Hoppa till huvudinnehåll

Vi bekämpar gula febern i Angola och Kongo-Kinshasa

Publicerad 2 juni 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
En kvinna vaccineras mot gula febern i Kongo-Kinshasa.

Efter ett utbrott av gula febern i Kongo-Kinshasa, som kan kopplas till ett tidigare utbrott i grannlandet Angola, arbetar vi för att stoppa spridningen av sjukdomen.

Det finns ingen behandling mot gula febern utan i första hand handlar det om att lindra symptomen. Den mest effektiva metoden för att förebygga sjukdomen är vaccination. I Matadi, huvudstaden i provinsen Kongo-Central, lanserade vi i slutet av maj en vaccinationskampanj riktad mot 350 000 människor. Det är en del av en större kampanj från det kongolesiska hälsoministeriet som syftar till att nå en målgrupp på två miljoner människor. Och sedan mitten av februari har vi samarbetat med Angolas hälsoministerier som bedriver en massvaccinationskampanj i flera provinser.

BEKÄMPAR MYGGAN

Vi har också påbörjat aktiviteter för att bekämpa Aedes aegypti-myggan som är bärare av gula febern. Bostäder desinficeras för att döda vuxna myggor och stillastående vattenkällor, som kan fungera som häckningsplatser där myggan kan lägg sina ägg, tas om hand. Dessa aktiviteter genomförs både på platser där sjukdomsfall har bekräftats och utsatta platser som sjukhus, skolor och marknader.

Utöver de förebyggande aktiviteterna behandlar vi också patienter, distribuerar medicinska förnödenheter till vårdcentraler och utbildar medicinsk personal i hur de ska behandla sjukdomen.

Effektivt med vaccin

Eftersom det mest effektiva sättet för att förhindra ytterligare spridning av sjukdomen är vaccinering, måste det begränsade utbudet av vaccinet användas på ett effektivt sätt.

– För att eliminera alla risker att sjukdomen sprids är det viktigt att vara vaksam och lyhörd, säger Elisabetta Maria Faga, akutkoordinator. Det finns ingen specifik behandling mot gula febern. Därför är riktade förebyggande vaccinationer och massiva kontrollåtgärder det bästa vapnet mot sjukdomen.

I Kongo-Kinshasa har 48 fall av gula febern bekräftats sedan slutet av februari. De flesta är människor som kommer från Angola. Men tre inhemska fall har också identifierats i staden Kinshasa och i provinserna Kongo-Central och Kwango, på gränsen mot Angola. Hittills har Angola rapporterat 2 420 misstänkta fall (inklusive 298 dödsfall) varav 736 bekräftade fall.

Gula febern är en akut virussjukdom som överförs från infekterade myggor. Det "gula" i namnet refererar till gulsot som drabbar vissa patienter. Aedes aegypti-myggan är den huvudsakliga smittokällan för gula febern, som också bär på dengue, chikungunya och Zika. Symptomen är feber, huvudvärk och muskelvärk, vissa patienter upplever en allvarligare fas av hög feber och inre blödningar. Upp till 50 procent av svårt drabbade patienter dör inom 14 dagar, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare