Hoppa till huvudinnehåll

Ungern: 400 patienter behandlade på fyra dagar

Publicerad 10 september 2015
Foto: Läkare Utan Gränser
Tusentals flyktingar samlas Röszke vid gränsen mellan Ungern och Serbien. Många är försvagade av den långa resan.

Tusentals människor korsar gränsen mellan Serbien och Ungern vid Röszke. Resan har försvagat många och Läkare Utan Gränser har inrättat en mobil klinik som har vårdat 400 patienter på fyra dagar.

Tusentals flyktingar, framför allt från Syrien, anländer till Röszke som ligger på gränsen mellan Serbien och Ungern. Varje dag korsar omkring 2 000 människor gränsen. De är mår dåligt både fysiskt och psykiskt efter en hård resa över hav och genom många länder.

– Behoven i Röszke är enorma. Det här är den första plats de anländer till veckor efter att de påbörjade sin resa från Grekland, säger Terese Sancristoval, akutsamordnare för Läkare Utan Gränser i Roszke.

– Människor kan bli kvar här i flera dagar så de behöver information, mat, vatten, latriner, duschar och skydd från kyla. Temperaturen kan gå ned till tre grader om nätterna. Läget förvärras nu när det regnar mycket. Vi måste förbereda oss på att den här situationen kommer fortgå ett tag.

Vi har inrättat en mobil klinik och har vårdat 400 personer på fyra dagar. De flesta av patienterna (60 procent) är barn med andningsproblem, följt av kvinnor (30 procent) många av dem gravida, och män med infekterade sår som de fått under den långa vandringen eller när de tagit sig genom stängsel. Den långa och påfrestande resan har försvagat deras immunförsvar och de som lider av kroniska sjukdomar har inte haft tillgång till sin medicin.

Förhandlingar pågår med den ungerska regeringen om att utöka verksamheten och förbättra kvaliteten på de tjänster som erbjuds flyktingar och migranter som passerar gränsen.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare