Hoppa till huvudinnehåll

VÅLD I KATANGA SKÖRDAR LIV

Publicerad 21 februari 2013

Strider mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa har drivit tusentals människor på flykt från sina hem.

Strider mellan regeringsstyrkor och Mai-Mai-miliser i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa har drivit tusentals människor på flykt från sina hem.Under de senaste veckorna har omkring 500 människor sökt skydd på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Shamwana. På sjukhuset arbetar vår svenska läkare Susanna Ericsson sedan i september förra året och hon berättar om den akuta situationen på plats:

− Situationen är mycket spänd och striderna i området gör att befolkningen lever under ständig skräck för hot, våld och övergrepp. Byarna runt omkring är folktomma och vägarna är för osäkra för att färdas på.

Dödliga konsekvenser

Vår verksamhet i området har påverkats av striderna och vår personal kämpar med att ge sjukvård till de drabbade, samt leverera läkemedel återstående vårdmottagningarna i området. Vissa delar av den nationella personalen har tvingats lämna sina jobb och flytt med byinvånarna in i bushen. Våra vårdcentraler i Monga och Kishale har plundrats och solpanelerhar blivit stulna.

Patienter med brådskande akuta vårdbehov har inte lyckats ta sig till sjukhuset och konsekvenserna av detta är förödande. Förra veckan avled ett barn som följd av malaria efter att ha hindrats av en vägspärr och försenat hennes ankomst till sjukhuset.

− Människor är för rädda att söka sjukvård och vi har tagit emot patienter som kommer i ett mycket sent skede, ofta i ett livshotande tillstånd och i behov av akut vård, berättar Susanna.

Värkar i över en vecka

Susanna berättar om en av hennes patienter som kom in till sjukhuset som kämpat med förlossningsvärkar i närmre en vecka:

− När kvinnan kom in till oss var barnet redan dött i magen och kvinnans liv i stor fara efter att en livshotande infektion spridit sig i kroppen. Efter en akut operation lyckades vi stabilisera henne och rädda hennes liv. 

Läkare Utan Gränser har sedan maj 2006 drivit ett remissjukhus i staden Shamwana där vi ger människor som lever i Kiambi, Mitwaba och Kilwa gratis sjukvård. Organisationen behandlar malaria, tuberkulos, hiv/ aids och undernäring, samt arbetar med reproduktiv hälsa, psykisk hälsa och akut kirurgi. Den senaste tidens våld och spänningar i regionen har tvingat organisationen att avbryta den kirurgiska specialistvården för förlossningsskador.

Relaterade nyheter

En anställd vid ebolacentret i Bikoro, Kongo-Kinshasa, får hjälp med att ta på sig skyddsutrustningen.
Ebola

"Idag börjar jag om från början"

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är under kontroll och ingen patient har testats positivt för ebola sedan 11 juni. Det betyder dock inte att faran är över – det krävs 42 dagar utan nya fall för att kunna säga att utbrottet stoppats.

Läkaren Ida Moberg tar hand om de sista patienterna innan det är dags att lämna Kongo-Kinshasa.
Kongo-Kinshasa

De sista patienterna

"Mulume som är två år gammal andas snabbt och ytligt. Han har haft hög feber sedan igår kväll och har inte orkat äta eller dricka något."
- Läkaren Ida Moberg, Kongo-Kinshasa.

Ebola i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser vaccinerar, vårdar patienter och arbetar för att stävja epidemin
Ebola

Kongo: Vi börjar vaccinera mot ebola

Läkare Utan Gränser har börjat vaccinera personer som arbetar med att stoppa det pågående ebolautbrottet i Equateur-provinsen i Kongo-Kinshasa. Vaccination kommer också erbjudas till människor som varit i kontakt med ebolapatienter.

Vår personal på isoleringsavdelningen på sjukhuset i Mbandaka, Kongo-Kinshasa.
Ebola

Vi trappar upp ebolainsats i Kongo-Kinshasa

Vi utökar vår pågående ebolainsats i Kongo-Kinshasa. Labbtester har bekräftat nya ebolafall i staden Mbandaka, en livlig hamnstad vid Kongofloden med en befolkning på mer än en miljon.