Hoppa till huvudinnehåll

VI FÖRSTÄRKER VÅRT AKUTTEAM I UKRAINA

Publicerad 27 februari 2014
Läkare Utan Gränser har en kirurg, narkosläkare och läkare på plats i Kiev för att bistå med vård under oroligheterna. Bilden är från ett annat tillfälle.
Läkare Utan Gränser har en kirurg, narkosläkare och läkare på plats i Kiev för att bistå med vård under oroligheterna. Bilden är från ett annat tillfälle.

De våldsamma sammandrabbningarna mellan regeringsmotståndare och polis i Ukraina har lett till 77 döda och hundratals skadade.

Mellan onsdag och fredag förra veckan hjälpte en av våra kirurger 20 skadade på en vårdcentral i Kiev. Han genomförde mindre operationer på skott- och explosionsskador, men även frakturer. De kommande dagarna kommer vi att utöka vårt akutteam för att vara förberedda på förändrade behov i den snabbt skiftande situationen som råder.

 – För ögonblicket är situationen relativt lugn i Kiev och vården fungerar bra. Men de som påverkats av våldet är traumatiserade och vi förstärker vårt psykologiska stöd, berättar den norska kirurgen Morten Rostrup. Vi kommer även bistå med regelbundna donationer till vårdcentraler och sjukhus. Fram till nu har vi bidragit medicinskt material som operationsbord, droppställning, operationslampor och bårar till vårdcentraler och sjukhus i Kiev.

Vi har även planer på att skicka team till resten av landet för att bedöma sjukvårdsbehoven. Det medicinska akutteamet består för närvarande av en kirurg, narkosläkare och en läkare.

Sedan 2012 driver Läkare Utan Gränser ett tuberkulosprojekt i Donetskregionen i den östra delen av landet. Där fortsätter verksamheten som vanligt.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare