Hoppa till huvudinnehåll

Vad har de syriska barnen för framtid?

Publicerad 14 augusti 2017
Foto: Läkare Utan Gränser
Ett nyfött barn tas om hand av vår sjuksköterska på ett sjukhus i Jordanien.

Tiotusen barn – de flesta av dem syriska – har fötts på vårt kvinnosjukhus i Irbid i Jordanien under de senaste fyra åren. De hör till en generation som aldrig sett sitt hemland.

Ayesha* ser ömt på sina nyfödda tvillingar, en pojke och en flicka. För fyra år sedan lämnade hon och hennes man Syrien och tog sig till vårt kvinnosjukhus i Irbid, 15 kilometer från den syriska gränsen. Där föddes tvillingarna, två av de fler än 10 000 barn som fötts sedan vi öppnade sjukhuset för fyra år sedan. Det har blivit det främsta kvinnosjukhuset i norra Jordanien.

– Vi får ta del av det hopp som de nyfödda ger. Vi inser ändå att det är troligt att barnen aldrig kommer att få se sitt hemland, säger Erwan Grillon, ansvarig för vår insats i Jordanien.

Utanförskap och osäkerhet

Många av de 140 000 syrier som lever i Irbid flydde från Syrien när kriget bröt ut. I Jordanien finns 660 550 registrerade flyktingar även om myndigheterna säger att de är fler än en miljon.

Ayeshas tvillingar och de tusentals andra syriska barnen som föds i Jordanien har svårt att finna sig tillrätta i ett land där myndigheterna anser att de är en tung börda. Kommer de att stanna i Jordanien eller återvända till Syrien? Kommer barnen att vara flyktingar livet ut?

– Våra patienter berättar om utmaningarna att integreras i det jordanska samhället. De står utanför, både socialt och kulturellt, och betraktas som en börda för ekonomin, säger Grillon.

Hittills har den jordanska regeringen utfärdat mer än 50 000 arbetstillstånd till syriska flyktingar. Läget i Syrien kommer sannolikt att tvinga fler människor att fly över gränsen.

Svårt skadade mammor

Vår sjuksköterska och barnmorska Maysoon Mohammad Khalaf Al-Hijazat har bevittnat otaliga svåra situationer. En patient glömmer hon aldrig.

– Hon var gravid och hade gått genom minfält i krigets Syrien där hon förlorat båda benen. Det var smärtsamt att se henne. Vi tog hand om henne som vilken annan patient som helst. Hennes tillstånd gjorde det svårt för henne att föda och barnet överlevde inte.

Trots sin glädje att vara nybliven mamma är Ayesha orolig för tvillingarnas framtid.

– De omges av osäkerhet. Det enda jag vet med säkerhet är att de har en lång och svår väg framför sig. Kanske kommer de aldrig att komma till Syrien, säger hon.

* Namnet har ändras på grund av säkerskäl.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare