Hoppa till huvudinnehåll

Våldet slår hårt mot civila

Publicerad 18 juli 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Patienter på vår klinik i byn Gumuruk, Piborregionen

Patienter på vår klinik i byn Gumuruk, Piborregionen

Våldsamma sammandrabbningar mellan Sydsudans armé (SPLA) och milisgruppen David Yau Yau har resulterat i ett hittills okänt antal döda och skadade i Jongleiregionen. Vi har behandlat hundratals sårade och försöker nå ut till tusentals som gömmer sig i skogen.

Den våldsamma konflikten mellan SPLA och David Yau Yau har sedan tidigare tvingat omkring 120 000 människor att fly från sina hem i Piborprovinsen.
Sedan 14 juli har kirurgiska team från Läkare Utan Gränser och Internationella Röda Korskommittén (ICRC) gett akutvård till patienter som anländer från byn Manyabol till sjukhuset i Bor, Jonglei.
– För närvarande behandlar vi, med stöd av hälsoministeriet, 176 sårade inklusive 128 skottskador, och hittills har vi utfört 34 kirurgiska ingrepp. Vi förväntar oss mer de kommande dagarna, säger Raphael Gorgeu, vår landchef på plats.
– Vår nästa prioritet är att se till att de patienter som behöver postoperativ vård och uppföljning flygs till våra projekt i Lankien, Nasir och Leer där vi kan erbjuda mer omfattande vård. Sju personer har redan flyttats, säger Gorgeu. 

Akuta behov

Samtidigt arbetar ett annat akutteam från Läkare Utan Gränser för att nå de 10 000-tals människor som gömmer sig i skogen, där malaria förekommer och det råder brist på rent dricksvatten, mat och sjukvård. Idag har ett team skickats till ett område söder om staden Pibor för att bistå människor med första hjälpen och ta reda på vilka ytterligare akuta medicinska behov som finns.
– De är rädda för att söka vård i städer så det är viktigt för oss att ingripa där de befinner sig, så att alla som behöver kan få tillgång till behandling, säger John Tzanos, chef för Läkare Utan Gränsers team i Pibor.

Mer hjälp behövs

Tidigare i juli upprättade teamet en liten klinik i staden Boma, skådeplats för intensiva strider den senaste månaden. Vi fortsätter också att driva en primärvårdsmottagning i Gumuruk, som nu är den enda hälso-och sjukvårdinrättningen i provinsen efter att vårt sjukhus i Pibor vandaliserades och förstördes i maj.
– Samordningen mellan Läkare Utan Gränser och ICRC har varit avgörande för att utöka insatsen och kunna möta de växande medicinska humanitära behoven på alla sidor. Samtidigt inser vi att hjälpen inte är tillräcklig i många områden. Vi kommer att fortsätta göra allt vi kan för att ge opartisk hjälp till alla människor, oavsett vilken sida av konflikten de står på, säger Gorgeu.

Svårt nå fram

De lokala myndigheterna har beviljat vår personal tillträde till de skadade, men det är fortfarande extremt svårt att nå behövande på alla sidor i konflikten. Osäkerheten på dessa avlägsna platser i kombination med kraftiga regn, gör det svårt att landa med flygplan.
Vi är mycket oroade över hur våldet påverkar civilbefolkningen i området och uppmanar alla parter att respektera och underlätta humanitär hjälp i hela Jongleiregionen.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Jonglei sedan 1993. Vi bistår med primär och sekundär hälsovård genom våra vårdcentraler i Pibor, Uror och Nyirol samt ger akut medicinsk vård när det behövs till följd av våldsutbrott.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.