Hoppa till huvudinnehåll

Vaccin och förnödenheter till internflyktingar

Publicerad 5 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Utdelning av förnödenheter till internflyktingar i Geti, Kongo-Kinshasa.

Utdelning av förnödenheter till internflyktingar i Geti, Kongo-Kinshasa.

Våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och miliser härjar i nordöstra Kongo-Kinshasa. Mer än 100 000 människor har flytt från sina hem. Vi har vaccinerat mer än 26 000 barn mot mässling och förser människorna på flykt med vatten och grundläggande förnödenheter.

Striderna mellan regeringsstyrkor och motståndsmilis i Irumu i nordöstra Kongo-Kinshasa har pågått sedan slutet av augusti 2013. Befolkningen är i ständig rörelse, så risken för en mässlingsepidemi är stor. I november vaccinerade vi 26 125 barn mot mässling i södra Irumu.

 – Vi gjorde denna insats för att förhindra att en mässlingsepidemi sprider sig i området. Vaccinationstäckningen var mycket låg och fall av mässling hade registrerats nära Geti, förklarar Assiat Magomedova, vår landchef i Bunia.

Medicinsk personal och logistikteam har vaccinerat människor på flykt på fyra platser - två i staden Geti samt två avlägsna samhällen. Eftersom riskerna med mässling är stora så har vi även behandlat föräldrarna till de barn som kom för att få mässlingsvaccin. Några hade gått nästan 20 mil för att nå ett vaccinationsställe.

Instabilt säkerhetsläge

Vi organiserar för närvarande vaccinationskampanjer i områden längre från Geti.

 – Det är relativt säkert här nu och det gör att vi bör ha möjlighet att vaccinera ca 42 000 barn i åldern 6 månader till 15 år. Vi kommer att vaccinera alla dem som ännu inte har vaccinerats. Vi baserar siffrorna på folkräkningen, men det är svårt att fastställa det exakta antalet eftersom människor fortsätter att flytta runt från dag till dag beroende på hur säkerhetssituationen ser ut, säger Caroline Voûte, chef för akutprogrammet i Orientale-provinsen.

Utöver vaccinationer fortsätter vi att stödja vårdcentralerna i Geti. Sedan krisen började har vårdpersonalen undersökt mer än 33 000 patienter, utfört över 200 operationer, 90 kejsarsnitt och hjälpt till vid 130 förlossningar.

Vi har förutom att ge medicinsk hjälp även delat ut grundläggande förnödenheter som myggnät, filtar, presenningar, matlagningskit och tvål till nästan 9 900 familjer i områden där människor på flykt har samlats. Logistikteam har också arbetat dygnet runt för att sätta upp vattenverk och pumpstationer och distribuerar dricksvatten till 45 000 personer (215m³ vatten per dag). Omkring 840 latriner byggdes för att förebygga risken för epidemier som kommer av dåliga sanitära förhållanden.

Stöd behövs för dem som återvänder

 – Även om det inte skett några strider nära bebodda områden under de senaste två veckorna så är människor vaksamma eftersom situationen fortfarande är mycket instabil. En del återvänder hem, men de flesta samlas i tillfälliga läger. Byar står tomma och människor är rädda för att strider ska bryta ut nära deras hem eftersom beväpnade grupper håller till i närheten, säger Assiat Magomedova.

 – De människor som har stannat i sina byar och de som återvänder behöver stöd eftersom hälso- och sjukvårdsanläggningar har plundrats och utrustning och skolor ännu inte är i drift. Det kommer att finnas en hel del att göra innan situationen börjar återgå till det normala för invånarna i området, berättar Assiat Magomedova.

Vi fortsätter att ge medicinskt stöd i området och kommer att hjälpa de vårdcentraler som plundrats så att de kan öppna igen.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

Fler än 39 000 personer, mestadels barn, har insjuknat i mässling och nästan 500 har dött.
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj mot mässling i Katanga

I oktober förra året genomförde vi en stor vaccinationskampanj i regionen Katanga, Kongo-Kinshasa. Inför kampanjen stod vi inför flera hinder.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.