
2011 var ett händelserikt år med uppblossade humanitära kriser på många håll i världen, bland annat i Elfenbenskusten och Somalia. Läs ett utdrag ur vår årsredovisning där vår ordförande och vår generalsekreterare sammanfattar vårt arbete 2011.
Jasminrevolutionen i Tunisien triggade politiska upplopp och våldsamheter i en rad arabiska länder. Valet i Elfenbenskusten följdes av blodiga strider som drabbade civilbefolkningen hårt. I Sudan ledde delningen av landet till oroligheter, framförallt i världens nyaste land Sydsudan.
Stora utmaningar
Världens alltmer komplexa konflikter ställer oss inför stora utmaningar. Det blir allt svårare för oss att nå fram till de områden där vi behövs mest. Avvägningen mellan de risker som vi tvingas ta för att vara på plats och nyttan av våra insatser är ofta tuff. Men vi får aldrig glömma att det som är vår tillfälliga arbetsplats är vardag för många människor.
För deras skull är det viktigt att vi finns på plats, för att bistå med sjukvård,
men också för att kunna berätta om vad vi ser. Som när militären använde sjukhus som fällor i Bahrain. Då kunde Läkare Utan Gränser som en av få organisationer på plats vittna om situationen och kräva allas rätt till säker sjukvård oavsett politisk tillhörighet.
Kris i Somalia
Att reflektera över 2011 utan att nämna den förvärrade undernäringskrisen i Somalia och dess inverkan på grannländerna är omöjligt. Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Somalia i över 20 år. Därför kunde vi snabbt göra vår egen bedömning av läget och utöka våra hjälpinsatser, även om den långvariga konflikt som till stor del bidragit till katastrofläget gjorde det mer komplicerat än vad vi skulle önska.
Sprida information
Trots stora hinder lyckades vi bland annat behandla 95 000 barn för undernäring och upprätta storskaliga medicinska insatser för somaliska flyktingar som sökt skydd i något av flyktinglägren i grannländerna. Insatser som fortsätter med oförminskad styrka, trots att mediernas strålkastare för länge sedan slocknat.
Världen får inte längre skylla på brist på kunskap eller kännedom när en katastrof sker och under året fortsatte vi som alltid att genom informations- och påverkansarbete försöka förbättra situationen för dem vi hjälper.
Hoppas på förändring
Vi fokuserade bland annat på problemet med undermåligt matbistånd. Än idag ges näringsfattig mat till undernärda barn, mat som vi aldrig skulle ge till våra egna barn i Sverige. Genom att rikta oss till både beslutsfattare och allmänhet lyckades vi lyfta problematiken till en internationell nivå. Vi hoppas att det kan leda till en livsviktig förändring för de miljontals barn som lider av undernäring.
Bakslag i kampen mot hiv
Förra året markerade också trettio år sedan den globala kampen mot hiv/aids startade. Trots att ny forskning visar att det nu finns möjlighet att stoppa virusets framfart minskar det internationella stödet till hivbehandling. Bakslaget är enormt. Vi anar redan hur den bristande finansieringen kan komma att få förödande effekter i flera av de länder där vi verkar. Därmed fortsätter vårt arbete att kräva ökat internationellt ekonomiskt stöd för att vinna kampen mot hiv/aids.
40 år av humanitärt arbete
2011 firade Läkare Utan Gränser 40 år. Från att ha utgjorts av en handfull visionära läkare och journalister har vi utvecklats och vuxit till en organisation med närmare 30 000 medarbetare. Men kärnan i det vi gör är fortfarande densamma: att bistå med sjukvård där vi behövs mest och samtidigt berätta om vad vi ser i hopp om att förbättra situationen för våra patienter. Alla ni som på något sätt har engagerat er gör det möjligt.
Tack!
Kristina Bolme Kühn, ordförande
Johan Mast, generalsekreterare
