Hoppa till huvudinnehåll

VÄNDPUNKT I KAMPEN MOT CHAGAS SJUKDOM

Publicerad 11 juni 2014
En flicka blir testad för chagas sjukdom. FOTO: Seamus Murphy
En flicka blir testad för chagas sjukdom. FOTO: Seamus Murphy

Att snabbtesta Chagas sjukdom har enligt en ny undersökning visat sig vara lika pålitligt som tester gjorda i laboratorium. Det innebär att det går att diagnostisera patienter lättare och därmed inleda behandling i ett tidigare skede.

Den nya undersökningen är gjord av Läkare Utan Gränser tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) och baserar sig på analys av 474 serum i elva nationella laboratorier i Argentina, Brasilien, Colombia, Costa Rica, Mexiko, USA, Spanien, Frankrike och Japan. Av de elva snabbtest som finns på marknaden för att diagnostisera Chagas, är sex av dem mycket effektiva. Det finns heller inga geografiska skillnader. Resultatet är en vändpunkt i kampen mot Chagas.

Vanlig sjukdom i Latinamerika

Chagas sjukdom upptäcktes för 105 år sedan och dödar årligen 12 000 människor. Mellan sju och åtta miljoner människor smittas varje år av parasitsjukdomen, främst i Latinamerika. De senare årtionden har fall även upptäckts i Nordamerika, Europa, Asien och Stillahavsområdet.

Chagas sjukdom hör till världens mest försummade sjukdomar och få resurser har investerats i att utveckla nya läkemedel och diagnostiska metoder.

Här kan du läsa mer om Chagas sjukdom.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare