
I sydvästra Colombia har nya strider lett till en humanitär kris. På grund av våldet har människor tvingats fly eller stanna kvar i områden utan tillgång till grundläggande förnödenheter och tjänster som sjukvård.
– Det här påverkar människors mentala hälsa enormt mycket. Rädslan för nya våldsamheter och bristen på säkra tillflyktsorter hindrar vissa befolkningsgrupper från att lämna sina hem trots att de är rädda, säger Pierre Garrigou, koordinator för Läkare Utan Gränser i Colombia.
Men striderna har också lett till att folk flyttat bort.
Den 16 april i år dödades elva soldater vilket ledde till att militären återupptog sina bombräder. I en av dessa räder dödades 26 gerillasoldater. Det fick FARC-gerillan att avbryta vapenvilan vilket resulterade i strider, trakasserier och bombattentat i befolkade områden. I maj och juni rapporterades det om 525 våldsamma incidenter. Av dem inträffade 75 procent i sydvästra Colombia, uppger FN:s organ för samordning av humanitär hjälp (OCHA).
En kvinna som flydde med sina fyra barn till kommunen Lopez de Micay beskriver situationen så här:
– Bombexplosionerna fällde mig till marken. Barnen började gråta. Det lät som att allting var så nära. När de börja skjuta frågade barnen mig om vi nu skulle dö. Jag sa åt dem att vara tysta och vi låg kvar på golvet till gryningen. Jag vill glömma skräcken men varje dag dyker minnena upp. Där vi befinner oss nu är det överbelamrat med människor. Jag undrar hur länge vi kommer vara kvar här. Vi sover på marken, förklarar hon.
Undermåliga levnadsförhållanden
Våra team som redan var på plats när konflikten trappades upp har svarat på de ökade humanitära behoven i de berörda kommunerna Nariño, Cauca och Valle del Cauca. Omkring 1 800 människor har deltagit i olika aktiviteter för mentalt och psykosocialt stöd samt utbildning i psykologisk akuthjälp.
I Lopez de Micay delar vi ut hygien- och matlagningskit till de människor som sökt skydd eftersom levnadsförhållandena i lägren är undermåliga.
Ett akutteam bestående av en psykolog, en läkare och en logistiker har åkt till kommunen Tumaco för att utvärdera behoven efter en attack mot den oljeledningen som går genom Anderna. Attacken påverkade drygt 300 samhällen runt floden Mira.
Läkare Utan Gränser har arbetat i områdena Cauca and Nariño sedan 1985. I Cauca tillhandahåller våra team individuell terapi och gruppterapi. Vi utbildar även samhällsledare, hälsoinformatörer, barnmorskor och lärare i psykologisk akuthjälp så att de kan bistå sina samhällen efter våldsamma incidenter.
