Hoppa till huvudinnehåll

Vi avslutar insats på Sulawesi

Publicerad 27 november 2018
Foto: Yan Debri Syauta/Läkare Utan Gränser
Efter jordbävningen på indonesiska ön Sulawesi har vi bland annat uppfört en klinik i distriktet Sigi.

Efter att ha bistått med bland annat sjukvård samt vatten och sanitet avslutar vi nu vår akutinsats på indonesiska ön Sulawesi.

Den 28 september inträffade en rad jordbävningar med efterföljande tsunami som orsakade stor skada och förödelse på ön Sulawesi. Enligt siffror från 30 oktober ska 2 101 människor ha mist livet och 4 438 skadats allvarligt. 1 373 människor saknas fortfarande.

– Indonesiska myndigheter, liksom lokala organisationer, agerade snabbt efter det att jordbävningen inträffade. Därför har Läkare Utan Gränser endast fungerat som ett komplement till dessa insatser och bistått där det funnits behov, säger Daniel von Rège, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Indonesien.

Fram till mitten av december kommer vi att fortsätta våra aktiviteter gällande psykisk ohälsa. Där prioriterar vi individer i samhället, men ger också vårdpersonal stöd och utbildning så att de kan fortsatta stötta de som drabbats.

I mitten av november avslutade vi vår logistiska insats samt all klinisk verksamhet. Vi har uppfört en temporär vårdcentral i Baluase söder om Palu, liksom installerat latriner och vattentankar på utvalda platser.

Enligt vår bedömning klarar den lokala vårdcentralen i Puskesma av att hantera befolkningens vårdbehov. När vårt team lämnade fungerade vårdcentralen i princip som den gjort före jordbävningen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare