Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

"VÅRT HUS HAR BRÄNTS NED"

Publicerad 25 september 2012

Den senaste tiden har våldsamheter och väpnade konflikter blossat upp i östra Kongo-Kinshasa. Vi finns på plats för att hjälpa de 10 000-tals människor som flyr från våldet. Det är möjligt bland annat tack vare stöd från Svenska Postkodlotteriet.

I Södra Kivu drog vi igång akutinsatser i städerna Minova och Kalungu tidigare i år för att ge gratis sjukvård till de många nyanlända i området. Nu förlänger vi insatserna med mobila kliniker och vårdcentraler med åtminstone sex månader.

Flydde med sin familj

Sara Machozi och hennes familj är några av våra patienter i området. De flydde från sin by efter att väpnade grupper börjat strida i Kuziza i Södra Kivu. De bor nu i byn Kalungi men den 33-åriga trebarnsmamman oroar sig för familjens framtid och för bristen på resurser. 
- Vi var hemma när vi hörde skottlossning. Vi bestämde oss för att fly till Minova och det är därför vi är här, säger hon.

Kan inte återvända

Familjen flydde utan några tillhörigheter. Deras enda önskan var att överleva. 
- På väg hit var vi hungriga och blev sjuka. Vi kunde inte ta med oss någonting, inte ens pengar, fortsätter hon.
De flydde utan att ha blivit sårade och med livet i behåll men i Kalungu är situationen mycket svår. De har inget hopp om att kunna återvända. 
- Vi skulle vilja ta oss tillbaka till vår by men där är det inte säkert. När vi kom hit fick vi reda på att vårt hus har blivit nedbränt.

Hjälp i flyktingläger

I mitten av september startade vi även en akutinsats i närheten av Minova, i det inofficiella flyktinglägret Muganga väster om Goma. Där har 17 500 människor slagit sig ned och lever under omänskliga förhållanden – 1 000 personer samsas på en latrin. Vi finns på plats för att ge gratis sjukvård samt förbättra vatten och sanitet. 

Vaccinerar mot mässling

Genom ytterligare ett nytt projekt ger vi stöd till 10 000-tals människor som bosatt sig i byn Kanyaruchinya, 10 kilometer norr om Goma. Vi tar emot cirka 3000 personer per dag på vårdcentralen och har inrättat en koleraklinik för att bekämpa sjukdomen. Vi genomför även en mässlingsvaccination i området.
I Masisi i Norra Kivu har väpnade grupper intensifierat sina attacker mot byar, med civila som mål. 10 000-tals människor har tvingats fly till andra byar i distriktet. Genom mobila team besöker vi dessa områden för att ge akuthjälp.
 
Människor som har lyckats nå officiella läger utgör bara en bråkdel av de som har blivit fördrivna. Många fler gömmer sig i skogarna, avskurna från sjukvård. Andra får en tillfällig fristad hos värdfamiljer, ofta främlingar som delar sin mat och bostad med dem på flykt.
 
Läkare Utan Gränser har funnits på plats i Kongo-Kinshasa sedan 1981. Här kan du läsa mer om vårt arbete i Kongo-Kinshasa.
 
Här kan du läsa mer om hur Svenska Postkodlotteriet stödjer oss.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva