes lemmar började svullna upp, förklarar Hassira, mamma till tre barn. Jag kom till barnavdelningen igår så att hon kunde få vård. Hon mår redan bättre. 

 

Barnavdelningen på Magaria-sjukhuset i Niger. Foto: Sarah Pierre/Läkare Utan Gränser.

I Niger är över 800 000 barn i riskzonen för måttlig och allvarlig akut undernäring, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA. Regionerna Maradi, Zinder och Tahoua är mest drabbade. Mellan juni och mitten av september vårdades mer än 6 400 barn med måttlig eller allvarlig undernäring på undernäringscenter för intensivvård som stöds av Läkare Utan Gränser.

De flesta barn som är inskrivna på våra barnavdelningar lider av undernäring i kombination med andra medicinska tillstånd som malaria. Dessa barn screenas också för sjukdomar som hiv och tuberkulos och vaccineras vid behov.

Att förebygga är bättre än att bota

Alltför många barn dör i Niger av sjukdomar som lätt kan diagnostiseras och behandlas. För att bekämpa detta krävs att de barn som lider av de vanligaste barnsjukdomarna får tillgång till sjukvård. Vi arbetar tillsammans med hälsovårdsmyndigheterna ute samhällena och stöttar sjukhus.

I 44 byar i Maradi-regionen utbildade vi lokala hälsoarbetare i att behandla patienter för okomplicerad malaria. Mellan juni och mitten av september behandlades 13 000 barn kostnadsfritt i hemmet och 750 hänvisades till en vårdcentral. En åtgärd som gör sjukvården mer tillgänglig.

Hälsofrämjande arbete gällande frågor som direkt påverkar barnens hälsa är också mycket viktigt. I nära samarbete med hälso- och sjukvårdspersonal samt hälsorådgivare går våra team från by till by för att diskutera ämnen som amning, vikten av vaccination och användning av insektsmedelbehandlade myggnät, samt riskerna med traditionella läkemedel för behandling av sjukdomar.

Sedan början av juni har sammanlagt mer än 108 000 barn behandlats av vår personal i regionerna Zinder, Tahoua och Maradi.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare