Hoppa till huvudinnehåll

Ungern: 400 patienter behandlade på fyra dagar

Publicerad 10 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tusentals flyktingar samlas Röszke vid gränsen mellan Ungern och Serbien. Många är försvagade av den långa resan.

Tusentals flyktingar samlas Röszke vid gränsen mellan Ungern och Serbien. Många är försvagade av den långa resan.

Tusentals människor korsar gränsen mellan Serbien och Ungern vid Röszke. Resan har försvagat många och Läkare Utan Gränser har inrättat en mobil klinik som har vårdat 400 patienter på fyra dagar.

Tusentals flyktingar, framför allt från Syrien, anländer till Röszke som ligger på gränsen mellan Serbien och Ungern. Varje dag korsar omkring 2 000 människor gränsen. De är mår dåligt både fysiskt och psykiskt efter en hård resa över hav och genom många länder.

– Behoven i Röszke är enorma. Det här är den första plats de anländer till veckor efter att de påbörjade sin resa från Grekland, säger Terese Sancristoval, akutsamordnare för Läkare Utan Gränser i Roszke.

– Människor kan bli kvar här i flera dagar så de behöver information, mat, vatten, latriner, duschar och skydd från kyla. Temperaturen kan gå ned till tre grader om nätterna. Läget förvärras nu när det regnar mycket. Vi måste förbereda oss på att den här situationen kommer fortgå ett tag.

Vi har inrättat en mobil klinik och har vårdat 400 personer på fyra dagar. De flesta av patienterna (60 procent) är barn med andningsproblem, följt av kvinnor (30 procent) många av dem gravida, och män med infekterade sår som de fått under den långa vandringen eller när de tagit sig genom stängsel. Den långa och påfrestande resan har försvagat deras immunförsvar och de som lider av kroniska sjukdomar har inte haft tillgång till sin medicin.

Förhandlingar pågår med den ungerska regeringen om att utöka verksamheten och förbättra kvaliteten på de tjänster som erbjuds flyktingar och migranter som passerar gränsen.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Vårt räddningsfartyg Bourbon Argos i november 2015
Nyheter från fältet

Följ med oss i fält – 2015 i ett nötskal

Brutala konflikter, attacker mot sjukhus och människor som riskerade livet på vägen till Europa. Vår digitala årsredovisning tar dig på en resa genom året 2015.

Khorshid Aryannejad i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Människor var väldigt rädda"

"Det dröjde inte länge innan de första patienterna kom till kliniken." Khorshid Aryannejad, kulturtolk, var på plats i Idomeni i söndags.

Människor vårdas i Idomeni efter sammandrabbningar med makedonsk polis.
Nyheter från fältet

Kaotisk vid makedonska gränsen

I helgen behandlade vi hundratals människor vid gränsen mellan Grekland och Makedonien efter sammandrabbningar mellan flyktingar och den makedonska polisen. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.