Hoppa till huvudinnehåll

Vi avslutar pestinsatsen i Madagaskar

Publicerad 22 november 2017
Teamet fokuserade bland annat på på att förbättra hygienen. Tältet där de sjuka bodde städades varje dag.
Foto: RIJASOLO/Riva Press

Pestutbrottet i hamnstaden Tamatave i Madagaskar är under kontroll. Med färre än 35 patienter kvar i behandlingscentret avslutar vi vår insats i området.

– Utbrottet av pest i Madagaskar är inte över än, men antalet fall av lungpest har sjunkit kraftigt i hela landet. I Tamatave är utbrottet under kontroll, så därför kommer vårt team att åka därifrån, säger vår akutsamordnare Axelle Ronsse.

Lungpest är den mer smittsamma och dödliga formen av sjukdomen. Böldpest däremot sprids endast via infekterade loppor från vanliga däggdjur och har en lägre dödlighet. Böldpest är endemisk i Madagaskar och återkommer varje säsong.

Vårt team anlände till Madagaskar i oktober för att inrätta och driva ett behandlingscenter tillsammans med de lokala sjukvårdsmyndigheterna. Teamet fokuserade på att förbättra hygienen och vidta åtgärder för att bekämpa sjukdomen. De utbildade medicinsk personal, arbetade med hälsoupplysning till lokalbefolkningen och förbättrade mottagningssystemet av patienter för att säkerställa att de som var i störst behov av behandling fick det.

Trots att vår personal lämnat Tamatave finns tio internationella medarbetare kvar på andra håll i landet och de kan hjälpa till vid behov. Vi kommer också att donera utrusning, såsom medicinskt och logistiskt material, till sjukvårdsmyndigheterna i Madagaskar.

Läs mer om vårt arbete i Madagaskar.

Sjuksköterska sitter i en säng med ett litet barn

Nu kan vi göra dubbelt så mycket tillsammans

I jul är varje hundralapp du ger värd två hundralappar. Akelius Foundation har nämligen valt att bli en av oss i Läkare Utan Gränser och dubbla alla engångsgåvor fram till 5 januari. Det betyder att vi tillsammans kan göra dubbelt så mycket.
Ge en gåva