Hoppa till huvudinnehåll

VÄNDPUNKT I KAMPEN MOT CHAGAS SJUKDOM

Publicerad 11 juni 2014
En flicka blir testad för chagas sjukdom. FOTO: Seamus Murphy
En flicka blir testad för chagas sjukdom. FOTO: Seamus Murphy

Att snabbtesta Chagas sjukdom har enligt en ny undersökning visat sig vara lika pålitligt som tester gjorda i laboratorium. Det innebär att det går att diagnostisera patienter lättare och därmed inleda behandling i ett tidigare skede.

Den nya undersökningen är gjord av Läkare Utan Gränser tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) och baserar sig på analys av 474 serum i elva nationella laboratorier i Argentina, Brasilien, Colombia, Costa Rica, Mexiko, USA, Spanien, Frankrike och Japan. Av de elva snabbtest som finns på marknaden för att diagnostisera Chagas, är sex av dem mycket effektiva. Det finns heller inga geografiska skillnader. Resultatet är en vändpunkt i kampen mot Chagas.

Vanlig sjukdom i Latinamerika

Chagas sjukdom upptäcktes för 105 år sedan och dödar årligen 12 000 människor. Mellan sju och åtta miljoner människor smittas varje år av parasitsjukdomen, främst i Latinamerika. De senare årtionden har fall även upptäckts i Nordamerika, Europa, Asien och Stillahavsområdet.

Chagas sjukdom hör till världens mest försummade sjukdomar och få resurser har investerats i att utveckla nya läkemedel och diagnostiska metoder.

Här kan du läsa mer om Chagas sjukdom.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare