Hoppa till huvudinnehåll

Vi fördömer bombningen av flyktinglägret i Nigeria

Publicerad 17 januari 2017
Foto: Läkare Utan Gränser
I den nigerianska arméns bombattack mot ett flyktingläger skadades över 100 människor. De måste evakueras för att få akut vård.

Minst 120 personer skadades och 52 dödades då den nigerianska armén på tisdagen bombade ett läger för internflyktingar i Rann, Nigeria.

– Detta stora angrepp på utsatta människor som redan flytt från extremt våld är chockerande och oacceptabelt. Säkerheten för civila måste respekteras. Vi kräver att alla parter underlättar medicinska evakueringar med flyg eller landvägen för de överlevande som är i behov av akut vård, säger vår operativa chef Dr Jean-Clément Cabrol.

Våra team vaccinerade barn mot mässling och undersökte dem för undernäring när attacken inträffade. Teamen genomförde även allmänna hälsokonsultationer i lägret.

Våra medicinska team har gett första hjälpen till de sårade. Våra medicinska och kirurgiska team i regionen är förberedda på att behandla evakuerade patienter.

Inga av Läkare Utan Gränsers anställda skadades eller dödades i attacken. Däremot är det med stor sorg vi fått veta att tre anställda vid ett kamerunskt vatten- och sanitetsföretag som arbetade för oss i lägret miste sina liv i attacken. Vi vill framföra våra djupaste kondoleanser till deras familjer och gör allt vi kan för att stöda dem i denna svåra stund. Vi har samarbetat med dem i Nigeria tidigare och många av våra anställda kände dem väl.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Nigeria 1971, och är en av de få organisationer som fortfarande kan bedriva verksamhet på svåråtkomliga ställen i landet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare