Hoppa till huvudinnehåll

VÅRDCENTRAL FÖR HEMLÖSA I MILANO

Publicerad 13 mars 2014
En man vilar på vår vårdcentral för hemlösa som behöver återhämta sig efter allvarliga operationer och sjukdomar.
En man vilar på vår vårdcentral för hemlösa som behöver återhämta sig efter allvarliga operationer och sjukdomar.

När en patient skrivs ut från sjukhuset efter operation eller behandling för akuta sjukdomstillstånd är det av största vikt att personen får vara i en skyddad miljö tills man är helt återställd. Men för hemlösa är det omöjligt, vilket leder till återfall och hindrar deras läkning.

I Italien är fler än 13 000 människor hemlösa och många av dem lever i Milano där ungefär 3 500 människor bor på gatorna.

Medicinsk uppföljning

2013 inledde vi en undersökning av hälsosituationen för de hemlösa i staden, både invandrade och av italiensk härkomst, som skrivits ut från sjukhus under de senaste två åren. Enligt undersökningen behövde 850-900 patienter medicinsk uppföljning efter sjukdomstillstånd som luftvägsinfektioner, lunginflammation och hudinfektioner, men även kroniska sjukdomar som hjärt-, lever- eller njurproblem, hiv/aids och tuberkulos. Eftersom dessa sjukdomar är väldigt svåra att stabilisera bland hemlösa, så öppnade vi i början av 2014 en vårdcentral med 20 bäddar och plats för hemlösa som behöver medicinsk uppföljning. Vårdcentralen fungerar som ett komplement till den övriga vården och vi bistår med vård dygnet runt.

 - Hemlösa är en utsatt grupp människor eftersom de saknar tak över huvudet, lider av undernäring och generellt lever under usla förutsättningar. När de skrivs ut från sjukhusen och står utan möjlighet att fortsätta sin behandling så riskerar de återfall och till och med att hamna på akutmottagningen, säger Gianfranco De Maio, fältsamordnare.

Han fortsätter:
 - På vår vårdcentral erbjuder vi en fortsatt vård till de här människorna. De första veckorna efter att vi hade startat fick vi många förfrågningar både från sjukhus i Milano och utanför kommunen om att ta hand om fler än 30 patienter som behövde få fortsatt vård, mediciner eller omläggning av sår.

Fler män än kvinnor

Våra patienter har hittills uteslutande varit män med förskräckliga berättelser om ensamhet kopplat till familjeproblem eller ekonomiska bekymmer som förvärrats av den ekonomiska krisen i landet.

Maria är född i Brasilien, men har bott i Italien i närmare 20 år och är den första kvinnliga patient att besöka vårdcentralen. Samtidigt som hon behandlas för sitt drogberoende, skrevs hon in på vår vårdcentral för att återhämta sig efter en omfattande operation. Hon möter nu livet med en ny beslutsamhet:
 - Det har gått två år sedan jag träffade min son och jag vill bygga upp relationen till honom igen. Därför kommer jag att när jag skrivs ut härifrån, åka till ett behandlingshem och vända blad i livet. Det kommer att bli sorgligt att åka härifrån eftersom jag har funnit en vänlig miljö här. Jag tror att det här projektet verkligen kan hjälpa människor, som jag, som lever på gatan och inte kan få någon annan hjälp.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare