Hoppa till huvudinnehåll

VÅLDET BLOSSAR UPP IGEN

Publicerad 18 juni 2012
En ung kvinna får vård av vår personal på sjukhuset i Duékoué.
Foto: André Quillien / MSF
En ung kvinna får vård av vår personal på sjukhuset i Duékoué.

Vi utökar nu våra hjälpinsatser i Elfenbenskusten på gränsen till Liberia, i byarna Taï och Duékoué, efter att nya våldsamheter brutit ut i området. Tillgången till sjukvård har försämrats markant sedan sjukvårdsarbetare och delar av befolkningen flytt området söder om Taï.

De senaste månaderna har vår personal på plats bevittnat hur säkerhetsläget försämrats i västra Elfenbenskusten. Liberisk milis har genomfört regelbundna attacker i gränsområdet mellan de två länderna och attackerna har blivit allt mer intensiva sedan den 7 juni då en attack mot FRCI (Elfenbenskustens republikanska styrkor) och FN-styrkor ledde till att 18 personer dog.

"Människor är rädda"

I byar söder om Taï har striderna fortsatt och invånarna flyr hela området från Taï till Tabou och beger sig norrut från den militariserade zonen.
– Situationen är mycket oroande. Människor är rädda och flyr sina hem. Vi är också oroliga för hur tillgången till sjukvård ser ut. Det finns få kliniker i området och de som finns är dåligt bemannade. Dessutom finns det risk för att sjukvårdsarbetarna flyr tillsammans med resten av befolkningen, säger Issiaka Abou, på plats i Elfenbenskusten och ansvarig för våra insatser i området.

Behandlar skottskadade

Mer än 4000 personer har redan flytt till Taï där det enda sjukhuset i norra delen av den militariserade zonen finns. Vi har behandlat flera skottskadade patienter på sjukhuset i Taï och skickat dem vidare till sjukhuset i Duékoué för operation.
– Hittills har vi sett flera skadade patienter som tagit sig till sjukhuset på egen hand från byarna söder om Taï. Medan striderna pågår kan vi inte få hit de sårade själva utan måste förlita oss på Röda Korset ambulanssystem, säger Issiaka Abou.

Avråds från att resa

FN och styrkor från Elfenbenskusten har ökat sin bemanning på plats i syfte att förhindra nya attacker. Grannlandet Liberia har stängt gränsen i området och icke-statliga organisationer avråds från att resa längs den södra delen av vägen mellan Taï och Tabou på grund av säkerhetsläget. Utöver att det osäkra läget försvårar organisationernas arbete är vägarna i mycket dåligt skick vilket gör resorna svåra.

 

Läkare Utan Gränser har nu utökat sin verksamhet på sjukhuset i Taï för att vara beredda om det blir en tillströmning av skadade patienter. Vi har beredskap för att behandla cirka 100 patienter på sjukhuset i Taï och kan remittera människor med livshotande skador till sjukhuset i Duékoué.
 

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare