Hoppa till huvudinnehåll

VÅRD I HEMMET – EFFEKTIVT SÄTT ATT BEHANDLA AKUT UNDERNÄRING

Publicerad 13 april 2015
I Bihar i Indien behandlar vi undernäring. Vår personal väger ett barn.
Foto: Alfons Rodriguez.
Sedan 2009 har vi behandlat över 17 000 patienter för allvarlig akut undernäring. Ny studie visar att vård i hemmet är en effektiv behandlingsmetod.

Vård i hemmet kan vara ett effektivt sätt att behandla även allvarlig akut undernäring hos indiska barn. Det visar en studie vi genomfört i delstaten Bihar i norra Indien.

Bland barn som slutförde en behandling i öppenvården med särskild terapeutisk mat botades 88,4 procent, enlig studien som genomfördes i samarbete med Darbhanga Medical College Hospital. Barnen fick en terapeutisk jordnötpasta med sig hem som kan ätas direkt utan att tillagas.

Barn som lider av akut undernäring har ett försvagat immunsystem som gör dem mer mottagliga för komplikationer när de får vanliga barnsjukdomar. Indien är hem till ungefär en tredjedel av världens undernärda barn och ett av de värst utsatta områdena är just Bihar. Studien omfattar drygt 8,500 barn och av dessa hörde 87,3 procent till socialt och ekonomiskt marginaliserade grupper och hushåll.

– Resultaten indikerar att akut undernäring drabbar de svagaste grupperna i samhället, säger läkaren Prince Mathews, en av författarna bakom studien.

Den vård som traditionellt ges mot akut undernäring i Indien är att lägga in patienten på sjukhus. Behandling i hemmiljö, som visat sig effektiv i en afrikansk kontext, har däremot inte prövats i någon större utsträckning. Det tar i genomsnitt sju veckor att behandla en akut undernäring och vård i hemmet är därför lättare för familjer att hantera eftersom den endast kräver ett besök i veckan på kliniken.

Ett problem för studien var det höga antalet barn vars föräldrar hoppade av behandlingen, 38 procent. Sannolikheten ökade till exempel om familjen tvingades resa till kliniken samt under de månader då kvinnor behövde arbeta på fälten. Baserat på resultatet från de barn som genomförde behandlingen indikerar dock studien att vård i hemmet är ett gott alternativ till sjukhusvård.

Studien  ”Community-Based Management of Severe Acute Malnutrition in India: New evidence from Bihar” publicerades den 1 april i The American Journal of Clinical Nutrition. Den genomfördes mellan februari 2009 och september 2011 och omfattar totalt 8,274 barn som var mellan 6 och 59 månader gamla. Arbetet med att behandla undernärda barn fortsätter i Bihar, i samarbete med elva vårdcentraler. Sedan 2009 har vi behandlat över 17 000 patienter för akut undernäring.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare