Hoppa till huvudinnehåll

Växande akutinsats i Filippinerna

Publicerad 12 november 2013
Orkanen Haiyan har ödelagt stora områden i Filippinerna. Medicinska och humanitära behov är betydande.
Foto: Eric de Castro/ Reuters
Orkanen Haiyan har ödelagt stora områden i Filippinerna. Medicinska och humanitära behov är betydande.

I kölvattnet av den förödande orkan som drabbade Filippinerna på fredagen försöker vi nå de värst drabbade områdena. Inom de närmsta dagarna kommer vi att ha runt 100 internationellt anställda på plats. Åtta svenskar är på väg till katastrofområdet.

Arbetet med att nå den hårt drabbade staden Tacloban på ön Leyte försvåras av att vägarna är blockerade med bråte, samt av starka vindar och skyfall. Många planerade flyg till den delvis förstörda flygplatsen måste ställas in.

- Situationen är katastrofal - det är totalt kaos, säger Natasha Reyes, vår akutsamordnare i Filippinerna.

- Det är extremt svårt att nå fram med hjälp och för människor att ta sig fram. Vår prioritet är att nå människor i mer isolerade områden, de är svårast att nå och ofta de sista att få den hjälp de behöver.

Läkare Utan Gränser kommer att ha mer än 100 medarbetare på plats inom de närmaste dagarna - däribland läkare, sjuksköterskor, kirurger, logistiker, psykologer och vatten- och sanitetsexperter. Nio lastflygplan med medicinsk utrustning, material för tillfällig logi, hygienartiklar och vatten- och sanitetsutrustning är också på väg till Filippinerna från våra lager.

- Det kan hända att jag som kirurg får sadla om och börja gräva latriner, säger vår läkare Johan von Schreeb. Man måste hela tiden se till helheten – vilka är de största behoven? Vad påverkar hälsan?

Vård på flygplats

Vårdinrättningar har skadats eller förstörts och medicinsk utrustning har spolats bort i stormen. Många av de skadade har därför sökt sig till Taclobans flygplats. Ett av våra team kommer att bidra med vård på flygplatsen och stödja ett sjukhus i staden som fortfarande fungerar. Teamen planerar också att resa med båt och helikopter till den hårt drabbade staden Tacloban och till de omgivande områdena - särskilt öarna väster om Cebu, North Samar och staden Guiuan i öster - för att ge akut medicinsk hjälp. Kommunikationen med dessa platser fungerar inte och det finns fortfarande ytterst knapphändig information om omfattningen av skadorna i många avlägsna områden och landsbygdsområden.

- Med så många hus och byggnader som har kollapsat på grund av de starka vindarna förväntar vi oss en hel del svåra skador. Även mindre sår kan potentiellt orsaka stora problem om de blir infekterade. Detta håller på att bli ett allvarligt problem medan dagarna går utan att människor har tillgång till medicinsk vård.

Läkare Utan Gränsers prioritet är att ta itu med de akuta och omedelbara medicinska behoven och att vaccinera människor mot stelkramp.

- Det finns behov av allt – skydd, vatten, mat. Människorna har förlorat allt, säger Natasha.

Växande insats

Den allvarliga förödelsen över ett stort geografiskt område skapar enorma logisitiska utmaningar för alla aktörer. Hur mycket insatsen kommer att kosta går inte att säga i nuläget, men behoven på plats är stora och vi välkomnar bidrag för akutinsatsen.

- Vi kämpar för att nå så många som möjligt av de hundratusentals drabbade, säger Johan Pettersson, vår insamlingsansvarige. Vi behöver svenska folkets stöd i form av pengar till mediciner, material och helikoptrar.

 

Denna sida innehåller upphovsrättsskyddat material. Copyright: Eric de Castro/Reuters (2013), Courtesy Trust.org
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare