Hoppa till huvudinnehåll

”VÅLDET HAR ÄNDRAT KARAKTÄR”

Publicerad 8 augusti 2012

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Till vårt kirurgisjukhus i Aden kommer människor som drabbats av det urskillningslösa våldet i södra Jemen.

Till vårt kirurgisjukhus i Aden kommer människor som drabbats av det urskillningslösa våldet i södra Jemen.

Sent i lördags kväll, den 4 augusti, exploderade en bomb mitt under en begravning i staden Jaar i regionen Abyan. Flera dog. I södra Jemen är detta tyvärr inte ovanligt – våldet påverkar invånarnas vardagliga liv.

Bomben var riktad mot besökarna, och mer är 40 människor dog. Ännu fler skadades. 49 av de skadade kom samma kväll till vår kirurgimottagning i Aden. De flesta hade mindre skador, men tio av dem avled.
I Jemen har vår personal under de senaste veckorna sett fler som drabbats av denna typ av våld. Tidigare i sommar varnade vi för att antalet skador tilltar om myndigheter och organissationer inte ingriper.
Anne Garella är vår projektkoordinator i Aden. Hon berättar om hur våldet påverkar både människor och sjukvård i landet.
 
Hur lyckades ni ta hand om alla skadade i lördags?
– All vår personal fick jobba hela natten, och det var minst sagt hektiskt. Vi behandlade 49 patienter, av vilka tio dog.
– Vi var väldigt oroade över sjukhusets säkerhet. Vi behandlade ju patienter som varit måltavlor på begravningen. Det var en väldigt spänd situation. Men tack vare vårt duktiga team, inklusive vakter, som verkligen jobbade professionellt kunde vi kontrollera situationen.
 
Hur ser relationen mellan sjukhuset och samhället ut?
– Det var tydligt att många av de skadade kom direkt till vårt sjukhus, utan att först ha besökt de lokala sjukhusen. Det här visar att folk känner till vår verksamhet, och att de litar på oss.
– Att situationen var under kontroll på lördagsnatten, att inget hände, visar också att vår verksamhet som är neutral i alla politiska aspekter respekteras. Det här är något vi jobbar med hela tiden, att få allmänhetens förtroende.
 
Hur har situationen i Abyan förändrats under de tre senaste månaderna?
– Våldet har inte minskat, men det har ändrat karaktär. I städer som Jaar har väpnade sammandrabbningar ersatts av mer urskillningslöst våld, som bombattacker och olyckor orsakade av landminor.
– Vi har 40 sängar på sjukhuset och väldigt sällan har vi färre än 35 patienter inlagda.
 
Hur påverkar landminor och blindgångare det vardagliga livet?
– Det är barn som påverkas mest. De leker med saker de hittar, och ibland går det väldigt dåligt. Dagen efter attacken på begravningen kom tre skadade personer till oss, två av dem var barn. Vi fick amputera armar och ben.
 
Vilka är de största utmaningarna i södra Jemen?
– Sjukvården i landet är tyvärr bristfällig därför att nödvändig infrastruktur inte håller måttet. Korruption är också ett problem.
– Även våldet hindrar åtkomsten till sjukvård. Människor vågar inte ta sig till sjukhus, man vågar inte resa. Finansiell oro gör också att många tvingas välja mellan att stanna hemma och söka vård.
Vi har jobbat i Jemen sedan 1986, och kontinuerligt från 2007. All vår vård sker utan kostnader för patienterna. Våra verksamheter finns i Aden, Ad-Dhali, Abyan, Al-Baydha, Amran och Hajjah. I Jemen bedriver vi vår verksamhet enbart med privata donationer.

Relaterade nyheter

Sjukhuset i Haydan i provinsen Sa’ada, Jemen.
Jemen

Invånarna i norra Jemen mer utsatta än någonsin

Sedan december förra året har den internationella koalitionen intensifierat sina bombattacker i nordvästra Jemen. Attackerna träffar marknader, hus och civila fordon och invånarna får betala ett högt pris.  

Många civila har skadats efter en rad luftangrepp i Jemen.
Jemen

Många skadade efter luftangrepp i Sanaa

Efter en rad luftangrepp mitt i stadskärnan av Sanaa, Jemen, på måndagsmorgonen den 7 maj anlände 72 skadade och sex döda till två sjukhus som vi stöttar. Bland de döda fanns ett barn och bland de skadade fanns tre barn.

I Jemen driver vi 13 sjukhus och vårdinrättningar, och stödjer dessutom ytterligare över 20 sjukhus och vårdinrättningar.
Jemen

Förödande flygattack mot bröllop i Jemen

Vi har tagit emot 63 patienter som skadades när en bröllopsfest attackerades i en flygräd i söndags. Attacker mot civila är ett brott mot internationell humanitär rätt. 

Den humanitära krisen i Jemen är akut efter två års konflikt
Jemen

Tre frågor om Jemen

Efter de senaste tre årens intensiva krig befinner sig Jemen i djup kris och en stor del av befolkningen är beroende av humanitär hjälp. Men att nå ut med hjälpen är minst sagt en utmaning.