Hoppa till huvudinnehåll

VÅLDTÄKT - ETT LIVSLÅNGT TRAUMA

Publicerad 4 november 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Det finns ett stort mörkertal kring sexuellt våld i Centralafrikanska republiken. FOTO: Aurelie Baumel

Det finns ett stort mörkertal kring sexuellt våld i Centralafrikanska republiken. FOTO: Aurelie Baumel

Att utsättas för våldtäkt innebär ofta ett livslångt trauma. Att brutalt våldtas framför sina barn och leva med rädslan att ha smittats med sexuellt överförbara sjukdomar bidrar ytterligare till den psykiska och fysiska påverkan av övergreppet. För många kvinnor i Centralafrikanska republiken är det sorgligt nog en del av livet, i ett land som sedan i slutet av förra året sjunkit djupt ner i våld, anarki och laglöshet.

Vi har sedan i juli bistått med stöd och hjälp till människor som utsatts för sexuellt våld i Centralafrikanska republiken. Mellan juli och september fick 247 personer hjälp på en av de två klinikerna i huvudstaden Bangui, de flesta av dem kvinnor, men det har även kommit flickor så unga som åtta år och flera män har sökt hjälp och stöd.

I den Centralafrikanska republikens samhälle är det tabu med våldtäkt:

 – Människor skäms för att komma hit, men när de har chansen till gratis vård och stöd så samlar de mod och kommer ändå, berättar Helene Thomas, psykolog på mottagningen på Bangui General Hospital.

Radioreklam som spelas på de lokala radiostationerna har gjort att många hört talas om den nya mottagningen och vill komma dit trots risken att bli stigmatiserad, lämnad och övergiven av sin make.

På mottagningen kan man göra graviditetstest, testa sexuellt överförbara sjukdomar, hiv och få psykologisk hjälp. Det är en plats där patienterna kan känna sig trygga att berätta om sina upplevelser och sin sorg, förnedring och rädsla.

Helene Thomas undersöker även om det finns tecken på depression under terapin, som normalt varar i några månader. Hon uppmanar patienterna att finna styrka inom sig själva och på så sätt börja må bättre.

Stort mörkertal

Ingen vet hur många vuxna och barn som utsatts för sexuellt våld och som fortsätter att utsättas för det.

 – Jag är övertygad om att vi bara ser toppen av ett isberg. Det finns många, många fler som behöver hjälp, säger Helene Thomas.

En av kvinnorna som har samlat mod att söka hjälp är en 24-årig kvinna från staden Bambari:

 – Det var i maj månad. Två män från en rebellgrupp kom hem till mig. De frågade efter min man, men han var inte hemma, då sa de att jag var tvungen att betala. De slet av mig kläderna, mina barn började att gråta, men de våldtog mig ändå framför dem. Nu har jag ständiga smärtor i magen. I början kunde jag inte sova, men nu går det bättre. Min son som är fem år gammal började prata med mig om det han sett, men jag kan inte prata om det, jag vill inte höra honom säga vad han såg, berättar hon med svag röst, samtidigt som hon ser ned på sina händer.

En annan kvinna gråter stilla medan hon berättar om sin prövning i januari när fyra rebeller angrep henne. Barnen såg det hela, de såg henne svimma av smärta och vakna upp flera timmar senare, mitt i natten. Hon väntar på svar om sitt hivtest:

 – Jag kan inte vara med min man. Jag känner mig avdomnad, säger hon och menar den ständiga smärtan som även hon känner i magen.

Förövare går fria

Det är fortfarande ytterst sällan som utsatta för sexuellt våld får se sina förövare ställas inför rätta. Ibland tvingar familjen till och med den som utsatts att leva tillsammans med förövaren, på grund av skammen över det som hänt.

 – Jag arbetade nyligen med en familj som tvingade sin 15-åriga dotter att leva under samma tak som pojken som våldtagit henne. Hon försökte ta sitt liv och hennes socialarbetare rekommenderade henne att gå hit. Vi försökte förklara för familjen att ingen ska tvingas leva med sin förövare, utan att förövaren snarare ska ställas inför rätta, berättar Helene Thomas.

Hur hemska övergreppen än är så har terapin en positiv inverkan:

 – Det blir nästan alltid en förändring till det bättre. Efter några träffar så kan jag se en skillnad i de flesta patienternas ansikten, säger Sylvie Nadege Gonekra som är barnmorska på mottagningen på Bangui General Hospital.

 – Några av kvinnorna är traumatiserade för livet, men om vi till exempel kan få familjen att stötta den som utsatts, så finns det en chans. Övergreppet kommer alltid att finnas med dem, men de kan överleva det och gå vidare i livet, utan akuta psykologiska trauman, säger Helene Thomas.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.