Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

Vi bekämpar gula febern i Angola och Kongo-Kinshasa

Publicerad 2 juni 2016
En kvinna vaccineras mot gula febern i Kongo-Kinshasa.
Foto: Läkare Utan Gränser

Efter ett utbrott av gula febern i Kongo-Kinshasa, som kan kopplas till ett tidigare utbrott i grannlandet Angola, arbetar vi för att stoppa spridningen av sjukdomen.

Det finns ingen behandling mot gula febern utan i första hand handlar det om att lindra symptomen. Den mest effektiva metoden för att förebygga sjukdomen är vaccination. I Matadi, huvudstaden i provinsen Kongo-Central, lanserade vi i slutet av maj en vaccinationskampanj riktad mot 350 000 människor. Det är en del av en större kampanj från det kongolesiska hälsoministeriet som syftar till att nå en målgrupp på två miljoner människor. Och sedan mitten av februari har vi samarbetat med Angolas hälsoministerier som bedriver en massvaccinationskampanj i flera provinser.

BEKÄMPAR MYGGAN

Vi har också påbörjat aktiviteter för att bekämpa Aedes aegypti-myggan som är bärare av gula febern. Bostäder desinficeras för att döda vuxna myggor och stillastående vattenkällor, som kan fungera som häckningsplatser där myggan kan lägg sina ägg, tas om hand. Dessa aktiviteter genomförs både på platser där sjukdomsfall har bekräftats och utsatta platser som sjukhus, skolor och marknader.

Utöver de förebyggande aktiviteterna behandlar vi också patienter, distribuerar medicinska förnödenheter till vårdcentraler och utbildar medicinsk personal i hur de ska behandla sjukdomen.

Effektivt med vaccin

Eftersom det mest effektiva sättet för att förhindra ytterligare spridning av sjukdomen är vaccinering, måste det begränsade utbudet av vaccinet användas på ett effektivt sätt.

– För att eliminera alla risker att sjukdomen sprids är det viktigt att vara vaksam och lyhörd, säger Elisabetta Maria Faga, akutkoordinator. Det finns ingen specifik behandling mot gula febern. Därför är riktade förebyggande vaccinationer och massiva kontrollåtgärder det bästa vapnet mot sjukdomen.

I Kongo-Kinshasa har 48 fall av gula febern bekräftats sedan slutet av februari. De flesta är människor som kommer från Angola. Men tre inhemska fall har också identifierats i staden Kinshasa och i provinserna Kongo-Central och Kwango, på gränsen mot Angola. Hittills har Angola rapporterat 2 420 misstänkta fall (inklusive 298 dödsfall) varav 736 bekräftade fall.

Gula febern är en akut virussjukdom som överförs från infekterade myggor. Det "gula" i namnet refererar till gulsot som drabbar vissa patienter. Aedes aegypti-myggan är den huvudsakliga smittokällan för gula febern, som också bär på dengue, chikungunya och Zika. Symptomen är feber, huvudvärk och muskelvärk, vissa patienter upplever en allvarligare fas av hög feber och inre blödningar. Upp till 50 procent av svårt drabbade patienter dör inom 14 dagar, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva