Hoppa till huvudinnehåll

VI FÖRDÖMER VÅLDET MOT VÅR PERSONAL I CAR

Publicerad 11 september 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Folk samlas vid ett sjukhus i Kabo, Centralafrikanska Republiken. FOTO: Spencer Platt

Folk samlas vid ett sjukhus i Kabo, Centralafrikanska Republiken. FOTO: Spencer Platt

Med omedelbar verkan har vi har blivit tvungna att avbryta så gott som all vår verksamhet i Batangafo, i norra Centralafrikanska Republiken (CAR). Runt 40 av våra medarbetare har blivit evakuerade på grund av flera våldsamma incidenter i staden och hot mot vår personal.

Vi ber nu alla aktörer i konflikten att respektera sjukvårdspersonalen, vars enda mål är att hjälpa landets befolkning och bemöta dess humanitära och medicinska behov.

– Vi hoppas att folk förstår att det krävs lugn och säkerhet för att kunna arbeta. Framförallt så behöver vi respekt för patienters och personals fysiska och psykiska integritet, säger vår landschef, Javier Eguren.

– Under de senaste månaderna har vår personal stött på stora problem i arbetet på grund av bristande respekt för sjukvård i form av hot, säger Cecilia Greco, medicinsk rådgivare i området.

De ökande spänningarna i landet har lett till att tusentals människor har fått söka skydd på sjukhusområdet under flera veckor. Söndagen den 31 augusti ägde en skottlossning rum mellan beväpnad militär och afrikanska fredsbevarande styrkor (MISCA), vilket resulterade i flera skadade. Vår personal behandlade två personer för skottskador relaterade till denna händelse.

– Ännu fler flyktingar har kommit hit, nästan 3000 personer befinner sig på sjukhuset. Vissa grupper försökte tillfångata muslimska patienter och hjälparbetare, säger Cecilia Greco. 

Det tillfälliga avbrottet i vår verksamhet i Batangafo påverkar hundratals människor som dagligen fått hjälp vid vår öppenvårdsmottagning, utöver det hundratal patienter som har varit inlagda på sjukhuset. En del av dessa kommer att förflyttas till staden Kabo, som ligger ungefär 50 mil bort. Under tiden kommer sjukvårdspersonal från hälsoministeriet och ett fåtal av våra anställda att vara ansvariga för akutvård, mödravård och vård av tuberkulos och hivpatienter i Batangafo. Allvarliga fall eller fall som kräver kirurgisk vård kommer att bli förflyttade till Kabo.

Verksamheten i de kliniker som ligger i utkanten av Batangafo kommer vi att fortsätta att arbeta med.

Spänningarna har ökat i staden till följd av de kraftiga sammandrabbningar mellan beväpnad militär och franska fredsbevarande styrkor som ägde rum i början av augusti. Situationen har sedan dess försämrats: det har förekommit hot mot vår personal och våra anställdas hus har blivit plundrat två gånger under de senaste veckorna. Detta, i kombination med att vi inte har kunnat garantera våra anställdas säkerhet, har lett till att vi har fått dra tillbaka stora delar av vår personal i Batangafo. 

Relaterade nyheter

Ett litet barn vaccineras i Centralafrikanska republiken som en del av vår vaccinationskampanj.
Centralafrikanska republiken

Framsteg efter stor vaccinationskampanj

Många barn får inte ens de mest grundläggande vaccinerna i Centralafrikanska republiken. Vi driver en vaccinationskampanj utan motstycke där målet är att vaccinera 213 000 barn mot nio vanliga sjukdomar.

Sjuksköterskan Mia Hejdenberg pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete i en av de mest försummade konflikterna.
Centralafrikanska republiken

Podd: Sjuksköterskan Mia om en födelsedag på sjukhusgolvet

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar sjuksköterskan Mia Hejdenberg om vardagen i en krigszon och hur man förhandlar med krigsherrar och rebeller.

Emile Mushabah Kabala, som arbetar på Paoua-sjukhuset i Centralafrikanska republiken, ser till Ndjimarem Epejoint's sår.
Centralafrikanska republiken

4 saker du ska veta om konflikten i CAR

Det pågående kriget har resulterat i en långvarig humanitär kris, vilket skapat stora hälsobehov bland befolkningen. Här är fyra saker du ska veta om konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR).

Staden Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Vi vårdar drabbade av massvåldtäkt

Vi har vårdat tio kvinnor efter en massvåldtäkt i Centralafrikanska republiken. Kvinnorna behandlades på sjukhuset i staden Bossangoa i förra veckan. Patienterna rapporterade att beväpnade män hade våldtagit dem upprepade gånger.