Hoppa till huvudinnehåll

UTÖKAR AKUTINSATSER

Publicerad 17 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Tillgången till sjukvård i Centralafrikanska republiken var dålig redan innan krisen. Men nu har situationen blivit ännu mer kritisk.

Tillgången till sjukvård i Centralafrikanska republiken var dålig redan innan krisen. Men nu har situationen blivit ännu mer kritisk.

Vi fortsätter nu att utöka våra akutinsatser Centralafrikanska republiken sedan en fredsuppgörelse nåtts mellan regeringen och rebellgrupper. De senaste veckorna har tusentals människor drabbats av striderna.

Förhandlingar pågår nu för att vi ska få tillträde till områden som står helt utan sjukvårdspersonal och grundläggande medicinsk service. Tusentals civila har flytt ut i vildmarken och saknar skydd och tillgång till rent vatten.

Dålig sjukvård sämre på grund av våldet

10 januari öppnade vi ett akut hjälpprojekt i Damara, en stad i frontlinjen som kontrolleras av regeringen. Där bistår vi invånarna och de som flytt undan stridigheterna med enklare sjukvård, bland annat via mobila kliniker. Många lider av diarréer, luftvägsinfektioner, undernäring och malaria och våra team på plats behandlar dagligen omkring 100 patienter. 

– Centralafrikanska republiken är ett av de länder i världen som har störst hälsoproblem. Dödligheten är alarmerande hög, också i fredstid. Oroligheterna har nu tvingat många på flykt och situationen försvåras ytterligare av att många lokala vårdmottagningar har stängt. På de få mottagningar som fortfarande är öppna håller dessutom viktiga läkemedel på att ta slut och några kliniker har fått sina förråd plundrade, säger Sylvain Groulx, akutsamordnare för vårt arbete i landet.

Behandlar mot malaria

I ett av våra projekt i Batangafo, i nordvästra delen av landet, har patientbesöken på sjukhuset nästan halverats sedan staden intogs av rebellgrupper. Många familjer har flytt ut i djungeln, nätterna är kyliga och människor saknar myggnät, mat och rent dricksvatten.
I huvudstaden Bangui finns mobila vårdteam som regelbundet besöker sju vårdcentraler. Vi utbildar även sjukvårdspersonalen i snabbtest för malariadiagnostik och delar ut malarialäkemedel för att kunna behandla närmare 1000 patienter. Vi är också beredda på att göra akuta kirurginsatser i Bangui.
Vi har också skickat ut team som ska bedöma situationen från Grimari till Bria och Sibut. Om det behövs kan flera ton läkemedel levereras till mottagningar som hålls öppna där.

Kronisk hälsokris

Redan innan krisen befanns sig Centralafrikanska republiken i en medicinskt kronisk nödsituation. Befolkningen har utstått decennier av våld, flykt och osäkerhet som orsakats av konflikter mellan rebellgrupper, beväpnade rövare och regeringsstyrkor. Tillgången till sjukvård är begränsad, särskilt utanför huvudstaden. Situationen har nu ytterligare förvärrats av konflikten och många människor saknar helt tillgång till vård. 
Stödet från internationella organisationer kommer troligen att minska om det inte finns en stabil regeringsmakt. Säkerheten för hjälppersonal i landet måste dock kunna garanteras.
 
Läkare Utan Gränser har 75 internationella medarbetare i fem av landets 17 provinser. Vi fortsätter att arbeta tillsammans med lokala medarbetare i sju olika projekt. Vi räknar med att utöka insatserna för att stödja nya projekt.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.