Hoppa till huvudinnehåll

Vi fördömer attacken mot vårt räddningsfartyg

Publicerad 26 augusti 2016
Foto: Sara Creta / Läkare Utan Gränser
Bourbon Argos under en räddningsaktion i maj 2016.

Den 17 augusti blev vårt sök- och räddningsfartyg Bourbon Argos attackerat av en beväpnad grupp ombord på en oidentifierad motorbåt. Vi fördömer starkt den här våldshandlingen. I frånvaron av säkra och lagliga vägar är vårt enda syfte med verksamheten på Medelhavet att rädda människor som flyr väpnade konflikter, katastrofer och extrem fattigdom.

Attacken inträffade 24 sjömil (drygt fyra mil) norr om den libyska kusten där vårt fartyg just då befann sig på ett räddningsuppdrag. Beväpnade män på motorbåten avfyrade skott från 400-500 meters håll mot Bourbon Argos och bordade sedan fartyget. Det fanns inga människor som räddats ombord på fartyget den dagen och varken besättningen eller vår personal skadades.

– Det här var en allvarlig och oroande attack, med skottlossning mot vårt fartyg som kunde ha försatt våra medarbetare i omedelbar fysisk fara, säger Stefano Argenziano.

Klockan var kvart över nio på morgonen när våra medarbetare upptäckte en motorbåt närmade sig Bourbon Argos. Båten saknade tydlig identifiering och ingen svarade heller när besättningen kontaktade den. Därför vidtog vårt team försiktighetsåtgärder och tog sig till en i förväg identifierad säker plats på fartyget. Efter att ha bordat Bourbon Argos gick de beväpnade männen omkring på fartyget, men utan att stjäla något, innan de åkte därifrån efter uppskattningsvis 50 minuter. Trots att skott hade avfyrats var skadan på fartyget minimal. Tack vare att säkerhetsrutinerna följdes och alla medarbetare stannade i säkerhetsutrymmet hela tiden var de välbehållna.

– Även om vi inte vet identiteten på angriparna eller deras motiv, är vår bedömning att de var professionella och väl tränade, säger Stefano Argenziano, operativ samordnare.

Vår räddningsverksamhet på centrala Medelhavet som utgår från Italien och Malta kommer att fortsätta på våra räddningsfartyg Aquarius och Dignity I (tillsammans med SOS Mediterranee). Vi och våra partners kommer att fortsätta att ge akutvård och medicinsk hjälp till de som räddas.

– Med antalet dödsfall som fortsätter att öka dramatiskt och med den allt sämre situationen i Libyen fortsätter vi att betrakta Europas fokus på avskräckning som ett fullständigt otillräckligt svar på den här krisen, säger Stefano Argenziano.

– Våra räddningsinsatser till havs är bara en tillfällig åtgärd för att täcka bristen på säkra och lagliga vägar in i Europa. I dag mer än någonsin finns det ett behov av att EU och dess medlemsstater arbetar proaktivt för att rädda liv och hjälpa dem som söker sig hit och är i behov av skydd, konstaterar Stefano Argenziano.

Vi fortsätter att insistera på behovet av säkra och lagliga alternativ för dem som korsar Medelhavet eftersom vi anser att det är det enda sättet att stoppa dödsfall till havs.

Sedan våra räddningsinsatser började i år, den 21 april, har våra team ombord Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius (i samarbete med SOS Mediterranee) räddat 10 925 människor under 84 olika räddningsuppdrag.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare