Hoppa till huvudinnehåll

Vård till utsatta barn i Libanon

Publicerad 29 maj 2018
Foto: Florian Seriex/Läkare Utan Gränser
Den lilla flickan Amara lider av andningsbesvär sedan födseln och får vård på Elias Hraouis pediatriska avdelning.

I Bekaa-dalen bor en tredjedel av de syriska flyktingar som befinner sig i Libanon. På Elias Hraoui-sjukhuset driver vi en barnavdelning där all vård är kostnadsfri för patienterna.

Arton månader gamla Bayan är allvarlig uttorkad och har diarré och hög feber. Hon befinner sig på barnavdelningen som vi driver på Elias Hraoui-sjukhuset i Zahle, i Bekaa-dalen. Hon hade varit slö, knappt ätit och inte kunnat behålla mat i en vecka när hennes föräldrar bestämde sig för att söka vård.

Bayan, som vårdas på Elias Hraoui-sjukhuset. Foto: Florian Seriex/Läkare Utan Gränser.

– Läkaren rekommenderade oss att ta Bayan till ett sjukhus eftersom hon mådde så dåligt. Men vi bor i ett flyktingläger och min mans lön räcker inte ens till mat, så vi hade inte råd att åka till ett privat sjukhus, berättar Bayans mamma.

– Vi hade ingen aning om vad vi skulle göra och var oroliga för vår dotter. Vi fick rådet att vända oss till ”Women and Health Alliance” kliniken i Zahle. Därifrån hänvisade man oss vidare till Elias Hraoui-sjukhuset.

Läkare Utan Gränser öppnade en pediatrisk avdelning på Elias Hraoui-sjukhuset i Zahle i mars förra året. Där tillhandahåller vi kostnadsfri specialiserad vård till utsatta barn av alla nationaliteter. Den pediatriska avdelningen har 28 sängplatser och ger inneliggande vård och kirurgisk vård till barn upp till 15 års ålder.

Behoven är som störst

– Bekaa-dalen är en av de regionerna i Libanon där behoven är som störst. Där bor 500 000 syriska flyktingar, en tredjedel av alla syriska flyktingar i Libanon, och de flesta är kvinnor och barn, säger Audrey Landmann, ansvarig för vår insats i Libanon.

Den pediatriska avdelningen på Elias Hraoui-sjukhuset.  Foto: Florian Seriex/Läkare Utan Gränser.

– I den här regionen är det brist på sjukvård som alla har råd med. Det finns privata alternativ men de kostar mycket pengar. Det gör att de mest utsatta libaneserna och flyktingarna som bor i området inte har tillgång till den vård de behöver. Genom vårt projekt i Zahle försöker vi att överbygga den klyftan och tillhandahålla specialiserad sjukvård kostnadsfritt, inklusive kirurgi och intensivvård, säger Audrey Landmann.

Den syriska mamman Rakad bekräftar det Audrey Landmann berättar. Hon har sökt vård för sin dotter Amara på Elias Hraouis pediatriska avdelning. Amara lider av andningsbesvär sedan födseln, och hennes frekventa besök på sjukhus har gjort att hennes föräldrar tvingats låna pengar.

– Jag är väldigt tacksam för den kostnadsfria vården som Läkare Utan Gränser erbjuder på sjukhuset. Utan dem skulle jag behövt låna pengar igen från släktingar för att min dotter ska få den behandling hon behöver, säger Rakad.

Utöver den inneliggande vård vi ger på Elias Hraoui ger vi också specialiserad pediatrisk vård i Zahle i samarbete med Women and Health Alliance (WAHA). Projektet arbetar för att upprätthålla hållbar pediatrisk vård, särskilt till barn som lider av komplikationer orsakade av kroniska eller akuta medicinska eller kirurgiska sjukdomar.

Läs mer om vårt arbete med syriska flyktingar i Libanon.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare