Hoppa till huvudinnehåll

Vård under attack i Jemen

Publicerad 7 augusti 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En sjukgymnasr stretchar handen på en patient som blivit brännskadad efter en gasexplosion. Behandling på Al-Salam-sjukhuset tidigare i år – nu har vi tvingats avbryta vårt arbete där.

En sjukgymnasr stretchar handen på en patient som blivit brännskadad efter en gasexplosion. Behandling på Al-Salam-sjukhuset tidigare i år – nu har vi tvingats avbryta vårt arbete där.

På grund av återkommande hot och våld mot vår personal och anläggningar i Jemen har vi tvingats lämna sjukhuset Al-Salam i staden Khamer i Amran-provinsen i norra delen av landet.

Från och med den 31 juli har vi ingen personal kvar på Al-Salam-sjukhuset. Personalen lämnade sjukhuset efter flera dödshot som hade att göra med en klantvist. Denna händelse var dock inte isolerad; de senaste fem månaderna har vi registrerat 18 fall av våld mot vår personal i provinsen Amran, däribland hot och fysiska angrepp på läkare och annan personal, bakhåll och kapning av fordon och ambulanser, samt skottlossning vid eller runt sjukhuset.

Hot och utpressning

Vi uppmanar nu alla aktörer i Jemen att respektera vårdinrättningar och medicinsk personal, och att inte utnyttja dem för egen vinning i personliga tvister, på ett sätt som påverkar människors tillgång till vård. Såväl internationell lag som klanernas regler bör respekteras, så att sjukhusen kan vara säkra tillflyktsorter, snarare än fungera som verktyg för att kräva resurser eller skaffa sig makt.
– Det är väldigt svårt att ge grundläggande sjukvård i en miljö där våldet är ständigt närvarande, säger Thierry Durand, ansvarig för våra insatser i Jemen.
– Människor tar till våld, hot och utpressning för att få igenom sina krav. Läkare Utan Gränser och vårdinrättningar används som ett påtryckningsmedel i dessa tvister mellan individer och familjer, utan hänsyn till hur patienterna och deras rätt till vård påverkas, fortsätter Thierry.

Måste skydda vårdinsatser

Efter förhandlingar med lokala ledare kommer vi att återuppta våra aktiviteter i Khamer och andra delar av Amran-provinsen.
– Vi uppmanar de jemenitiska myndigheterna och klanledarna att göra sitt yttersta för att lösa tvisterna och skydda läkare, sjukhus och den behövande befolkningen från ytterligare angrepp, säger Thierry.
Läkare Utan Gränser driver en global kampanj för att förbättra skyddet av medicinsk hjälp runt om i världen. Bara i Jemen har vi registrerat 46 våldsamma angrepp och hot mot vår personal och lokaler sedan april 2010. I mars 2013 samarbetade vi med ministeriet för folkhälsa i en kampanj för att skydda medicinska insatser i Jemen. Syftet med kampanjen var att ta itu med de oroande våldsnivåerna i och kring sjukvårdsinrättningar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Al-Salam-sjukhuset sedan 2010, och genomför där i genomsnitt 500 akuta konsultationer i veckan och mer än 900 livräddande operationer sedan början av 2013. Vi har också uppsökande verksamhet i avlägsna områden i Amran-provinsen.

Relaterade nyheter

Bilden vid entrén till Haydan-sjukhuset i Jemen talar tydligt om att alla vapen måste lämnas utanför.
Jemen

”Jag hör ständigt ljuden av skottlossning”

"Samma dag som jag kom hit eskalerade våldet längs alla frontlinjer runt Taiz och de senaste dagarna har varit extremt tunga. Tyvärr är detta vardag för folket här."
- Arunn Jegan, projektkoordinator i Taiz, Jemen.  

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Den 4 december skakades Al Gamhouri-sjukhuset i Hajjah, Jemen, i en flygattack och akutmottagningen, operationssalen och intensivvårdsavdelningen skadades.
Jemen

Hårda strider och blockad slår hårt mot sjukvård och civila

Den senaste veckans strider visar återigen hur parterna i konflikten tar allt mindre hänsyn till civilbefolkningen. Vi vädjar nu till de stridande parterna att respektera civila och sjukvårdsinrättningar samt att lyfta den förödande handelsblockaden.

Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Jemen

Rapport från ett land i kris

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.