Hoppa till huvudinnehåll

Vi bistår med personal och utrustning efter ebolafall

Publicerad 15 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Bilden är från vårt numera avslutade ebolaprojekt på Redemption sjukhus i Monrovia, Liberia.

Bilden är från vårt numera avslutade ebolaprojekt på Redemption sjukhus i Monrovia, Liberia. 

Ett fall av ebola har bekräftats av Världshälsoorganisationen (WHO) i Likati, Bas Uele-provinsen i norra Kongo-Kinshasa. Vi har skickat ett team samt medicinskt och logistiskt material för att bistå på plats. 

Totalt har nio personer, däribland tre dödsfall, undersökts för ebola och hittills har ett fall av sjukdomen bekräftats. Den 13 maj skickade vi, i samråd med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Kongo-Kinshasa, ett team bestående av 14 personer till Likati för att inleda en insats. Ett team på ytterligare tio personer från hälso- och sjukvårdsmyndigheterna kommer att ansluta sig till dem.

De ska göra en bedömning av situationen tillsammans med organisationer som redan arbetar i området. För att teamet omedelbart ska kunna börja sitt arbete i Likati kommer vi att skicka femton ton medicinska och logistiska material med flygplan från huvudstaden Kinshasa.

Möjlighet att starta ett behandlingscenter

Vårt team består av läkare, sjuksköterskor, logistiker, vatten- och sanitetsexperter, hälsoinformatörer och en epidemiolog. Om de anser det vara nödvändigt har de möjlighet att starta ett ebolabehandlingscenter för att ta hand om dem som kan vara eller redan är smittade av viruset.

Om det behövs kan Läkare Utan Gränser också bistå lokala vårdcentraler med bedömning och prioriteringar av misstänkta ebolapatienter. Vi kan också sätta igång ett mobilt övervakningssystem och se till så att de nödvändiga hygienprocedurerna som krävs för att stoppa spridningen av viruset genomförs över hela det drabbade området.

Relaterade nyheter

Sjuksköterskan Anneli Eriksson pratar med Alexander Uggla om hur det är att arbeta i ett ebolautbrott.
Ebola

Podd: Sjuksköterskan Anneli om kampen mot ebola

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar sjuksköterskan Anneli Eriksson om hur den fruktade sjukdomen ebola kan gå från skräck och sorg, till hopp om framtiden.

Ebolautbrottet deklarerades den 1 augusti i Nordkivu, Kongo-Kinshasa. Våra team var snabbt på plats.
Ebola

En kritisk tidpunkt för ebolaepidemin i Nordkivu

Ebolautbrottet i Nordkivu, Kongo-Kinshasa, är ännu inte under kontroll. Våra team på plats har under första månaden arbetat intensivt med att vårda smittade och upprätta behandlingscenter. 

Anneli, andra från vänster, tillsammans med sina kollegor Khadafi, Veselina och Karin i Kongo-Kinshasa.
Ebola

5 frågor om det pågående ebolautbrottet

"Jag kom till Nordkivu kort efter att utbrottet uppdagats. Då var situationen ganska desperat."
- Sjuksköterskan Anneli Eriksson, som just nu är på plats i Kongo-Kinshasa för att behandla ebolasjuka och utbilda sjukvårdspersonal.