Hoppa till huvudinnehåll

"UTMANINGARNA ÄR ENORMA"

Publicerad 7 juni 2013
Ngaikouma, en av våra patienter i byn Bolom, undersöks för malaria av vår sjuksköterska Eric.
Ngaikouma, en av våra patienter i byn Bolom, undersöks för malaria av vår sjuksköterska Eric.
Foto: Ton Koene

Tre månader efter statskuppen i Centralafrikanska republiken är befolkningens behov av vård enorma. På flera platser i landet har sjukvårdspersonal flytt och befolkningen har lämnats utan tillgång till grundläggande vård. Runt om i landet fortsätter vi därför att utöka våra kristeam och behovet av hjälp utifrån är enormt.

– Hälsoutmaningarna och i Centralafrikanska republiken är enorma. Speciellt utanför huvudstaden, där hälsovården varit svag i flera år. Just nu är det krisernas kris här, säger Ellen van der Velden som är chef för Läkare Utan Gränsers arbete i Centralafrikanska republiken.
De största behoven i Centralafrikanska republiken just nu är tillgång till grundläggande vård. Vi uppmanar därför andra organisationer och FN att komma till Centralafrikanska republiken för att bistå folket.

En befolkning utan vård

I staden Bossangoa, norr om huvudstaden Bangui saknar cirka 150 000 människor tillgång till grundläggande hälsovård. Situationen för personalen på vårt nyöppnade fältsjukhus är därför hektisk. Varje dag tar vi där emot omkring 300 patienter.
Framför allt har vi behandlat malaria, diarré, undernäring och sexuellt- och könsrelaterat våld. Hälften av alla gravida kvinnor som får mödravård samt hälften av alla barn under fem år i staden har smittats av malaria.

Hivpatienter utan behandling

Den politiska omvälvningen i Centralafrikanska republiken har också lett till att flera hivpositiva patienter fått sin behandling avbruten. Enligt Chury Baysa som är medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser rör det sig om cirka 11 000 hivsmittade patienter i hela Centralafrikanska republiken.
I Bossangoa var 310 hiv/aidspatienter registrerade i det lokala sjukvårdsprogrammet innan krisen. De två senaste veckorna har 88 patienter kontaktat personal på sjukhuset för att få mer medicin.
På sjukhuset i Bossangoa kommer vi därför att, under de två kommande månaderna, dela ut antiretrovirala mediciner till patienter som varit utan medicinen sedan krisen började.

Öppnar mobilt team

I slutet av april försattes 8000 människor i området Batangafo i nordvästra Centralafrikanska republiken på flykt. Efter sammandrabbningar mellan lokalbefolkningen och en nomadstam från Chad sattes ett dussintal byar i brand och civilbefolkningen tvingades ut i bushen. Därför kommer vi nu att starta mobila kliniker i Batangafo där vi kommer att dela ut myggnät, täcken och tvål till internflyktingar.

Lungnare i Bangui

I huvudstaden Bangui börjar situationen dock lugna ner sig. Vi har precis avslutat tre månaders nödhjälp till det statliga sjukhuset. Vi har bland annat hjälpt till att behandla 1072 patienter, varav en tredjedel av dem varit skottskadade och i behov av operation. Under kuppen flydde personalen men nu har de återvänt och arbetet på sjukhuset har återgått till det normala.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva