Hoppa till huvudinnehåll

Vård under attack i Jemen

Publicerad 7 augusti 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En sjukgymnasr stretchar handen på en patient som blivit brännskadad efter en gasexplosion. Behandling på Al-Salam-sjukhuset tidigare i år – nu har vi tvingats avbryta vårt arbete där.

En sjukgymnasr stretchar handen på en patient som blivit brännskadad efter en gasexplosion. Behandling på Al-Salam-sjukhuset tidigare i år – nu har vi tvingats avbryta vårt arbete där.

På grund av återkommande hot och våld mot vår personal och anläggningar i Jemen har vi tvingats lämna sjukhuset Al-Salam i staden Khamer i Amran-provinsen i norra delen av landet.

Från och med den 31 juli har vi ingen personal kvar på Al-Salam-sjukhuset. Personalen lämnade sjukhuset efter flera dödshot som hade att göra med en klantvist. Denna händelse var dock inte isolerad; de senaste fem månaderna har vi registrerat 18 fall av våld mot vår personal i provinsen Amran, däribland hot och fysiska angrepp på läkare och annan personal, bakhåll och kapning av fordon och ambulanser, samt skottlossning vid eller runt sjukhuset.

Hot och utpressning

Vi uppmanar nu alla aktörer i Jemen att respektera vårdinrättningar och medicinsk personal, och att inte utnyttja dem för egen vinning i personliga tvister, på ett sätt som påverkar människors tillgång till vård. Såväl internationell lag som klanernas regler bör respekteras, så att sjukhusen kan vara säkra tillflyktsorter, snarare än fungera som verktyg för att kräva resurser eller skaffa sig makt.
– Det är väldigt svårt att ge grundläggande sjukvård i en miljö där våldet är ständigt närvarande, säger Thierry Durand, ansvarig för våra insatser i Jemen.
– Människor tar till våld, hot och utpressning för att få igenom sina krav. Läkare Utan Gränser och vårdinrättningar används som ett påtryckningsmedel i dessa tvister mellan individer och familjer, utan hänsyn till hur patienterna och deras rätt till vård påverkas, fortsätter Thierry.

Måste skydda vårdinsatser

Efter förhandlingar med lokala ledare kommer vi att återuppta våra aktiviteter i Khamer och andra delar av Amran-provinsen.
– Vi uppmanar de jemenitiska myndigheterna och klanledarna att göra sitt yttersta för att lösa tvisterna och skydda läkare, sjukhus och den behövande befolkningen från ytterligare angrepp, säger Thierry.
Läkare Utan Gränser driver en global kampanj för att förbättra skyddet av medicinsk hjälp runt om i världen. Bara i Jemen har vi registrerat 46 våldsamma angrepp och hot mot vår personal och lokaler sedan april 2010. I mars 2013 samarbetade vi med ministeriet för folkhälsa i en kampanj för att skydda medicinska insatser i Jemen. Syftet med kampanjen var att ta itu med de oroande våldsnivåerna i och kring sjukvårdsinrättningar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Al-Salam-sjukhuset sedan 2010, och genomför där i genomsnitt 500 akuta konsultationer i veckan och mer än 900 livräddande operationer sedan början av 2013. Vi har också uppsökande verksamhet i avlägsna områden i Amran-provinsen.

Relaterade nyheter

Kawkab Al Sarafi i Jemen har arbetat som sjuksköterska utan lön i ett år.
Jemen

Ett år utan lön i Jemen

Två och ett halvt år av krig, bombningar och kolera har satt stor press på Jemens redan svaga sjukvårdssystem. Situationen blir allt värre eftersom tiotusentals människor som arbetar inom det allmänna sjukvårdssystemet inte har fått lön sedan ett år tillbaka.

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khamir, Jemen.
Jemen

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamir som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Jemen

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Jemen

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.