Hoppa till huvudinnehåll

Vår insats på Sulawesi

Publicerad 12 oktober 2018
Foto: Sri Harjanti Wahyuningsih/Läkare Utan Gränser
Läkaren Rangi Wirantika plåstrar om fyraåriga Adam som skadades under jordbävningen på den indonesiska ön Sulawesi.

Den indonesiska ön Sulawesi börjar återhämta sig från jordbävningen och den efterföljande tsunamin som inträffade den 28 september. Samtidigt fokuserar vi vårt arbete på att stötta vårdcentraler och se till så att sjukdomar som diarré och mässling inte sprids.

Läs mer: "Människor är väldigt utsatta och chockade efter en sådan händelse."

En del av vårt arbete handlar om att bistå den lokala sjukvårdspersonalen i att återuppta rutinmässiga vaccinationer samt epidemiologisk övervakning. Vi kommer även att inrätta provisoriska lokaler som kan användas för patientbesök och mödravård, samt se till att det finns tillgång till rent vatten.

- Idag, den 11 oktober, möter vi fortfarande patienter med frakturer som är en konsekvens av jordbävningen. Vi arbetar tätt tillsammans med sjukvårdsmyndigheterna, och varje dag åker vårt mobila team ut till patienter som är i behov av vård, säger Rangi Wirantika, en av läkarna på plats.

Två lokalanställda psykologer kommer också snart att ansluta sig till vårt team för att ge psykologiskt stöd till de som behöver.

Viktigt med rent dricksvatten

- De drabbade områdena har begränsad tillgång till rent dricksvatten, vilket är viktigt för att minska risken för möjliga sjukdomsutbrott. På vissa områden måste människor gå närmare två kilometer för att få tag på vatten, säger Timothius SP Benu, vatten- och sanitetsspecialist.

Därför kommer vårt största fokus vara att se till så att befolkningen har tillgång till rent vatten. Vi kommer att reparera och rengöra befintliga vattenkällor (som handpumpar eller brunnar), samt inrätta tillfälliga lösningar som vattentankar och vattenreningssystem.

Samtidigt som dessa aktiviteter pågår fortsätter vårt team att utvärdera behoven i området och agera utifrån eventuella behov.

Här kan du läsa mer:

Hur vi arbetar efter en naturkatastrof

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare