Hoppa till huvudinnehåll

"UTMANINGARNA ÄR ENORMA"

Publicerad 7 juni 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ngaikouma, en av våra patienter i byn Bolom, undersöks för malaria av vår sjuksköterska Eric.

Ngaikouma, en av våra patienter i byn Bolom, undersöks för malaria av vår sjuksköterska Eric.

Tre månader efter statskuppen i Centralafrikanska republiken är befolkningens behov av vård enorma. På flera platser i landet har sjukvårdspersonal flytt och befolkningen har lämnats utan tillgång till grundläggande vård. Runt om i landet fortsätter vi därför att utöka våra kristeam och behovet av hjälp utifrån är enormt.

– Hälsoutmaningarna och i Centralafrikanska republiken är enorma. Speciellt utanför huvudstaden, där hälsovården varit svag i flera år. Just nu är det krisernas kris här, säger Ellen van der Velden som är chef för Läkare Utan Gränsers arbete i Centralafrikanska republiken.
De största behoven i Centralafrikanska republiken just nu är tillgång till grundläggande vård. Vi uppmanar därför andra organisationer och FN att komma till Centralafrikanska republiken för att bistå folket.

En befolkning utan vård

I staden Bossangoa, norr om huvudstaden Bangui saknar cirka 150 000 människor tillgång till grundläggande hälsovård. Situationen för personalen på vårt nyöppnade fältsjukhus är därför hektisk. Varje dag tar vi där emot omkring 300 patienter.
Framför allt har vi behandlat malaria, diarré, undernäring och sexuellt- och könsrelaterat våld. Hälften av alla gravida kvinnor som får mödravård samt hälften av alla barn under fem år i staden har smittats av malaria.

Hivpatienter utan behandling

Den politiska omvälvningen i Centralafrikanska republiken har också lett till att flera hivpositiva patienter fått sin behandling avbruten. Enligt Chury Baysa som är medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränser rör det sig om cirka 11 000 hivsmittade patienter i hela Centralafrikanska republiken.
I Bossangoa var 310 hiv/aidspatienter registrerade i det lokala sjukvårdsprogrammet innan krisen. De två senaste veckorna har 88 patienter kontaktat personal på sjukhuset för att få mer medicin.
På sjukhuset i Bossangoa kommer vi därför att, under de två kommande månaderna, dela ut antiretrovirala mediciner till patienter som varit utan medicinen sedan krisen började.

Öppnar mobilt team

I slutet av april försattes 8000 människor i området Batangafo i nordvästra Centralafrikanska republiken på flykt. Efter sammandrabbningar mellan lokalbefolkningen och en nomadstam från Chad sattes ett dussintal byar i brand och civilbefolkningen tvingades ut i bushen. Därför kommer vi nu att starta mobila kliniker i Batangafo där vi kommer att dela ut myggnät, täcken och tvål till internflyktingar.

Lungnare i Bangui

I huvudstaden Bangui börjar situationen dock lugna ner sig. Vi har precis avslutat tre månaders nödhjälp till det statliga sjukhuset. Vi har bland annat hjälpt till att behandla 1072 patienter, varav en tredjedel av dem varit skottskadade och i behov av operation. Under kuppen flydde personalen men nu har de återvänt och arbetet på sjukhuset har återgått till det normala.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.