
Sent i lördags kväll, den 4 augusti, exploderade en bomb mitt under en begravning i staden Jaar i regionen Abyan. Flera dog. I södra Jemen är detta tyvärr inte ovanligt – våldet påverkar invånarnas vardagliga liv.
Bomben var riktad mot besökarna, och mer är 40 människor dog. Ännu fler skadades. 49 av de skadade kom samma kväll till vår kirurgimottagning i Aden. De flesta hade mindre skador, men tio av dem avled.
I Jemen har vår personal under de senaste veckorna sett fler som drabbats av denna typ av våld. Tidigare i sommar varnade vi för att antalet skador tilltar om myndigheter och organissationer inte ingriper.
Anne Garella är vår projektkoordinator i Aden. Hon berättar om hur våldet påverkar både människor och sjukvård i landet.
Hur lyckades ni ta hand om alla skadade i lördags?
– All vår personal fick jobba hela natten, och det var minst sagt hektiskt. Vi behandlade 49 patienter, av vilka tio dog.
– Vi var väldigt oroade över sjukhusets säkerhet. Vi behandlade ju patienter som varit måltavlor på begravningen. Det var en väldigt spänd situation. Men tack vare vårt duktiga team, inklusive vakter, som verkligen jobbade professionellt kunde vi kontrollera situationen.
Hur ser relationen mellan sjukhuset och samhället ut?
– Det var tydligt att många av de skadade kom direkt till vårt sjukhus, utan att först ha besökt de lokala sjukhusen. Det här visar att folk känner till vår verksamhet, och att de litar på oss.
– Att situationen var under kontroll på lördagsnatten, att inget hände, visar också att vår verksamhet som är neutral i alla politiska aspekter respekteras. Det här är något vi jobbar med hela tiden, att få allmänhetens förtroende.
Hur har situationen i Abyan förändrats under de tre senaste månaderna?
– Våldet har inte minskat, men det har ändrat karaktär. I städer som Jaar har väpnade sammandrabbningar ersatts av mer urskillningslöst våld, som bombattacker och olyckor orsakade av landminor.
– Vi har 40 sängar på sjukhuset och väldigt sällan har vi färre än 35 patienter inlagda.
Hur påverkar landminor och blindgångare det vardagliga livet?
– Det är barn som påverkas mest. De leker med saker de hittar, och ibland går det väldigt dåligt. Dagen efter attacken på begravningen kom tre skadade personer till oss, två av dem var barn. Vi fick amputera armar och ben.
Vilka är de största utmaningarna i södra Jemen?
– Sjukvården i landet är tyvärr bristfällig därför att nödvändig infrastruktur inte håller måttet. Korruption är också ett problem.
– Även våldet hindrar åtkomsten till sjukvård. Människor vågar inte ta sig till sjukhus, man vågar inte resa. Finansiell oro gör också att många tvingas välja mellan att stanna hemma och söka vård.
Vi har jobbat i Jemen sedan 1986, och kontinuerligt från 2007. All vår vård sker utan kostnader för patienterna. Våra verksamheter finns i Aden, Ad-Dhali, Abyan, Al-Baydha, Amran och Hajjah. I Jemen bedriver vi vår verksamhet enbart med privata donationer.
