Hoppa till huvudinnehåll

Vi avslutar insats på Sulawesi

Publicerad 27 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Efter jordbävningen på indonesiska ön Sulawesi har vi bland annat uppfört en klinik i distriktet Sigi.

Efter jordbävningen på indonesiska ön Sulawesi har vi bland annat uppfört en klinik i distriktet Sigi.

Efter att ha bistått med bland annat sjukvård samt vatten och sanitet avslutar vi nu vår akutinsats på indonesiska ön Sulawesi.

Den 28 september inträffade en rad jordbävningar med efterföljande tsunami som orsakade stor skada och förödelse på ön Sulawesi. Enligt siffror från 30 oktober ska 2 101 människor ha mist livet och 4 438 skadats allvarligt. 1 373 människor saknas fortfarande.

– Indonesiska myndigheter, liksom lokala organisationer, agerade snabbt efter det att jordbävningen inträffade. Därför har Läkare Utan Gränser endast fungerat som ett komplement till dessa insatser och bistått där det funnits behov, säger Daniel von Rège, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Indonesien.

Fram till mitten av december kommer vi att fortsätta våra aktiviteter gällande psykisk ohälsa. Där prioriterar vi individer i samhället, men ger också vårdpersonal stöd och utbildning så att de kan fortsatta stötta de som drabbats.

I mitten av november avslutade vi vår logistiska insats samt all klinisk verksamhet. Vi har uppfört en temporär vårdcentral i Baluase söder om Palu, liksom installerat latriner och vattentankar på utvalda platser.

Enligt vår bedömning klarar den lokala vårdcentralen i Puskesma av att hantera befolkningens vårdbehov. När vårt team lämnade fungerade vårdcentralen i princip som den gjort före jordbävningen.

Relaterade nyheter

Mocambique efter cyklonen Idai.Läkare Utan Gränser transporterar sjuka från Beiras slum till fungerande vårdcentraler
Cyklonen Idai

Idai: Insatsen i Moçambique växer

Över en halv miljon personer kämpar för att återuppbygga sina liv i de översvämmade delarna av Moçambique. Många är i akut behov av hjälp för att överleva och den humanitära insatsen kommer bli enorm. 

Beira, Moçambique, har drabbats hårt av cyklonen Idai.
Cyklonen Idai

Beira: ”Förödelse – och otroligt mycket vatten”

Gert Verdonck, katastrofkoordinator för Läkare Utan Gränsers insats i Beira, Moçambique, berättar  om situationen efter cyklonen Idai.

Cyklonen Idai har drabbat Zimbabwe, Mocambique och Malawi hårt
Cyklonen Idai

Södra Afrika: Stor förstörelse i cyklonens spår

Cyklonen Idai slog till mot Afrikas östra kust den 14 mars och har orsakat stor förödelse i Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Stora områden är fortsatt avskurna från hjälp.

Naturkatastrofer

Indonesien: fler drabbade är i behov av hjälp

Drygt en vecka efter att en tsunami drog in över kusten vid Sundasundet i Indonesien fortsätter våra medarbetare att ge vård till människor i det drabbade området.