Hoppa till huvudinnehåll

”Vi fruktar det värsta för de civila”

Publicerad 16 maj 2017
Foto: Läkare Utan Gränser
Människor som sökt skydd på sjukhuset i Bangassou.

Sedan i lördags har striderna i Bangassou i Centralafrikanska republiken (CAR) trappats upp. Hittills har vi gett akutvård till 70 skadade, men vi når inte alla civila som är i akut behov av livräddande vård. Många av helt avskurna på grund av striderna.

– När skottlossningen började i lördags natt sökte folk skydd hos bekanta, i kyrkan, i moskén, på sjukhusområdet… Staden har varit alldeles tom förutom de beväpnade män som rör sig på gatorna. Bangassou är oigenkännlig, säger René Colgo, biträdande landansvarig för vår insats i Centralafrikanska republiken.

Konflikten i landet har intensifierats de senaste månaderna och nådde i mars den tidigare förhållandevis stabila Mbomou-provinsen där staden Bangassou ligger. Läget i staden är spänt och personalen hör fortfarande sporadiskt skjutande på gatorna.

Avskurna utan sjukvård och vatten

Sedan lördag morgon har våra team i Bangassou vårdat 60 skadade på sjukhuset i staden. I måndags gav ett mobilt team första hjälpen till ytterligare tio skadade som flytt till en moské. De svårt skadade kunde inte flyttas till sjukhuset på grund av striderna. Efter skottlossning vid moskén var teamet tvunget att lämna moskén där omkring 250 människor sökt skydd. Inga andra organisationer finns på plats och kan ge akutvård i staden.

– Vi är djupt oroade för dem eftersom moskén är fullständigt avskuren från omvärlden. De har inte haft tillgång till vatten eller mat på två dagar och det är närmare 30 grader varmt. Bland dem finns skadade och döda som mördades i lördags, säger René Colgo.

Traumatiserade söker skydd

Många invånare sitter fast i sina hem och skadade har inte kunnat ta sig till sjukhuset. Omkring 500 människor har ändå lyckats söka skydd på sjukhusområdet.

– De väntar utanför och i korridorerna i hopp om att de stridande parterna ska låta bli att attackera en vårdinrättning. Många här är djupt traumatiserade, som den trettioåriga kvinnan som sett grannar mejas ned och hus plundras eller brännas. Vårt psykosociala team gav henne akuthjälp och hon har nu återhämtat sig lite. Vi lever i nuet, redo att reagera. Vi är den enda organisationen i Bangassou som kan ge akutvård, säger René Colgo.

– Vi fruktar det värsta om inte långsiktiga åtgärder sätts in för att skydda civilbefolkningen. Vi uppmanar alla stridande parter att ingå vapenvila för att vi ska kunna hämta de skadade och vårda dem. Alla stridande parter har en skyldighet att inte attackera sjukhus, ambulanser eller vårdpersonal. Civila får inte bli måltavlor, fortsätter han.

Vi är extremt oroade för civilbefolkningen och uppmanar alla stridande parter till vapenvila.

Läkare Utan Gränser har verksamhet i flera olika delar av den Centralafrikanska republiken. Vi har gett stöd till Bangassous sjukhus sedan 2014, samt till vårdcentraler i Yongofongo, Mbalazine och Niakari. Från januari till mars 2017 vårdade vi närmare 2 000 personer på Bangassous sjukhus.

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare