Den pågående hungerkatastrofen i Somalia är akut och riskerar att skörda tusentals liv. Ett långvarigt krig har, tillsammans med torka och höga matpriser, lett till en humanitär kris som drabbar befolkningen och försvårar arbetet för Läkare Utan Gränser och andra hjälporganisationer på plats. Nu är det viktigt att engagemanget för Somalia håller i sig och att hjälpen tillåts nå fram.
De senaste veckorna har rapporteringen om situationen i Somalia – där undernäringen är utbredd och tusentals människor flyr över gränsen mot grannländerna Etiopien och Kenya varje dag – fått stor uppmärksamhet i svenska nyhetssändningar och dagstidningar. Biståndsminister Gunilla Carlsson reste tidigare i veckan till regionen för att bilda sig en uppfattning om läget. För oss på Läkare Utan Gränser, som arbetat i det krisdrabbade Somalia sedan 1991 och under lång tid varnat för den oroande utveckling vi nu ser, är det förstås välkommet att situationen får så mycket uppmärksamhet. Många svenskar har också visat stort intresse och stor villighet att bidra med gåvor och engagemang för att hjälpa de drabbade i Somalia och närliggande områden.
Förenklad bild
Men när en kris som denna hamnar i rampljuset för en kort stund blir bilden som förmedlas lätt förenklad. Den svåra situation vi nu ser är inte enbart resultatet av uteblivna regn och extrem torka - genom att förklara krisen som en naturkatastrof undviker man den geopolitiska verklighet som landet befinner sig i.
I Somalia pågår ett fullskaligt krig som har lett till en väldigt osäker tillvaro för landets befolkning. Medan striderna fortgår riskerar människor att hamna i allt värre kläm mellan de stridande parterna och nekas tillgång till vård och annan hjälp. Uteblivna regn och torka, men även översvämningar, har sedan gjort situationen ännu värre och lett till matbrist och boskapsdöd.
På grund av säkerhetsläget är det svårt att få en bra överblicksbild och tillförlitliga fakta, men vi på Läkare Utan Gränser bedömer att situationen är mest akut i centrala och södra Somalia, varifrån många människor flyr. Vi uppskattar att 400 000 har flytt till Mogadishu och har sett hur tusentals somalier dagligen korsar gränserna till Kenya och Etiopien. Flyktinglägren blir allt fler och levnadsförhållandena för dem som flyr är extremt tuffa.
Varken pengar eller mat kan på egen hand lösa krisen i Somalia eller få hjälpen att nå fram till de som behöver den mest. Det är inte så enkelt som att bara släppa ned förnödenheter från flygplan, eller andra på ytan tilltalande lösningar, och sedan hoppas på det bästa.
Konflikt försvårar
Den pågående konflikten gör det svårt för Läkare Utan Gränser och andra humanitära organisationer – lokala såväl som internationella – att nå fram. Det som krävs just nu är akut hjälp till de drabbade. För att möta det enorma hjälpbehovet trappar vi upp vår verksamhet. Just nu bedriver vi 11 projekt i Somalia och har runt 8 000 barn inskrivna på våra näringskliniker. Men insatsen är ytterst svårarbetad och motsvarar inte mer än en droppe i havet om man ser till de enorma behoven. För att nå de delar av Somalia som är hårdast drabbade måste vi förhandla med lokala makthavare och beväpnade grupper. Det är ett arbete som kan vara både riskfyllt och segdraget och som gör att vi inte kan utöka våra insatser i den takt vi önskar. På senare år har lokala grupper i allt större utsträckning också hindrat internationell personal och leveranser av material och mediciner, från att komma fram till drabbade områden. Konsekvensen blir att det dröjer länge innan människor får den hjälp de behöver, om den alls kommer fram.
Läget i Somalia är mycket allvarligt. Under de 20 år som vi arbetat i landet har vi sett omvärldens intresse för det som händer komma och gå. Men när medierna nu slutar hårdbevaka den humanitära krisen och strålkastarljuset slocknar är det viktigt att uppmärksamheten håller i sig. Den somaliska befolkningen förtjänar mer än förenklade lösningar och budskap. Hjälporganisationer som Läkare Utan Gränser måste ges tillträde till de områden där nöden är som störst och krisen – i dess fulla komplexitet – måste lyftas högt på den internationella agendan.
Johan Mast, generalsekreterare Läkare Utan Gränser
Debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet.
