Hoppa till huvudinnehåll

”VÅLDET HAR ÄNDRAT KARAKTÄR”

Publicerad 8 augusti 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Till vårt kirurgisjukhus i Aden kommer människor som drabbats av det urskillningslösa våldet i södra Jemen.

Till vårt kirurgisjukhus i Aden kommer människor som drabbats av det urskillningslösa våldet i södra Jemen.

Sent i lördags kväll, den 4 augusti, exploderade en bomb mitt under en begravning i staden Jaar i regionen Abyan. Flera dog. I södra Jemen är detta tyvärr inte ovanligt – våldet påverkar invånarnas vardagliga liv.

Bomben var riktad mot besökarna, och mer är 40 människor dog. Ännu fler skadades. 49 av de skadade kom samma kväll till vår kirurgimottagning i Aden. De flesta hade mindre skador, men tio av dem avled.
I Jemen har vår personal under de senaste veckorna sett fler som drabbats av denna typ av våld. Tidigare i sommar varnade vi för att antalet skador tilltar om myndigheter och organissationer inte ingriper.
Anne Garella är vår projektkoordinator i Aden. Hon berättar om hur våldet påverkar både människor och sjukvård i landet.
 
Hur lyckades ni ta hand om alla skadade i lördags?
– All vår personal fick jobba hela natten, och det var minst sagt hektiskt. Vi behandlade 49 patienter, av vilka tio dog.
– Vi var väldigt oroade över sjukhusets säkerhet. Vi behandlade ju patienter som varit måltavlor på begravningen. Det var en väldigt spänd situation. Men tack vare vårt duktiga team, inklusive vakter, som verkligen jobbade professionellt kunde vi kontrollera situationen.
 
Hur ser relationen mellan sjukhuset och samhället ut?
– Det var tydligt att många av de skadade kom direkt till vårt sjukhus, utan att först ha besökt de lokala sjukhusen. Det här visar att folk känner till vår verksamhet, och att de litar på oss.
– Att situationen var under kontroll på lördagsnatten, att inget hände, visar också att vår verksamhet som är neutral i alla politiska aspekter respekteras. Det här är något vi jobbar med hela tiden, att få allmänhetens förtroende.
 
Hur har situationen i Abyan förändrats under de tre senaste månaderna?
– Våldet har inte minskat, men det har ändrat karaktär. I städer som Jaar har väpnade sammandrabbningar ersatts av mer urskillningslöst våld, som bombattacker och olyckor orsakade av landminor.
– Vi har 40 sängar på sjukhuset och väldigt sällan har vi färre än 35 patienter inlagda.
 
Hur påverkar landminor och blindgångare det vardagliga livet?
– Det är barn som påverkas mest. De leker med saker de hittar, och ibland går det väldigt dåligt. Dagen efter attacken på begravningen kom tre skadade personer till oss, två av dem var barn. Vi fick amputera armar och ben.
 
Vilka är de största utmaningarna i södra Jemen?
– Sjukvården i landet är tyvärr bristfällig därför att nödvändig infrastruktur inte håller måttet. Korruption är också ett problem.
– Även våldet hindrar åtkomsten till sjukvård. Människor vågar inte ta sig till sjukhus, man vågar inte resa. Finansiell oro gör också att många tvingas välja mellan att stanna hemma och söka vård.
Vi har jobbat i Jemen sedan 1986, och kontinuerligt från 2007. All vår vård sker utan kostnader för patienterna. Våra verksamheter finns i Aden, Ad-Dhali, Abyan, Al-Baydha, Amran och Hajjah. I Jemen bedriver vi vår verksamhet enbart med privata donationer.

Aktuellt om Jemen

Personal på Abs-sjukhuset, Jemen, försöker ta tillvara på den utrustning och de mediciner som inte förstördes i attacken den 15 augusti, 2016.
Nyheter från fältet

Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera

Vi uppmanar säkerhetsrådets medlemmar att ta djärva och praktiska åtgärder under mötet den 28 september för att se till att 2016 är det sista året som sjukhus bombas medan världen tittar på i tystnad. 

Crystal van Leeuwen, sjuksköterska, har precis kommit tillbaka efter sju månader i Jemen där hon har koordinerat vår medicinska verksamhet.
Nyheter från fältet

Att söka vård i Jemen är ofta lika med livsfara

"Några få statligt anställda har stannat kvar på de sjukhus som vi har lämnat, och de jobbar nu under osäkra förhållanden."
- Crystal van Leeuwen, sjuksköterska.

En flicka med allvarlig vätskebrist undersöks på sjukhuset i Abs.
Nyheter från fältet

Vi lämnar sex sjukhus i Jemen

Urskillningslösa bombningar och opålitliga försäkringar från den saudiledda koalitionen tvingar oss att evakuera personal från sex sjukhus i norra Jemen.

Abs-sjukhuset i Jemen, som Läkare Utan Gränser stöttar, efter att det bombats.
Nyheter från fältet

Nitton döda i sjukhusbombning i Jemen

19 människor dödades och 24 skadades när ett sjukhus som vi stöttar under måndagseftermiddagen attackerades i ett luftangrepp i Jemen.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.