Hoppa till huvudinnehåll

Vi avbryter insats efter våldsam attack

Publicerad 24 juli 2018
Foto: Robert Höglund/Läkare Utan Gränser
Ett flyktingläger i Maban-området i Sydsudan.

Måndagen den 23 juli tog sig en grupp beväpnade män in på vårt kontor i Maban i Sydsudan. Det ledde till att vi har tvingats avbryta merparten av det medicinska arbetet i Maban-området.

Männen stal tillhörigheter från såväl personalen som Läkare Utan Gränser, satte eld på ett tält fullt av utrustning och förstörde de flesta av våra fordon och kommunikationsutrustning. Ingen av våra anställda råkade ut för några fysiska skador. Teamet är i säkerhet och vi håller som bäst på att analysera det inträffade.

Attacken ledde till att vi har tvingats avbryta merparten av det medicinska arbetet som riktar sig till både lokalbefolkningen och flyktingar i Maban-området. I vanliga fall har vi ett sjukhus i flyktinglägret Doro där vi ger primär- och sekundärvård. Vi bistår även med primärvård på det statliga sjukhuset i Buni.

– Trots attacken mot vår inrättning kommer våra medarbetare på plats fortsätta att ge livräddande vård till de svårast sjuka patienterna, säger vår landansvarige Samuel Theodore.

– Men eftersom vi inte kan garantera säkerheten för all personal och alla inrättningar har vi inget annat val än att avbryta den övriga verksamheten. Det får till följd att 88 000 personer nu mer eller mindre står utan tillgång till den sjukvård som de ofta är i stort behov av.

Läkare Utan Gränser fördömer den brutala attacken och uppmanar till respekt för och skydd av humanitära hjälparbetare och sjukvårdsinrättningar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Maban sedan 2011. Mellan januari och juni i år hade vi närmare 85 000 patientbesök, vi bistod vid drygt 1 300 förlossningar, vårdade nästan 5 000 patienter med malaria och drygt 900 undernärda barn.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare