Hoppa till huvudinnehåll

Vaccin och förnödenheter till internflyktingar

Publicerad 5 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Utdelning av förnödenheter till internflyktingar i Geti, Kongo-Kinshasa.

Utdelning av förnödenheter till internflyktingar i Geti, Kongo-Kinshasa.

Våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och miliser härjar i nordöstra Kongo-Kinshasa. Mer än 100 000 människor har flytt från sina hem. Vi har vaccinerat mer än 26 000 barn mot mässling och förser människorna på flykt med vatten och grundläggande förnödenheter.

Striderna mellan regeringsstyrkor och motståndsmilis i Irumu i nordöstra Kongo-Kinshasa har pågått sedan slutet av augusti 2013. Befolkningen är i ständig rörelse, så risken för en mässlingsepidemi är stor. I november vaccinerade vi 26 125 barn mot mässling i södra Irumu.

 – Vi gjorde denna insats för att förhindra att en mässlingsepidemi sprider sig i området. Vaccinationstäckningen var mycket låg och fall av mässling hade registrerats nära Geti, förklarar Assiat Magomedova, vår landchef i Bunia.

Medicinsk personal och logistikteam har vaccinerat människor på flykt på fyra platser - två i staden Geti samt två avlägsna samhällen. Eftersom riskerna med mässling är stora så har vi även behandlat föräldrarna till de barn som kom för att få mässlingsvaccin. Några hade gått nästan 20 mil för att nå ett vaccinationsställe.

Instabilt säkerhetsläge

Vi organiserar för närvarande vaccinationskampanjer i områden längre från Geti.

 – Det är relativt säkert här nu och det gör att vi bör ha möjlighet att vaccinera ca 42 000 barn i åldern 6 månader till 15 år. Vi kommer att vaccinera alla dem som ännu inte har vaccinerats. Vi baserar siffrorna på folkräkningen, men det är svårt att fastställa det exakta antalet eftersom människor fortsätter att flytta runt från dag till dag beroende på hur säkerhetssituationen ser ut, säger Caroline Voûte, chef för akutprogrammet i Orientale-provinsen.

Utöver vaccinationer fortsätter vi att stödja vårdcentralerna i Geti. Sedan krisen började har vårdpersonalen undersökt mer än 33 000 patienter, utfört över 200 operationer, 90 kejsarsnitt och hjälpt till vid 130 förlossningar.

Vi har förutom att ge medicinsk hjälp även delat ut grundläggande förnödenheter som myggnät, filtar, presenningar, matlagningskit och tvål till nästan 9 900 familjer i områden där människor på flykt har samlats. Logistikteam har också arbetat dygnet runt för att sätta upp vattenverk och pumpstationer och distribuerar dricksvatten till 45 000 personer (215m³ vatten per dag). Omkring 840 latriner byggdes för att förebygga risken för epidemier som kommer av dåliga sanitära förhållanden.

Stöd behövs för dem som återvänder

 – Även om det inte skett några strider nära bebodda områden under de senaste två veckorna så är människor vaksamma eftersom situationen fortfarande är mycket instabil. En del återvänder hem, men de flesta samlas i tillfälliga läger. Byar står tomma och människor är rädda för att strider ska bryta ut nära deras hem eftersom beväpnade grupper håller till i närheten, säger Assiat Magomedova.

 – De människor som har stannat i sina byar och de som återvänder behöver stöd eftersom hälso- och sjukvårdsanläggningar har plundrats och utrustning och skolor ännu inte är i drift. Det kommer att finnas en hel del att göra innan situationen börjar återgå till det normala för invånarna i området, berättar Assiat Magomedova.

Vi fortsätter att ge medicinskt stöd i området och kommer att hjälpa de vårdcentraler som plundrats så att de kan öppna igen.

Relaterade nyheter

Elisabeth Chihemba och hennes treårige son Elris Kamo i kolerabehandlingscentret i Minova, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kolera sprids snabbt i södra Kivu

Kolerautbrottet i södra Kivu, Kongo-Kinshasa, växer i omfattning och sedan slutet av juli har vi behandlat fler än 1 200 patienter. Regionens dåligt utrustade vårdcentraler är överfulla och det finns en stor risk att situationen hamnar utom kontroll.

Jag lämnade Bolomba för nio dagar sedan. Två dagar på motorcykel och därefter flyg till Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Äntligen inne på målrakan

Skriver detta på Bryssels flygplats. Lite trött efter långflygning, OTÅLIG att komma hem. Och, måste jag tillstå, lite nervös för hur jag ska reagera när jag kommer hem, hur acklimatiseringsprocessen kommer att vara. 

En liten patient får vård på sjukhuset i Bolomba, Kongo-Kinshasa, där Ludvig Bolinder arbetar.
Kongo-Kinshasa

Ett wifi-fönster mot omvärlden på glänt

Skriver detta i all hast. Det visar sig att det regnar manna från himlen idag, i form av wifi via satellit. Ska kanske passa på att ladda ned DN i pdf-format. Jag är så totalt avskuren från nyhetsflödet i världen här; om det rasade ett nytt världskrig skulle jag inte veta om det.