Hoppa till huvudinnehåll

VÅLD I KATANGA SKÖRDAR LIV

Publicerad 21 februari 2013

Strider mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa har drivit tusentals människor på flykt från sina hem.

Strider mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa har drivit tusentals människor på flykt från sina hem.Under de senaste veckorna har omkring 500 människor sökt skydd på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Shamwana. På sjukhuset arbetar vår svenska läkare Susanna Ericsson sedan i september förra året och hon berättar om den akuta situationen på plats:

− Situationen är mycket spänd och striderna i området gör att befolkningen lever under ständig skräck för hot, våld och övergrepp. Byarna runt omkring är folktomma och vägarna är för osäkra för att färdas på.

Dödliga konsekvenser

Vår verksamhet i området har påverkats av striderna och vår personal kämpar med att ge sjukvård till de drabbade, samt leverera läkemedel återstående vårdmottagningarna i området. Vissa delar av den nationella personalen har tvingats lämna sina jobb och flytt med byinvånarna in i bushen. Våra vårdcentraler i Monga och Kishale har plundrats och solpanelerhar blivit stulna.

Patienter med brådskande akuta vårdbehov har inte lyckats ta sig till sjukhuset och konsekvenserna av detta är förödande. Förra veckan avled ett barn som följd av malaria efter att ha hindrats av en vägspärr och försenat hennes ankomst till sjukhuset.

− Människor är för rädda att söka sjukvård och vi har tagit emot patienter som kommer i ett mycket sent skede, ofta i ett livshotande tillstånd och i behov av akut vård, berättar Susanna.

Värkar i över en vecka

Susanna berättar om en av hennes patienter som kom in till sjukhuset som kämpat med förlossningsvärkar i närmre en vecka:

− När kvinnan kom in till oss var barnet redan dött i magen och kvinnans liv i stor fara efter att en livshotande infektion spridit sig i kroppen. Efter en akut operation lyckades vi stabilisera henne och rädda hennes liv. 

Läkare Utan Gränser har sedan maj 2006 drivit ett remissjukhus i staden Shamwana där vi ger människor som lever i Kiambi, Mitwaba och Kilwa gratis sjukvård. Organisationen behandlar malaria, tuberkulos, hiv/ aids och undernäring, samt arbetar med reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och akut kirurgi. Den senaste tidens våld och spänningar i regionen har tvingat organisationen att avbryta den kirurgiska specialistvården för förlossningsskador.

Relaterade nyheter

Elisabeth Chihemba och hennes treårige son Elris Kamo i kolerabehandlingscentret i Minova, Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Kolera sprids snabbt i södra Kivu

Kolerautbrottet i södra Kivu, Kongo-Kinshasa, växer i omfattning och sedan slutet av juli har vi behandlat fler än 1 200 patienter. Regionens dåligt utrustade vårdcentraler är överfulla och det finns en stor risk att situationen hamnar utom kontroll.

Jag lämnade Bolomba för nio dagar sedan. Två dagar på motorcykel och därefter flyg till Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

Äntligen inne på målrakan

Skriver detta på Bryssels flygplats. Lite trött efter långflygning, OTÅLIG att komma hem. Och, måste jag tillstå, lite nervös för hur jag ska reagera när jag kommer hem, hur acklimatiseringsprocessen kommer att vara. 

En liten patient får vård på sjukhuset i Bolomba, Kongo-Kinshasa, där Ludvig Bolinder arbetar.
Kongo-Kinshasa

Ett wifi-fönster mot omvärlden på glänt

Skriver detta i all hast. Det visar sig att det regnar manna från himlen idag, i form av wifi via satellit. Ska kanske passa på att ladda ned DN i pdf-format. Jag är så totalt avskuren från nyhetsflödet i världen här; om det rasade ett nytt världskrig skulle jag inte veta om det.