Hoppa till huvudinnehåll

Ute i sista minuten

Publicerad 10 februari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Hella Hultin och hennes kollegor före operation.

Hella Hultin och hennes kollegor före operation.

Vi har haft en förskräcklig fredag. Det är ju egentligen en ledig dag här i Jemen. Vi ska bara ronda avdelningarna på eftermiddagen, men för övrigt vara lediga. Såvida det inte kommer något riktigt akut. Och det gör det ju ibland. 

Idag hann jag bara till sjukhuset klockan två på eftermiddagen innan man ringde från akuten och meddelade att en skottskadad man i kritiskt tillstånd  kommit in. Sen ville det aldrig ta slut – en efter en kom patienter som behövde akuta åtgärder, och den lediga dagen var bara att glömma.

Men faktum är att det ändå till slut kändes ganska bra! Jag åkte hem till vårt hus vid tiotiden på kvällen med en hoppfull känsla inombords. Vår sista patient för dagen, en treårig flicka som kommit in i ett kritiskt läge; uttorkad, febrig och med groteskt uppsvälld buk sedan flera dagar, var nu betydligt bättre. Vi opererade henne på kvällen. Det kändes som om vi var ute i sista minuten för hon var i princip medvetslös och hade ett knappt mätbart blodtryck. Orsaken till hennes livshotande tillstånd var tarmvred. Hennes tunntarm hade snott sig fast i en ärrsträng från naveltrakten, och 50 centimeter av den var kolsvart och död. Några timmar till och hon skulle ha dött av de giftiga ämnena från den döda vävnaden.

Så snabbt vi kunde klippte vi bort den förstörda delen och sydde ihop de friska tarmändarna med varandra i en ny koppling. Redan under operationen blev hon bättre, hon fick ett normalare blodtryck och hennes njurar började åter producera urin. Vi kunde inte sy ihop bukväggen riktigt eftersom tarmarna var så uppsvällda, men sydde huden och bandagerade ordentligt. Efter att vi avslutat ingreppet stod vi kvar länge i operationssalen för att värma henne med vårt fina uppblåsbara värmetäcke, och ge henne mer vätska som ersättning för allt hon förlorat. Så småningom var till och med de små fötterna varma igen.

Om några dagar när förhoppningsvis svullnaden i tarmen lagt sig ska vi söva henne igen och reparera bukväggen helt. Jag håller tummarna!

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.