Hoppa till huvudinnehåll

VÅRD TILL ÖVER 800 KRIGSSKADADE PÅ VÅRA KLINIKER I JEMEN

Publicerad 15 april 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Kirurgteamet som anlände med båt till Aden den 8 april började operera skadade så fort de kom fram.

Kirurgteamet som anlände med båt till Aden den 8 april började operera skadade så fort de kom fram.

Sedan 19 mars har över 800 krigsskadade människor fått akutvård på våra kliniker runt om i Jemen. En relativt höga siffra med tanke på alla de svårigheter som råder för skadade att ta sig till sjukhusen.

Många vägar som leder till sjukvårdsinrättningar har spärrats av, ambulanser som tillhör Hälsovårdsministeriet har attackerats och personal tillhörande Röda Halvmånen har dödats. Skadade människor har tvingats ligga kvar i timmar där de föll i rädsla att bli nedskjutna eller inblandade i markstrider.

AKUTINSATSER I SÖDRA JEMEN

 Mer än 600 människor har fått vård på vårt sjukhus i Aden som har varit centrum för striderna mellan houthistyrkor, lojala med förra presidenten Ali Abdullah Saleh, och grupper som stödjer nuvarande president Abed Rabbuh Mansur Hadi. Situationen för civila förvärras ytterligare av bombanfall från koalitionen av länder som stödjer president Hadi.
 
Upprepade gånger har vår personal tagit emot ett stort antal skadade samtidigt, ibland så många som 100 människor på en gång. Mellan den 19 och 31 mars togs 550 skadade patienter emot, men första veckan i april inkom endast 100 skadade trots att våldet eskalerade.
 
I Ad-Dhale-området driver vi två akutprojekt och har där behandlat mer än 150 människor. Vi driver även en ambulanstjänst som kör skadade över frontlinjen när säkerheten tillåter.  

STÖD TILL MEDICINSKA INRÄTTNINGAR I NORR

 Vi fortsätter även att stödja sjukhuset i staden Haradh där 34 skadade fått akutvård efter ett flyganfall på flyktinglägret Al Mazraq den 30 mars. Vi har också lyckats flyga in ytterligare en kirurg som har skickats till vårt projekt i staden Khamer i Amran-provinsen, för att förstärka det kirurgiska teamet på plats. I huvudstaden Sanaa förser vi Al Jumhoori-sjukhuset med medicinskt material och fortsätter vårt löpande hiv-projekt. 

AKUT BEHOV AV MER MATERIAL OCH PERSONAL

 De humanitära behoven ökar drastiskt och vi arbetar ständigt för att få in mer material och personal i Jemen. Onsdag den 8 april lyckades en av våra båtar korsa Adenviken från Djibouti till Aden med 1,7 ton material till akutmottagningen. Även en båt från Internationella Rödakorskommittén lyckades ta sig till Aden med ett av våra kirurgiska team ombord som började arbeta så fort de anlänt.
 
– Vi är glada över att materialet och personalen har anlänt säkert till Aden. Personalen på plats var utmattad och allt material var på väg att ta slut, säger Marie-Elisabeth Ingres, ansvarig för insatserna i Jemen. 
 
– Men i takt med att våldet fortsätter och antal skadade ökar behöver vi få in ännu mer material och personal.
 
 
Läkare Utan Gränser har för närvarande 558 internationellt och lokalt anställda på plats i Jemen. Vi arbetade i Jemen för första gången 1986 och har arbetat kontinuerligt i landet sedan 2007. Vi driver för närvarande projekt i Sanaa, Amran, Aden och Ad-Dhale och bistår med sjukvård i olika delar av landet i samband med akuta kriser.

Relaterade nyheter

Bilden vid entrén till Haydan-sjukhuset i Jemen talar tydligt om att alla vapen måste lämnas utanför.
Jemen

”Jag hör ständigt ljuden av skottlossning”

"Samma dag som jag kom hit eskalerade våldet längs alla frontlinjer runt Taiz och de senaste dagarna har varit extremt tunga. Tyvärr är detta vardag för folket här."
- Arunn Jegan, projektkoordinator i Taiz, Jemen.  

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.