Hoppa till huvudinnehåll

Våldet slår hårt mot civila

Publicerad 18 juli 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Patienter på vår klinik i byn Gumuruk, Piborregionen

Patienter på vår klinik i byn Gumuruk, Piborregionen

Våldsamma sammandrabbningar mellan Sydsudans armé (SPLA) och milisgruppen David Yau Yau har resulterat i ett hittills okänt antal döda och skadade i Jongleiregionen. Vi har behandlat hundratals sårade och försöker nå ut till tusentals som gömmer sig i skogen.

Den våldsamma konflikten mellan SPLA och David Yau Yau har sedan tidigare tvingat omkring 120 000 människor att fly från sina hem i Piborprovinsen.
Sedan 14 juli har kirurgiska team från Läkare Utan Gränser och Internationella Röda Korskommittén (ICRC) gett akutvård till patienter som anländer från byn Manyabol till sjukhuset i Bor, Jonglei.
– För närvarande behandlar vi, med stöd av hälsoministeriet, 176 sårade inklusive 128 skottskador, och hittills har vi utfört 34 kirurgiska ingrepp. Vi förväntar oss mer de kommande dagarna, säger Raphael Gorgeu, vår landchef på plats.
– Vår nästa prioritet är att se till att de patienter som behöver postoperativ vård och uppföljning flygs till våra projekt i Lankien, Nasir och Leer där vi kan erbjuda mer omfattande vård. Sju personer har redan flyttats, säger Gorgeu. 

Akuta behov

Samtidigt arbetar ett annat akutteam från Läkare Utan Gränser för att nå de 10 000-tals människor som gömmer sig i skogen, där malaria förekommer och det råder brist på rent dricksvatten, mat och sjukvård. Idag har ett team skickats till ett område söder om staden Pibor för att bistå människor med första hjälpen och ta reda på vilka ytterligare akuta medicinska behov som finns.
– De är rädda för att söka vård i städer så det är viktigt för oss att ingripa där de befinner sig, så att alla som behöver kan få tillgång till behandling, säger John Tzanos, chef för Läkare Utan Gränsers team i Pibor.

Mer hjälp behövs

Tidigare i juli upprättade teamet en liten klinik i staden Boma, skådeplats för intensiva strider den senaste månaden. Vi fortsätter också att driva en primärvårdsmottagning i Gumuruk, som nu är den enda hälso-och sjukvårdinrättningen i provinsen efter att vårt sjukhus i Pibor vandaliserades och förstördes i maj.
– Samordningen mellan Läkare Utan Gränser och ICRC har varit avgörande för att utöka insatsen och kunna möta de växande medicinska humanitära behoven på alla sidor. Samtidigt inser vi att hjälpen inte är tillräcklig i många områden. Vi kommer att fortsätta göra allt vi kan för att ge opartisk hjälp till alla människor, oavsett vilken sida av konflikten de står på, säger Gorgeu.

Svårt nå fram

De lokala myndigheterna har beviljat vår personal tillträde till de skadade, men det är fortfarande extremt svårt att nå behövande på alla sidor i konflikten. Osäkerheten på dessa avlägsna platser i kombination med kraftiga regn, gör det svårt att landa med flygplan.
Vi är mycket oroade över hur våldet påverkar civilbefolkningen i området och uppmanar alla parter att respektera och underlätta humanitär hjälp i hela Jongleiregionen.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Jonglei sedan 1993. Vi bistår med primär och sekundär hälsovård genom våra vårdcentraler i Pibor, Uror och Nyirol samt ger akut medicinsk vård när det behövs till följd av våldsutbrott.

Aktuellt om Sydsudan

Nantiek och hennes familj befinner sig i flyktinglägret i Bentiu i Sydsudan.
Nyheter från fältet

”Här kommer de i alla fall inte att döda oss”

Nantiek står med sitt barnbarn i famnen. I flera månader har de befunnit sig i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan. Helst av allt vill hon återvända hem, men kriget gör att det inte går.

Femåriga Nyajuba, i Sydsudan, fick amputera sin arm efter att ha träffats av en kula.
Nyheter från fältet

Skottet träffade mitt i leken

Nyajuba leker med sin syster i närheten av deras hem när de hör skotten. En kula träffar Nyajubas högra arm. Mitt i all panik blir hon ensam kvar, blödande, tills hon slutligen blir medvetslös.

Vår klinik i Leer, Sydsudan, efter plundringen.
Nyheter från fältet

Ökat våld stryper tillgången till sjukvård i Sydsudan

Vi är djupt oroade över den fortgående bristen på tillgång till sjukvård och humanitär hjälp för tiotusentals människor som befinner sig på flykt över hela Sydsudan. 

En man som kommit från Mayom, med misstänkt kolera, får hjälp på sjukhuset i Agok, Sydsudan.
Nyheter från fältet

Min första kyss

"Samtidigt som vi kör mot Mayom har två fordon lämnat Mayom för att köra åt vårt håll, och till slut möts vi någonstans i mitten."
- Mara Evans, barnmorska, Sydsudan. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.