Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

VÄNDPUNKT I KAMPEN MOT CHAGAS SJUKDOM

Publicerad 11 juni 2014
En flicka blir testad för chagas sjukdom. FOTO: Seamus Murphy
En flicka blir testad för chagas sjukdom. FOTO: Seamus Murphy

Att snabbtesta Chagas sjukdom har enligt en ny undersökning visat sig vara lika pålitligt som tester gjorda i laboratorium. Det innebär att det går att diagnostisera patienter lättare och därmed inleda behandling i ett tidigare skede.

Den nya undersökningen är gjord av Läkare Utan Gränser tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) och baserar sig på analys av 474 serum i elva nationella laboratorier i Argentina, Brasilien, Colombia, Costa Rica, Mexiko, USA, Spanien, Frankrike och Japan. Av de elva snabbtest som finns på marknaden för att diagnostisera Chagas, är sex av dem mycket effektiva. Det finns heller inga geografiska skillnader. Resultatet är en vändpunkt i kampen mot Chagas.

Vanlig sjukdom i Latinamerika

Chagas sjukdom upptäcktes för 105 år sedan och dödar årligen 12 000 människor. Mellan sju och åtta miljoner människor smittas varje år av parasitsjukdomen, främst i Latinamerika. De senare årtionden har fall även upptäckts i Nordamerika, Europa, Asien och Stillahavsområdet.

Chagas sjukdom hör till världens mest försummade sjukdomar och få resurser har investerats i att utveckla nya läkemedel och diagnostiska metoder.

Här kan du läsa mer om Chagas sjukdom.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva