Hoppa till huvudinnehåll

Vård under attack i Jemen

Publicerad 7 augusti 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En sjukgymnasr stretchar handen på en patient som blivit brännskadad efter en gasexplosion. Behandling på Al-Salam-sjukhuset tidigare i år – nu har vi tvingats avbryta vårt arbete där.

En sjukgymnasr stretchar handen på en patient som blivit brännskadad efter en gasexplosion. Behandling på Al-Salam-sjukhuset tidigare i år – nu har vi tvingats avbryta vårt arbete där.

På grund av återkommande hot och våld mot vår personal och anläggningar i Jemen har vi tvingats lämna sjukhuset Al-Salam i staden Khamer i Amran-provinsen i norra delen av landet.

Från och med den 31 juli har vi ingen personal kvar på Al-Salam-sjukhuset. Personalen lämnade sjukhuset efter flera dödshot som hade att göra med en klantvist. Denna händelse var dock inte isolerad; de senaste fem månaderna har vi registrerat 18 fall av våld mot vår personal i provinsen Amran, däribland hot och fysiska angrepp på läkare och annan personal, bakhåll och kapning av fordon och ambulanser, samt skottlossning vid eller runt sjukhuset.

Hot och utpressning

Vi uppmanar nu alla aktörer i Jemen att respektera vårdinrättningar och medicinsk personal, och att inte utnyttja dem för egen vinning i personliga tvister, på ett sätt som påverkar människors tillgång till vård. Såväl internationell lag som klanernas regler bör respekteras, så att sjukhusen kan vara säkra tillflyktsorter, snarare än fungera som verktyg för att kräva resurser eller skaffa sig makt.
– Det är väldigt svårt att ge grundläggande sjukvård i en miljö där våldet är ständigt närvarande, säger Thierry Durand, ansvarig för våra insatser i Jemen.
– Människor tar till våld, hot och utpressning för att få igenom sina krav. Läkare Utan Gränser och vårdinrättningar används som ett påtryckningsmedel i dessa tvister mellan individer och familjer, utan hänsyn till hur patienterna och deras rätt till vård påverkas, fortsätter Thierry.

Måste skydda vårdinsatser

Efter förhandlingar med lokala ledare kommer vi att återuppta våra aktiviteter i Khamer och andra delar av Amran-provinsen.
– Vi uppmanar de jemenitiska myndigheterna och klanledarna att göra sitt yttersta för att lösa tvisterna och skydda läkare, sjukhus och den behövande befolkningen från ytterligare angrepp, säger Thierry.
Läkare Utan Gränser driver en global kampanj för att förbättra skyddet av medicinsk hjälp runt om i världen. Bara i Jemen har vi registrerat 46 våldsamma angrepp och hot mot vår personal och lokaler sedan april 2010. I mars 2013 samarbetade vi med ministeriet för folkhälsa i en kampanj för att skydda medicinska insatser i Jemen. Syftet med kampanjen var att ta itu med de oroande våldsnivåerna i och kring sjukvårdsinrättningar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Al-Salam-sjukhuset sedan 2010, och genomför där i genomsnitt 500 akuta konsultationer i veckan och mer än 900 livräddande operationer sedan början av 2013. Vi har också uppsökande verksamhet i avlägsna områden i Amran-provinsen.

Relaterade nyheter

Sjukhuset i Haydan i provinsen Sa’ada, Jemen.
Jemen

Invånarna i norra Jemen mer utsatta än någonsin

Sedan december förra året har den internationella koalitionen intensifierat sina bombattacker i nordvästra Jemen. Attackerna träffar marknader, hus och civila fordon och invånarna får betala ett högt pris.  

Många civila har skadats efter en rad luftangrepp i Jemen.
Jemen

Många skadade efter luftangrepp i Sanaa

Efter en rad luftangrepp mitt i stadskärnan av Sanaa, Jemen, på måndagsmorgonen den 7 maj anlände 72 skadade och sex döda till två sjukhus som vi stöttar. Bland de döda fanns ett barn och bland de skadade fanns tre barn.

I Jemen driver vi 13 sjukhus och vårdinrättningar, och stödjer dessutom ytterligare över 20 sjukhus och vårdinrättningar.
Jemen

Förödande flygattack mot bröllop i Jemen

Vi har tagit emot 63 patienter som skadades när en bröllopsfest attackerades i en flygräd i söndags. Attacker mot civila är ett brott mot internationell humanitär rätt. 

Den humanitära krisen i Jemen är akut efter två års konflikt
Jemen

Tre frågor om Jemen

Efter de senaste tre årens intensiva krig befinner sig Jemen i djup kris och en stor del av befolkningen är beroende av humanitär hjälp. Men att nå ut med hjälpen är minst sagt en utmaning.