Hoppa till huvudinnehåll

Vaccin och förnödenheter till internflyktingar

Publicerad 5 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Utdelning av förnödenheter till internflyktingar i Geti, Kongo-Kinshasa.

Utdelning av förnödenheter till internflyktingar i Geti, Kongo-Kinshasa.

Våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och miliser härjar i nordöstra Kongo-Kinshasa. Mer än 100 000 människor har flytt från sina hem. Vi har vaccinerat mer än 26 000 barn mot mässling och förser människorna på flykt med vatten och grundläggande förnödenheter.

Striderna mellan regeringsstyrkor och motståndsmilis i Irumu i nordöstra Kongo-Kinshasa har pågått sedan slutet av augusti 2013. Befolkningen är i ständig rörelse, så risken för en mässlingsepidemi är stor. I november vaccinerade vi 26 125 barn mot mässling i södra Irumu.

 – Vi gjorde denna insats för att förhindra att en mässlingsepidemi sprider sig i området. Vaccinationstäckningen var mycket låg och fall av mässling hade registrerats nära Geti, förklarar Assiat Magomedova, vår landchef i Bunia.

Medicinsk personal och logistikteam har vaccinerat människor på flykt på fyra platser - två i staden Geti samt två avlägsna samhällen. Eftersom riskerna med mässling är stora så har vi även behandlat föräldrarna till de barn som kom för att få mässlingsvaccin. Några hade gått nästan 20 mil för att nå ett vaccinationsställe.

Instabilt säkerhetsläge

Vi organiserar för närvarande vaccinationskampanjer i områden längre från Geti.

 – Det är relativt säkert här nu och det gör att vi bör ha möjlighet att vaccinera ca 42 000 barn i åldern 6 månader till 15 år. Vi kommer att vaccinera alla dem som ännu inte har vaccinerats. Vi baserar siffrorna på folkräkningen, men det är svårt att fastställa det exakta antalet eftersom människor fortsätter att flytta runt från dag till dag beroende på hur säkerhetssituationen ser ut, säger Caroline Voûte, chef för akutprogrammet i Orientale-provinsen.

Utöver vaccinationer fortsätter vi att stödja vårdcentralerna i Geti. Sedan krisen började har vårdpersonalen undersökt mer än 33 000 patienter, utfört över 200 operationer, 90 kejsarsnitt och hjälpt till vid 130 förlossningar.

Vi har förutom att ge medicinsk hjälp även delat ut grundläggande förnödenheter som myggnät, filtar, presenningar, matlagningskit och tvål till nästan 9 900 familjer i områden där människor på flykt har samlats. Logistikteam har också arbetat dygnet runt för att sätta upp vattenverk och pumpstationer och distribuerar dricksvatten till 45 000 personer (215m³ vatten per dag). Omkring 840 latriner byggdes för att förebygga risken för epidemier som kommer av dåliga sanitära förhållanden.

Stöd behövs för dem som återvänder

 – Även om det inte skett några strider nära bebodda områden under de senaste två veckorna så är människor vaksamma eftersom situationen fortfarande är mycket instabil. En del återvänder hem, men de flesta samlas i tillfälliga läger. Byar står tomma och människor är rädda för att strider ska bryta ut nära deras hem eftersom beväpnade grupper håller till i närheten, säger Assiat Magomedova.

 – De människor som har stannat i sina byar och de som återvänder behöver stöd eftersom hälso- och sjukvårdsanläggningar har plundrats och utrustning och skolor ännu inte är i drift. Det kommer att finnas en hel del att göra innan situationen börjar återgå till det normala för invånarna i området, berättar Assiat Magomedova.

Vi fortsätter att ge medicinskt stöd i området och kommer att hjälpa de vårdcentraler som plundrats så att de kan öppna igen.

Relaterade nyheter

Ida Moberg utanför barnavdelningen i Numbi, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Skottlossning

"Adrenalinet rusar rejält i blodådrorna och jag kan inte minnas när jag var så rädd senast. Den pågående middagen får abrupt avbrytas och vi skyndar oss istället till säkerhetsrummet."
- Ida Moberg, läkare, Kongo-Kinshasa.

Den pågående regnsäsongen gör vägarna svårframkomliga i den bergiga södra Kivu-provinsen, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Att göra sig förstådd

"Just problem med framkomligheten är en av de största utmaningarna här i den bergiga södra Kivu-provinsen. Den pågående regnsäsongen gör att vägarna är extra svårframkomliga."

Utsikten över Kivusjön, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

"Det gäller att vara flexibel"

"Mitt huvud är fyllt av förväntningar inför morgondagens avresa mot byn Numbi i södra Kivuprovinsen. Äntligen är det dags att bege sig ut i fält på riktigt!"

En patient med kolera får vätskeersättning.
Kongo-Kinshasa

Värsta kolerautbrottet på 20 år

Koleraepidemin i Kongo-Kinshasa växer och har nu nått huvudstaden. En tätbefolkad stad utan tillgång till rent dricksvatten och sanitet gör läget extra känsligt. Därför har vi förstärkt vår insats med extra personal på plats.