Hoppa till huvudinnehåll

VÅLD OCH EPIDEMIER I VÄRLDENS YNGSTA NATION

Publicerad 5 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I februari 2014 utbröt våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och milis i Malakal. FOTO: Anna Surinyach

I februari 2014 utbröt våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och milis i Malakal. FOTO: Anna Surinyach

Människor i Sydsudan, världens till dags dato yngsta nation, plågas svårt av våld, undernäring och epidemier. Mödradödligheten är bland de högsta i världen, undernäringen i vissa områden är extrem.

Befolkningens umbäranden har kraftigt förvärrats sedan politiska och etniska strider bröt ut i landet mot slutet av 2013. Uppemot halva befolkningen står, enligt FN, inför en alarmerande brist på mat och näring. Vårdapparaten i landet klarar inte av att möta ens de mest grundläggande vårdbehoven. Och internationella aktörers insatser, bland dem FN:s, räcker inte på långa vägar för att hjälpa de mest utsatta i den desperata befolkningen.

Sudan och Sydsudan

Ett av Sydsudans flyktingläger ligger i staden Malakal. I mars 2014 sökte 20-åriga Amani Bashir skydd där. Hennes mamma är från Sydsudan och hennes pappa är från Sudan, som Sydsudan bröt sig loss från 2011. Amani växte upp i den sudanesiska delstaten an-Nil al-Azraq (Blå Nilen) men flyttade för två år sedan söderut med sin mor till Malakal. Det tidigare mycket spända förhållandet mellan Sudan och Sydsudan var vid det laget avsevärt bättre, men istället hamnade Amani och hennes mor mitt i de interna stridigheter som hade blossat upp i det nybildade Sydsudan.

”När stridigheter utbröt i staden sprang vi hemifrån, mot floden. Vi försökte att gömma oss, men jag sköts i benet”, berättar Amani.

Hon sitter på ett improviserat sjukhus i Läkare Utan Gränsers regi i ett FN-flyktingsläger i Malakal. Hennes ben bär tydliga spår av skottskadan.

”Beväpnade män förde oss till en kyrka där många människor hade gömt sig. Där försökte de att våldta min mamma, men vi gjorde motstånd. Då sköt de henne i benet också”, säger Amani och tittar på sin mors omlindade ben.

Osäker framtid

Amanis son sover intill. Hon talar till synes oberört om det som hänt, som om hon inte vill visa några känslor. Hon säger att hon inte vet vad hon ska göra när hennes ben blir bättre, hur hon ska ta hand om sin familj och huruvida hon ska återvända till Sudan eller inte. En sak är hon dock säker på – hon tänker inte stanna i Malakal.

Här kan du läsa mer om webbdokumentären Exodus

Här kan du läsa om Salwah Mekrsh som sköts i ryggen av en krypskytt i Syrien

Här kan du läsa om Juan Ramón som rånades på sin väg genom Mexiko

Här kan du se hela webbdokumentären Exodus

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.