Hoppa till huvudinnehåll

VI FÖRDÖMER DE UPPREPADE ATTACKERNA PÅ CIVILA

Publicerad 10 februari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
På Castor Health Center i huvudstaden Bangui behandlade Läkare Utan Gränser i januari över 1 650 skadade i konflikten.

På Castor Health Center i huvudstaden Bangui behandlade Läkare Utan Gränser i januari över 1 650 skadade i konflikten.

Våldet i Centralafrikanska republiken har pågått i drygt två månader och har ökat i omfattning. Civilbefolkningen utsätts dagligen för övergrepp av de två främsta beväpnade grupperna – ex-Seleka och anti-Balaka.

Även om konflikten är komplex och både kristna och muslimer påverkas av våldet blir det nu allt vanligare med kollektiva repressalier mot den muslimska minoriteten. I många städer är den muslimska befolkningen isolerad och hotad av anti-Balakastyrkor, samtidigt som tiotusentals människor har flytt till Tchad och Kamerun.

 – Civilbefolkningen lever i konstant rädsla för sina liv och får klara sig på egen hand. I den nordvästra delen av landet och i huvudstaden Bangui ser vi för närvarande repressalier mot den muslimska minoriteten. Vi bekymrar oss för hur det ska gå för dem som är fångade i sina byar och är omringade av anti-Balakas soldater, men även för alla muslimska familjer som tvingats gå i exil för att överleva, säger Martine Flokstra, akutsamordnare.

Skador av machetes och skjutvapen

I Bangui fortsätter striderna och plundringen med oförminskad styrka. Bara i januari behandlade Läkare Utan Gränser över 1 650 skadade från båda sidor i konflikten.  Under den senaste veckan skrev vi in 91 patienter med machete- eller skottskador på Castor Health Center.

På flyktinglägret vid flygplatsen i Bangui har 100 000 kristna sökt skydd och våra team har behandlat 265 patienter som skadats i de våldsamma sammandrabbningarna i januari, 100 av dem bara den senaste veckan. Våra team har även behandlat skadade i minst åtta olika städer i den nordvästra delen av landet.

Striderna i städerna Bouca, Bossangoa, Carnot, Berberati och Baoro har tvingat den muslimska befolkningen på flykt. I onsdags flydde 2 500 människor från staden Bozoum. I Bouar är fler än 8 000 människor i praktiken inspärrade utan möjlighet att fly våldet som de utsätts för. Beväpnade grupper hindrar dem från att lämna staden och de har ingen som helst tillgång till sjukvård.

Väntar på att fly

30 000 flyktingar har redan tagit sig över gränsen till Tchad, medan 10 000 människor har flytt till Kamerun. I Bangui samlas den muslimska befolkningen i ett separat läger vid flygplatsen, i moskén och på platser i stadens utkanter. Där väntar de på en möjlighet att fly eller att få beskydd.

Majoriteten av den kristna befolkningen påverkas också och tusentals lever i skräck. Konfliken har lett till stora flyktingströmmar och hundratusentals människor söker skydd i de religiösa centren i staden eller på flygplatsen i Bangui där levnadsvillkoren är fruktansvärda. Samtidigt är de för rädda för att återvända hem.

 – Effekten av våldet mot civilbefolkningen har nått chockerande nivåer. Det urskillningslösa våldet som inte tycks ha ett slut har eskalerat den senaste månaden. Tidigare och nuvarande insatser är otillräckliga i den pågående krisen, berättar Martine.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och driver sju pågående projekt iBatangafo, Boguila, Carnot, Kabo, Ndéle, Paoua och  Zémio och sju akutprojekt i Bangui, Bouar, Bozoum, Bossangoa, Bouca, Bria och Berberati. Vi har fler än 200 internationellt anställda och 1 800 centralafrikanska anställda.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.