Hoppa till huvudinnehåll

Vård till överlevande av sexuellt våld

Publicerad 3 juli 2013
Martha Pogo, klinisk handledare på 9 Mile-kliniken i Port Moresby, undervisar en sjuksköterska i vård för överlevande av sexuellt våld och våld inom familjen.
Foto: Philippe Schneider
Martha Pogo, klinisk handledare på 9 Mile-kliniken i Port Moresby, undervisar en sjuksköterska i vård för överlevande av sexuellt våld och våld inom familjen.

Överlevande från intrafamiljärt och sexuellt våld i Papua Nya Guinea har nu större tillgång till bra medicinsk och psykosocial vård i och med att vi har öppnat ett nytt projekt i huvudstaden Port Moresby.

Vid 9 Mile Clinic, en vårdcentral i en hektisk del av Port Moresby, har vi börjat ta emot patienter och utbilda personalen i att ge integrerad vård till överlevande från intrafamiljärt och sexuellt våld.

Första månaden har teamet redan vårdat dussintals överlevande. Planer pågår för att utvidga projektet till fler urbana vårdcentraler, plus större familjecentrum på Port Moresbys största remissjukhus. Denna tvåstegsmetod innebär att överlevande kan få vård nära hemmet på vårdcentraler, men också tillgång till mer djupgående vård på sjukhusen om det behövs.

Långsiktigt är planen att arbeta med vårdcentraler och remissjukhus i mer avlägsna regioner i landet. Teamet kommer att ge direkt vård och klinisk handledning, med målet att garantera fler överlevande i Papua Nya Guinea har tillgång till den vård de så väl behöver.

Nära hemmet

Martha Pogo är klinisk handledare och säger att det är viktigt att vården finns nära hemmet, eftersom överlevande inte alltid har lätt att komma till remissjukhusen på grund av transportproblem eller alltför allvarliga skador.

– En kvinna som kom in till kliniken hade blivit slagen och sparkad i buken av sin man när hon var i andra eller tredje månaden av graviditeten, säger Martha. Hon bor bara några hus bort, men hon kunde inte komma in direkt eftersom hon fick missfall efter händelsen och blödde kraftigt. Hon var så svag att hon kröp. När hon kunde stå upp och ta ett steg i taget hon kom direkt till mig. Hon var tacksam att hon kunde promenera hit och få hjälp eftersom hon inte klarade av att ta sig till busshållplatsen.

Vårdpaket med fem delar

Port Moresby-projektet bygger på våra erfarenheter i Papua Nya Guineas näst största stad, Lae, där mer än 13 000 överlevande från sexuellt våld behandlades från 2007 till juni 2013. Nyligen överlämnade vi projektet till det nationella hälsoministeriet, men vi kommer att fortsätta att stödja projektet på distans. Vid 9 Mile Clinic utbildar Martha sjuksköterskor i att ge samma vårdpaket som finns i Lae. Detta är ett förenklat behandlingsprotokoll som garanterar att patienterna får de fem mest akuta behandlingarna vid första besöket. Dessa är: akut medicinsk vård för skador, psykologisk första hjälpen, profylax för hiv och medicin för andra sexuellt överförbara infektioner, akutpreventivmedel (dagen efter-piller) och vaccination för att förhindra hepatit B och stelkramp.

Även om Martha tränar erfaren vårdpersonal finns flera luckor i deras kunskap. Patienterna är också förvånade över att det går att förhindra hiv om de söker vård inom 72 timmar efter ett sexuellt övergrepp.

Martha säger att kunskapen om sexuellt våld och vikten av medicinsk behandling för de överlevande är så mycket starkare i Lae, där hon arbetade i ett år, än i Port Moresby.

- Det visar hur långt vi har kommit.

Behov av att prata

Förutom att ge medicinsk vård har 9 Mile Clinic fått ett rykte som en säker plats där överlevande kan komma och prata om de utsatts för sexuella övergrepp för en timme sedan, eller för flera år sedan.

- Vi befinner oss i ett inflyttningsområde och det är inte alltid ett så säkert område, men kliniken har  att blivit en plats dit folk vill komma och dela sina berättelser eftersom de vet att vi erbjuder bra vård, säger sjuksköterskan Rolling Morgan.

Martha Pogo berättar att den första patienten våra team behandlade på kliniken var en tonåring som hade utsatts för sexuella övergrepp två år tidigare men hade aldrig vågat berätta om det för någon.

- Hon led inte av något medicinskt tillstånd, hon ville bara prata med någon. Efter två år kände hon att vi var rätt personer att prata med, säger Martha.

Långsiktiga effekter

I Port Moresby arbetar vi inom befintliga vårdinrättningar med stötta och utbilda personalen där. Personalen har visat stor vilja att samarbeta och lära sig ett nytt förhållningssätt. Ytterst hoppas våra team att de som fått utbildning kommer att kunna utbilda sina kollegor i att ge samma vårdpaket.

- Det gör mig verkligen glad att se dessa unga sjuksköterskor som år så passionerade inför något nytt och att det är de som ansvarar för det. Förhoppningsvis innebär detta att överlevande från sexuellt våld kommer att ha tillgång till den vård de behöver för en lång tid framöver, säger Rolling.

 

Förutom projektet i Port Moresby, arbetar Läkare Utan Gränser i ett familjecentrum i staden Tari. Vi stöder också primär-och mödra-barnhälsovården i vårdcentralen i Buin. Läkare Utan Gränser började arbeta i Papua Nya Guinea 1992. Här kan du läsa psykologen Minja Westerlunds blogg från familjecentrumet i Tari. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare