Hoppa till huvudinnehåll

VI FÖRDÖMER DET FRUKTANSVÄRDA VÅLDET I SYDSUDAN

Publicerad 28 april 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Under en attack den 15 april flydde tiotusentals till en FN-bas för att nå säkerhet. Om inget görs kommer bristen på vatten och sanitet i lägret leda till att människor dör av behandlingsbara sjukdomar. FOTO: Hosanna Fox

Under en attack den 15 april flydde tiotusentals till en FN-bas för att nå säkerhet. Om inget görs kommer bristen på vatten och sanitet i lägret leda till att människor dör av behandlingsbara sjukdomar. FOTO: Hosanna Fox

Vi fördömer det obeskrivliga våldet i Bentiu, Sydsudan, i samband med striderna den 15 april. Tiotusentals människor har tvingats fly till en FN-bas där de nu lever i omständigheter som är direkt livshotande.

Vi har fått rapporter om fruktansvärt våld, däribland avrättningar, som ägt rum på det statliga sjukhuset i Bentiu. Dessa handlingar är tecken på en oroande trend med eskalerande våld
och brutalitet i landet. Vi uppmanar alla beväpnade aktörer att omedelbart upphöra med dödandet, ta kontroll över de stridandes agerande och fullföljer sitt ansvar gentemot civilbefolkningen i de områden de kontrollerar.
 
– Det jag såg i Bentiu – döda kroppar som lemlästats och låg utspridda på gatorna i olika stadier av förruttnelse, delvis uppätna av hundar och fåglar – var en förolämpning mot mänskligheten, säger Raphael Gorgeu, landansvarig i Sydsudan.
 
– Våldet i Sydsudan har tagit en hemsk vändning som fråntar människor deras mest grundläggande mänskliga värdighet. Att bevittna detta är fruktansvärt.

Sjukvård under attack

Läkare Utan Gränser har fått trovärdig information från ögonvittnen om att fler än 33 personer dödats inne på det statliga sjukhuset i Bentiu, däribland en anställd från hälso- och sjukvårdsdepartementet.
Attacken i Bentiu är ytterligare ett bevis på hur sjukhus - som ska vara fredade i en konflikt - alltmer utsätts för riktade attacker och grymheter.
– Även om patienterna inte var en uttalad måltavla var det vissa av dem som sökt skydd på sjukhuset som attackerades och dödades enbart på grund av sin identitet och tillhörighet, säger Christopher Lockyear,
ansvarig för organisationens insatser i Sydsudan.

Fördömer våldet

Ända sedan krisen i Sydsudan började har Läkare Utan Gränser konsekvent fördömt våldet och övergreppen, oavsett vilken beväpnad aktör som varit inblandad. Vi fortsätter tillsammans med andra
organisationer att bistå med hjälp i konflikten, men oroas samtidigt över hur situationen utvecklas.
 
– Våra resurser är inte obegränsade. Samtliga beväpnade aktörer har ett moraliskt och juridiskt ansvar att begränsa antalet civila offer, att underlätta för hjälpinsatser och respektera våra vårdinrättningar, säger
Raphael Gorgeu. Det är dags för både oppositionen och regeringen att agera. Om ingenting görs omedelbart åt de fruktansvärda levnadsförhållandena och bristen på vatten och sanitet kommer många människor att dö av sjukdomar som går att förebygga. Internflyktingarna står inför ett desperat val mellan mycket svåra levnadsvillkor på FN-basen och livshotande säkerhetsförhållanden utanför.

Attacken den 15 april

Två vittnen berättade hur en grupp med 21 personer från Darfur togs ut från sjukhuset i Bentiu och dödades bakom sjukhusområdet, medan ytterligare en grupp med fem civila från folkgruppen nuer, däribland en kvinna, sköts och dödades inne på sjukhusområdet. Ytterligare några patienter från Darfur och en person tillhörande folkgruppen dinka dödades. Efter hårda strider skickade vi ytterligare kirurgiska team och medicinska förnödenheter med flyg för att förstärka de befintliga teamen på plats.
 

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.