Hoppa till huvudinnehåll

"VÅRT HUS HAR BRÄNTS NED"

Publicerad 25 september 2012

Den senaste tiden har våldsamheter och väpnade konflikter blossat upp i östra Kongo-Kinshasa. Vi finns på plats för att hjälpa de 10 000-tals människor som flyr från våldet. Det är möjligt bland annat tack vare stöd från Svenska Postkodlotteriet.

I Södra Kivu drog vi igång akutinsatser i städerna Minova och Kalungu tidigare i år för att ge gratis sjukvård till de många nyanlända i området. Nu förlänger vi insatserna med mobila kliniker och vårdcentraler med åtminstone sex månader.

Flydde med sin familj

Sara Machozi och hennes familj är några av våra patienter i området. De flydde från sin by efter att väpnade grupper börjat strida i Kuziza i Södra Kivu. De bor nu i byn Kalungi men den 33-åriga trebarnsmamman oroar sig för familjens framtid och för bristen på resurser. 
- Vi var hemma när vi hörde skottlossning. Vi bestämde oss för att fly till Minova och det är därför vi är här, säger hon.

Kan inte återvända

Familjen flydde utan några tillhörigheter. Deras enda önskan var att överleva. 
- På väg hit var vi hungriga och blev sjuka. Vi kunde inte ta med oss någonting, inte ens pengar, fortsätter hon.
De flydde utan att ha blivit sårade och med livet i behåll men i Kalungu är situationen mycket svår. De har inget hopp om att kunna återvända. 
- Vi skulle vilja ta oss tillbaka till vår by men där är det inte säkert. När vi kom hit fick vi reda på att vårt hus har blivit nedbränt.

Hjälp i flyktingläger

I mitten av september startade vi även en akutinsats i närheten av Minova, i det inofficiella flyktinglägret Muganga väster om Goma. Där har 17 500 människor slagit sig ned och lever under omänskliga förhållanden – 1 000 personer samsas på en latrin. Vi finns på plats för att ge gratis sjukvård samt förbättra vatten och sanitet. 

Vaccinerar mot mässling

Genom ytterligare ett nytt projekt ger vi stöd till 10 000-tals människor som bosatt sig i byn Kanyaruchinya, 10 kilometer norr om Goma. Vi tar emot cirka 3000 personer per dag på vårdcentralen och har inrättat en koleraklinik för att bekämpa sjukdomen. Vi genomför även en mässlingsvaccination i området.
I Masisi i Norra Kivu har väpnade grupper intensifierat sina attacker mot byar, med civila som mål. 10 000-tals människor har tvingats fly till andra byar i distriktet. Genom mobila team besöker vi dessa områden för att ge akuthjälp.
 
Människor som har lyckats nå officiella läger utgör bara en bråkdel av de som har blivit fördrivna. Många fler gömmer sig i skogarna, avskurna från sjukvård. Andra får en tillfällig fristad hos värdfamiljer, ofta främlingar som delar sin mat och bostad med dem på flykt.
 
Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Kongo-Kinshasa sedan 1981. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Kongo-Kinshasa.
 
Här kan du läsa mer om hur Svenska Postkodlotteriet stödjer oss.

Aktuellt om Kongo-Kinshasa

Sjukhuset i Shamwana, Kongo-Kinshasa, drivs nu med hjälp av solenergi.
Nyheter från fältet

Solen hjälper till att rädda liv

Svenske Per-Erik Eriksson har precis kommit hem från ett uppdrag i Kongo-Kinshasa där han har sett till att ett sjukhus i Shamwana fungerar dygnet runt med hjälp av solenergi. 

Lian Green-Brzezinska från Sverige deltar i vaccinationskampanjen mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

"Man behöver inte göra mycket för att bli trött här"

Lian Green-Brzezinska, från Sverige, är i Kongo-Kinshasa för att delta i vaccinationskampanjen mot gula febern.

Screening av sömnsjuka i Kongo-Kinshasa.
Nyheter från fältet

På motorcykel i djungeln i kampen mot sömnsjuka

I sex veckor är Hanna på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Här berättar hon om hur det är att jobba i ett mobilt projekt och om hjärtskärande möten med patienter.

Fler än 39 000 personer, mestadels barn, har insjuknat i mässling och nästan 500 har dött.
Nyheter från fältet

Vaccinationskampanj mot mässling i Katanga

I oktober förra året genomförde vi en stor vaccinationskampanj i regionen Katanga, Kongo-Kinshasa. Inför kampanjen stod vi inför flera hinder.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.