Hoppa till huvudinnehåll

Vi återupptar vårt arbete i Haydan, Jemen

Publicerad 10 mars 2017
Foto: Läkare Utan Gränser
Nu återupptar vi verksamheten på sjukhuset i Haydan i provinsen Sa'ada, Jemen.

Sex månader efter att vi drog tillbaka vår personal från norra Jemen, återupptar vi nu verksamheten på sjukhuset i Haydan i provinsen Sa'ada. 

Under de senaste två åren har ett stort antal vårdinrättningar i Jemen bombats i flyganfall, bland dem Haydan-sjukhuset som bombades den 26 oktober 2015. Den 15 augusti förra året bombades Abs-sjukhuset i Hajja - 19 människor dog och 24 skadades. I kölvattnet av en rad attacker mot flera vårdinrättningar i norra Jemen bestämde vi oss då för att evakuera större delen av vår personal från provinserna Hajja och Sa'ada.

Men den 19 februari i år återvände ett av våra team för att arbeta på Haydan-sjukhuset. Upp till 200 000 personer i denna bergiga region förlitar sig på Haydan-sjukhuset för medicinsk vård.

– Situationen i Jemen förvärras för var dag och människor är i stort behov av medicinsk vård, säger Ghassan Abou Chaar, vår representant i Jemen. Utöver sjukhuset i Haydan är det närmaste sjukhuset två timmars bilresa bort. Men eftersom det är brist på bränsle har många människor svårt att ta sig dit.

De upprepade attackerna har satt enorm press på det redan svaga sjukvårdssystemet och människor har blivit allt mer rädda för att besöka sjukhus av rädsla för att de kan komma att bli måltavlor.

Före vi lämnade Haydan-sjukhuset, i augusti förra året, arbetade våra team på akutmottagningen, avdelningen för slutenvård och förlossningen, samt gav logistiskt stöd. Vi kommer nu att återuppta vår tidigare verksamhet och dessutom öka vårt stöd till den slutna vårdavdelningen.

– Innan vi återupptog vårt arbete på Haydan-sjukhuset samtalade vi med samtliga parter i konflikten där vi berättade om vårt arbete samt var sjukhuset ligger. Vi förväntar oss att de respekterar detta, säger Abou Chaar. Folket i Jemen måste få tillgång till säker vård på sjukhus och andra vårdinrättningar.

Läkare Utan Gränser arbetar vid 12 sjukhus och vårdcentraler i Jemen och ger stöd till 18 andra i tio provinser: Taiz, Aden, Al-Dhale, Sa’ada, Amran, Hajjah, Ibb, Hodaida, Abyan och Sanaa.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare