Hoppa till huvudinnehåll

VI FÖRDÖMER DET FRUKTANSVÄRDA VÅLDET I SYDSUDAN

Publicerad 28 april 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Under en attack den 15 april flydde tiotusentals till en FN-bas för att nå säkerhet. Om inget görs kommer bristen på vatten och sanitet i lägret leda till att människor dör av behandlingsbara sjukdomar. FOTO: Hosanna Fox

Under en attack den 15 april flydde tiotusentals till en FN-bas för att nå säkerhet. Om inget görs kommer bristen på vatten och sanitet i lägret leda till att människor dör av behandlingsbara sjukdomar. FOTO: Hosanna Fox

Vi fördömer det obeskrivliga våldet i Bentiu, Sydsudan, i samband med striderna den 15 april. Tiotusentals människor har tvingats fly till en FN-bas där de nu lever i omständigheter som är direkt livshotande.

Vi har fått rapporter om fruktansvärt våld, däribland avrättningar, som ägt rum på det statliga sjukhuset i Bentiu. Dessa handlingar är tecken på en oroande trend med eskalerande våld
och brutalitet i landet. Vi uppmanar alla beväpnade aktörer att omedelbart upphöra med dödandet, ta kontroll över de stridandes agerande och fullföljer sitt ansvar gentemot civilbefolkningen i de områden de kontrollerar.
 
– Det jag såg i Bentiu – döda kroppar som lemlästats och låg utspridda på gatorna i olika stadier av förruttnelse, delvis uppätna av hundar och fåglar – var en förolämpning mot mänskligheten, säger Raphael Gorgeu, landansvarig i Sydsudan.
 
– Våldet i Sydsudan har tagit en hemsk vändning som fråntar människor deras mest grundläggande mänskliga värdighet. Att bevittna detta är fruktansvärt.

Sjukvård under attack

Läkare Utan Gränser har fått trovärdig information från ögonvittnen om att fler än 33 personer dödats inne på det statliga sjukhuset i Bentiu, däribland en anställd från hälso- och sjukvårdsdepartementet.
Attacken i Bentiu är ytterligare ett bevis på hur sjukhus - som ska vara fredade i en konflikt - alltmer utsätts för riktade attacker och grymheter.
– Även om patienterna inte var en uttalad måltavla var det vissa av dem som sökt skydd på sjukhuset som attackerades och dödades enbart på grund av sin identitet och tillhörighet, säger Christopher Lockyear,
ansvarig för organisationens insatser i Sydsudan.

Fördömer våldet

Ända sedan krisen i Sydsudan började har Läkare Utan Gränser konsekvent fördömt våldet och övergreppen, oavsett vilken beväpnad aktör som varit inblandad. Vi fortsätter tillsammans med andra
organisationer att bistå med hjälp i konflikten, men oroas samtidigt över hur situationen utvecklas.
 
– Våra resurser är inte obegränsade. Samtliga beväpnade aktörer har ett moraliskt och juridiskt ansvar att begränsa antalet civila offer, att underlätta för hjälpinsatser och respektera våra vårdinrättningar, säger
Raphael Gorgeu. Det är dags för både oppositionen och regeringen att agera. Om ingenting görs omedelbart åt de fruktansvärda levnadsförhållandena och bristen på vatten och sanitet kommer många människor att dö av sjukdomar som går att förebygga. Internflyktingarna står inför ett desperat val mellan mycket svåra levnadsvillkor på FN-basen och livshotande säkerhetsförhållanden utanför.

Attacken den 15 april

Två vittnen berättade hur en grupp med 21 personer från Darfur togs ut från sjukhuset i Bentiu och dödades bakom sjukhusområdet, medan ytterligare en grupp med fem civila från folkgruppen nuer, däribland en kvinna, sköts och dödades inne på sjukhusområdet. Ytterligare några patienter från Darfur och en person tillhörande folkgruppen dinka dödades. Efter hårda strider skickade vi ytterligare kirurgiska team och medicinska förnödenheter med flyg för att förstärka de befintliga teamen på plats.
 

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.