Hoppa till huvudinnehåll

Vi återupptar vårt arbete i Haydan, Jemen

Publicerad 10 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Nu återupptar vi verksamheten på sjukhuset i Haydan i provinsen Sa'ada, Jemen.

Nu återupptar vi verksamheten på sjukhuset i Haydan i provinsen Sa'ada, Jemen. 

Sex månader efter att vi drog tillbaka vår personal från norra Jemen, återupptar vi nu verksamheten på sjukhuset i Haydan i provinsen Sa'ada. 

Under de senaste två åren har ett stort antal vårdinrättningar i Jemen bombats i flyganfall, bland dem Haydan-sjukhuset som bombades den 26 oktober 2015. Den 15 augusti förra året bombades Abs-sjukhuset i Hajja - 19 människor dog och 24 skadades. I kölvattnet av en rad attacker mot flera vårdinrättningar i norra Jemen bestämde vi oss då för att evakuera större delen av vår personal från provinserna Hajja och Sa'ada.

Men den 19 februari i år återvände ett av våra team för att arbeta på Haydan-sjukhuset. Upp till 200 000 personer i denna bergiga region förlitar sig på Haydan-sjukhuset för medicinsk vård.

– Situationen i Jemen förvärras för var dag och människor är i stort behov av medicinsk vård, säger Ghassan Abou Chaar, vår representant i Jemen. Utöver sjukhuset i Haydan är det närmaste sjukhuset två timmars bilresa bort. Men eftersom det är brist på bränsle har många människor svårt att ta sig dit.

De upprepade attackerna har satt enorm press på det redan svaga sjukvårdssystemet och människor har blivit allt mer rädda för att besöka sjukhus av rädsla för att de kan komma att bli måltavlor.

Före vi lämnade Haydan-sjukhuset, i augusti förra året, arbetade våra team på akutmottagningen, avdelningen för slutenvård och förlossningen, samt gav logistiskt stöd. Vi kommer nu att återuppta vår tidigare verksamhet och dessutom öka vårt stöd till den slutna vårdavdelningen.

– Innan vi återupptog vårt arbete på Haydan-sjukhuset samtalade vi med samtliga parter i konflikten där vi berättade om vårt arbete samt var sjukhuset ligger. Vi förväntar oss att de respekterar detta, säger Abou Chaar. Folket i Jemen måste få tillgång till säker vård på sjukhus och andra vårdinrättningar.

Läkare Utan Gränser arbetar vid 12 sjukhus och vårdcentraler i Jemen och ger stöd till 18 andra i tio provinser: Taiz, Aden, Al-Dhale, Sa’ada, Amran, Hajjah, Ibb, Hodaida, Abyan och Sanaa.

Aktuellt om Jemen

Flickan Sumaya är undernärd. Hon togs omhand på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Jag önskar att jag kunde skriva en lycklig avslutning

Men det är inte bara patienter som kommer att uppta mina tanker efter min avresa. Det är också mina kollegor och alla andra människor här i Khamer som jag aldrig kommer att glömma. Människor precis som dig och mig i Sverige och i Finland. 

Jeep tar sig fram i Jemen för att vårda kolerapatienter
Nyheter från fältet

Akut hjälp behövs mot dödlig koleraepidemi

Spridningen av kolera verkar ha mättats av under de senaste tio dagarna. Ändå dör många i onödan framför allt i avlägsna områden. Nu behövs mer hjälp och förebyggande åtgärder för att människor inte ska dö av en sjukdom som går att bota.

Läkare Utan Gränsers koleraklinik i Abs, Jemen.
Nyheter från fältet

Koleran fortsätter skörda liv i Jemen

Kolerautbrottet i Jemen fortsätter skörda liv och vår personal på plats i Jemen är överväldigade av inkommande patienter. Vår fältarbetare Hanna Broberg rapporterar om en pressad situation på plats.

Jag och mina kollegor på sjukhuset i Khameer, Jemen.
Nyheter från fältet

Lite uppmuntran och en överraskning

Det verkade som att människor kanske undvek sjukhuset i rädsla för kolera. Men för några dagar sedan förändrades allt när vi tog emot nya patienter med skottskador, de flesta barn. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.