Hoppa till huvudinnehåll

VÅLD I KATANGA SKÖRDAR LIV

Publicerad 21 februari 2013

Strider mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa har drivit tusentals människor på flykt från sina hem.

Strider mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa har drivit tusentals människor på flykt från sina hem.Under de senaste veckorna har omkring 500 människor sökt skydd på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Shamwana. På sjukhuset arbetar vår svenska läkare Susanna Ericsson sedan i september förra året och hon berättar om den akuta situationen på plats:

− Situationen är mycket spänd och striderna i området gör att befolkningen lever under ständig skräck för hot, våld och övergrepp. Byarna runt omkring är folktomma och vägarna är för osäkra för att färdas på.

Dödliga konsekvenser

Vår verksamhet i området har påverkats av striderna och vår personal kämpar med att ge sjukvård till de drabbade, samt leverera läkemedel återstående vårdmottagningarna i området. Vissa delar av den nationella personalen har tvingats lämna sina jobb och flytt med byinvånarna in i bushen. Våra vårdcentraler i Monga och Kishale har plundrats och solpanelerhar blivit stulna.

Patienter med brådskande akuta vårdbehov har inte lyckats ta sig till sjukhuset och konsekvenserna av detta är förödande. Förra veckan avled ett barn som följd av malaria efter att ha hindrats av en vägspärr och försenat hennes ankomst till sjukhuset.

− Människor är för rädda att söka sjukvård och vi har tagit emot patienter som kommer i ett mycket sent skede, ofta i ett livshotande tillstånd och i behov av akut vård, berättar Susanna.

Värkar i över en vecka

Susanna berättar om en av hennes patienter som kom in till sjukhuset som kämpat med förlossningsvärkar i närmre en vecka:

− När kvinnan kom in till oss var barnet redan dött i magen och kvinnans liv i stor fara efter att en livshotande infektion spridit sig i kroppen. Efter en akut operation lyckades vi stabilisera henne och rädda hennes liv. 

Läkare Utan Gränser har sedan maj 2006 drivit ett remissjukhus i staden Shamwana där vi ger människor som lever i Kiambi, Mitwaba och Kilwa gratis sjukvård. Organisationen behandlar malaria, tuberkulos, hiv/ aids och undernäring, samt arbetar med reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och akut kirurgi. Den senaste tidens våld och spänningar i regionen har tvingat organisationen att avbryta den kirurgiska specialistvården för förlossningsskador.

Relaterade nyheter

Ida Moberg utanför barnavdelningen i Numbi, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Skottlossning

"Adrenalinet rusar rejält i blodådrorna och jag kan inte minnas när jag var så rädd senast. Den pågående middagen får abrupt avbrytas och vi skyndar oss istället till säkerhetsrummet."
- Ida Moberg, läkare, Kongo-Kinshasa.

Den pågående regnsäsongen gör vägarna svårframkomliga i den bergiga södra Kivu-provinsen, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Att göra sig förstådd

"Just problem med framkomligheten är en av de största utmaningarna här i den bergiga södra Kivu-provinsen. Den pågående regnsäsongen gör att vägarna är extra svårframkomliga."

Utsikten över Kivusjön, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

"Det gäller att vara flexibel"

"Mitt huvud är fyllt av förväntningar inför morgondagens avresa mot byn Numbi i södra Kivuprovinsen. Äntligen är det dags att bege sig ut i fält på riktigt!"

En patient med kolera får vätskeersättning.
Kongo-Kinshasa

Värsta kolerautbrottet på 20 år

Koleraepidemin i Kongo-Kinshasa växer och har nu nått huvudstaden. En tätbefolkad stad utan tillgång till rent dricksvatten och sanitet gör läget extra känsligt. Därför har vi förstärkt vår insats med extra personal på plats.