Hoppa till huvudinnehåll

VÅLD OCH EPIDEMIER I VÄRLDENS YNGSTA NATION

Publicerad 5 december 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
I februari 2014 utbröt våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och milis i Malakal. FOTO: Anna Surinyach

I februari 2014 utbröt våldsamma strider mellan regeringsstyrkor och milis i Malakal. FOTO: Anna Surinyach

Människor i Sydsudan, världens till dags dato yngsta nation, plågas svårt av våld, undernäring och epidemier. Mödradödligheten är bland de högsta i världen, undernäringen i vissa områden är extrem.

Befolkningens umbäranden har kraftigt förvärrats sedan politiska och etniska strider bröt ut i landet mot slutet av 2013. Uppemot halva befolkningen står, enligt FN, inför en alarmerande brist på mat och näring. Vårdapparaten i landet klarar inte av att möta ens de mest grundläggande vårdbehoven. Och internationella aktörers insatser, bland dem FN:s, räcker inte på långa vägar för att hjälpa de mest utsatta i den desperata befolkningen.

Sudan och Sydsudan

Ett av Sydsudans flyktingläger ligger i staden Malakal. I mars 2014 sökte 20-åriga Amani Bashir skydd där. Hennes mamma är från Sydsudan och hennes pappa är från Sudan, som Sydsudan bröt sig loss från 2011. Amani växte upp i den sudanesiska delstaten an-Nil al-Azraq (Blå Nilen) men flyttade för två år sedan söderut med sin mor till Malakal. Det tidigare mycket spända förhållandet mellan Sudan och Sydsudan var vid det laget avsevärt bättre, men istället hamnade Amani och hennes mor mitt i de interna stridigheter som hade blossat upp i det nybildade Sydsudan.

”När stridigheter utbröt i staden sprang vi hemifrån, mot floden. Vi försökte att gömma oss, men jag sköts i benet”, berättar Amani.

Hon sitter på ett improviserat sjukhus i Läkare Utan Gränsers regi i ett FN-flyktingsläger i Malakal. Hennes ben bär tydliga spår av skottskadan.

”Beväpnade män förde oss till en kyrka där många människor hade gömt sig. Där försökte de att våldta min mamma, men vi gjorde motstånd. Då sköt de henne i benet också”, säger Amani och tittar på sin mors omlindade ben.

Osäker framtid

Amanis son sover intill. Hon talar till synes oberört om det som hänt, som om hon inte vill visa några känslor. Hon säger att hon inte vet vad hon ska göra när hennes ben blir bättre, hur hon ska ta hand om sin familj och huruvida hon ska återvända till Sudan eller inte. En sak är hon dock säker på – hon tänker inte stanna i Malakal.

Här kan du läsa mer om webbdokumentären Exodus

Här kan du läsa om Salwah Mekrsh som sköts i ryggen av en krypskytt i Syrien

Här kan du läsa om Juan Ramón som rånades på sin väg genom Mexiko

Här kan du se hela webbdokumentären Exodus

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.