Hoppa till huvudinnehåll

"UTMANINGARNA ÄR ENORMA"

Publicerad 7 juni 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ngaikouma, en av våra patienter i byn Bolom, undersöks för malaria av vår sjuksköterska Eric.

Ngaikouma, en av våra patienter i byn Bolom, undersöks för malaria av vår sjuksköterska Eric.

Tre månader efter statskuppen i Centralafrikanska republiken är befolkningens behov av vård enorma. På flera platser i landet har sjukvårdspersonal flytt och befolkningen har lämnats utan tillgång till grundläggande vård. Runt om i landet fortsätter vi därför att utöka våra kristeam och behovet av hjälp utifrån är enormt.

– Hälsoutmaningarna och i Centralafrikanska republiken är enorma. Speciellt utanför huvudstaden, där hälsovården varit svag i flera år. Just nu är det krisernas kris här, säger Ellen van der Velden som är chef för Läkare Utan Gränsers arbete i Centralafrikanska republiken.
De största behoven i Centralafrikanska republiken just nu är tillgång till grundläggande vård. Vi uppmanar därför andra organisationer och FN att komma till Centralafrikanska republiken för att bistå folket.

En befolkning utan vård

I staden Bossangoa, norr om huvudstaden Bangui saknar cirka 150 000 människor tillgång till grundläggande hälsovård. Situationen för personalen på vårt nyöppnade fältsjukhus är därför hektisk. Varje dag tar vi där emot omkring 300 patienter.
Framför allt har vi behandlat malaria, diarré, undernäring och sexuellt- och könsrelaterat våld. Hälften av alla gravida kvinnor som får mödravård samt hälften av alla barn under fem år i staden har smittats av malaria.

Hivpatienter utan behandling

Den politiska omvälvningen i Centralafrikanska republiken har också lett till att flera hivpositiva patienter fått sin behandling avbruten. Enligt Chury Baysa som är medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser rör det sig om cirka 11 000 hivsmittade patienter i hela Centralafrikanska republiken.
I Bossangoa var 310 hiv/aidspatienter registrerade i det lokala sjukvårdsprogrammet innan krisen. De två senaste veckorna har 88 patienter kontaktat personal på sjukhuset för att få mer medicin.
På sjukhuset i Bossangoa kommer vi därför att, under de två kommande månaderna, dela ut antiretrovirala mediciner till patienter som varit utan medicinen sedan krisen började.

Öppnar mobilt team

I slutet av april försattes 8000 människor i området Batangafo i nordvästra Centralafrikanska republiken på flykt. Efter sammandrabbningar mellan lokalbefolkningen och en nomadstam från Chad sattes ett dussintal byar i brand och civilbefolkningen tvingades ut i bushen. Därför kommer vi nu att starta mobila kliniker i Batangafo där vi kommer att dela ut myggnät, täcken och tvål till internflyktingar.

Lungnare i Bangui

I huvudstaden Bangui börjar situationen dock lugna ner sig. Vi har precis avslutat tre månaders nödhjälp till det statliga sjukhuset. Vi har bland annat hjälpt till att behandla 1072 patienter, varav en tredjedel av dem varit skottskadade och i behov av operation. Under kuppen flydde personalen men nu har de återvänt och arbetet på sjukhuset har återgått till det normala.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.