
De enorma humanitära behoven har förvärrats ytterligare av den pågående krisen i Sydsudan där tillgången till sjukvård redan var begränsad. Vi bistår bland annat med grundläggande sjukvård och akutsjukvård för dem som drabbats av våldet.
Nedan följer en översikt av läget i Sydsudan.
Malakal: Den 24 december bröt våldsamma strider ut i Malakal i Upper Nile State. Under två dygn var det omöjligt för våra team att ta sig till det statliga sjukhuset och vi kunde därför varken behandla de 49 patienterna med kala azar, en parasitsjukdom som obehandlad leder till döden, eller ta hand om de drygt 70 personer med konfliktrelaterade skador som strömmade in till sjukhuset. De senaste två dagarna har teamet kunnat återvända till sjukhuset, trots pågående strider, och då konstaterat att 30 av kala azar-patienterna har flytt. Hittills har 17 patienter som skadats i striderna fått vård på sjukhuset.
– Vi är extremt oroliga för alla som skadats i striderna men som inte kan ta sig till sjukhuset. Vi är också oroliga för våra kala azar-patienter. Om de inte får behandling kommer de att dö, säger Mike White, Läkare Utan Gränsers landansvarige för Sydsudan. Vi uppmanar nu alla som är inblandade i striderna här i Malakal att respektera vår närvaro så att vi kan röra oss fritt och behandla patienter som är i behov av akutvård.

Lankien: I Lankien och Yuai i norra Jonglei har våra team mött skottskadade människor som gått i tre dagar från staden Bor utan att få någon hjälp. Under de senaste två dagarna har 64 skottskadade patienter behandlats vid våra sjukhus i Lankien och Yuai. Dessutom har 7 patienter evakuerats via flyg till akutvård i Nasir.
Bentiu: Ett akutteam specialiserat på kirurgi anlände för två dagar sedan som en förstärkning till teamet på plats vid Bentiu allmänna sjukhus i Unity State. I dag, fredag, tvingades teamet evakuera efter rykten om kommande attacker mot staden.
Leer: Våra 14 internationella medarbetare vid sjukhuset i Leer har tillfälligt tvingats lämna projektet. I 25 år har Läkare Utan Gränser arbetat vid sjukhuset och bara i år har vi behandlat 64 000 malariapatienter och 2 000 undernärda barn. Sjukhuset är fortfarande i drift, tack vare 230 lokalanställda, och så snart säkerheten tillåter kommer även våra utländska medarbetare att återvända.
Juba: Våra team har bistått med sjukvård till de cirka 40 000 människor som i samband med den senaste våldsvågen sökt skydd på två FN-baser. Den senaste veckan har sjukvårdsteamen tagit emot 1 100 patientbesök. En oroväckande hög andel av patienterna har diarré, till följd av dåliga sanitära förhållanden i lägren.
– Trots att vi har gjort vårt bästa för att akutteamen ska kunna fortsätta jobba har kaoset och alla rykten om kommande attacker gjort att vi varit tvungna att prioritera medarbetarnas säkerhet, säger Chris Lockyear, operativt ansvarig för verksamheten i Sydsudan. Vi hoppas att vi snart kan återvända till Bentiu och Leer med kompletta akutteam men först måste vi försäkra oss om att alla parter respekterar säkerheten för våra medarbetare.
Enorma humanitära behov
I områden där läget är relativt lugnt fortsätter våra team verksamheten som vanligt. Även innan den senaste konflikten inleddes var tillgången till sjukvård ytterst begränsad i Sydsudan. De enorma humanitära behoven har förvärrats ytterligare av den pågående krisen. Än en gång vill Läkare Utan Gränser poängtera att vi är beredda att bistå drabbade på alla sidor i konflikten, oavsett etnicitet, religion, kön eller politisk övertygelse.
Läkare Utan Gränser har arbetat i de områden som numera utgör Sydsudan sedan 1983. Vi är närvarande i 8 av landets 10 delstater och gör utryckningar i många kriser, bland annat i samband med att folk tvingas på flykt, undernäringskriser och epidemier av sjukdomar som malaria och kala azar. Dessutom bistår vi med grundläggande och specialiserad hälso- och sjukvård.
