Hoppa till huvudinnehåll

VÅLD I KATANGA SKÖRDAR LIV

Publicerad 21 februari 2013

Strider mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa har drivit tusentals människor på flykt från sina hem.

Strider mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa har drivit tusentals människor på flykt från sina hem.Under de senaste veckorna har omkring 500 människor sökt skydd på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Shamwana. På sjukhuset arbetar vår svenska läkare Susanna Ericsson sedan i september förra året och hon berättar om den akuta situationen på plats:

− Situationen är mycket spänd och striderna i området gör att befolkningen lever under ständig skräck för hot, våld och övergrepp. Byarna runt omkring är folktomma och vägarna är för osäkra för att färdas på.

Dödliga konsekvenser

Vår verksamhet i området har påverkats av striderna och vår personal kämpar med att ge sjukvård till de drabbade, samt leverera läkemedel återstående vårdmottagningarna i området. Vissa delar av den nationella personalen har tvingats lämna sina jobb och flytt med byinvånarna in i bushen. Våra vårdcentraler i Monga och Kishale har plundrats och solpanelerhar blivit stulna.

Patienter med brådskande akuta vårdbehov har inte lyckats ta sig till sjukhuset och konsekvenserna av detta är förödande. Förra veckan avled ett barn som följd av malaria efter att ha hindrats av en vägspärr och försenat hennes ankomst till sjukhuset.

− Människor är för rädda att söka sjukvård och vi har tagit emot patienter som kommer i ett mycket sent skede, ofta i ett livshotande tillstånd och i behov av akut vård, berättar Susanna.

Värkar i över en vecka

Susanna berättar om en av hennes patienter som kom in till sjukhuset som kämpat med förlossningsvärkar i närmre en vecka:

− När kvinnan kom in till oss var barnet redan dött i magen och kvinnans liv i stor fara efter att en livshotande infektion spridit sig i kroppen. Efter en akut operation lyckades vi stabilisera henne och rädda hennes liv. 

Läkare Utan Gränser har sedan maj 2006 drivit ett remissjukhus i staden Shamwana där vi ger människor som lever i Kiambi, Mitwaba och Kilwa gratis sjukvård. Organisationen behandlar malaria, tuberkulos, hiv/ aids och undernäring, samt arbetar med reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och akut kirurgi. Den senaste tidens våld och spänningar i regionen har tvingat organisationen att avbryta den kirurgiska specialistvården för förlossningsskador.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

Fler än 39 000 personer, mestadels barn, har insjuknat i mässling och nästan 500 har dött.
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj mot mässling i Katanga

I oktober förra året genomförde vi en stor vaccinationskampanj i regionen Katanga, Kongo-Kinshasa. Inför kampanjen stod vi inför flera hinder.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.