Hoppa till huvudinnehåll

”Vi fruktar det värsta för de civila”

Publicerad 16 maj 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Människor som sökt skydd på sjukhuset i Bangassou.

Människor som sökt skydd på sjukhuset i Bangassou.

Sedan i lördags har striderna i Bangassou i Centralafrikanska republiken (CAR) trappats upp. Hittills har vi gett akutvård till 70 skadade, men vi når inte alla civila som är i akut behov av livräddande vård. Många av helt avskurna på grund av striderna.

– När skottlossningen började i lördags natt sökte folk skydd hos bekanta, i kyrkan, i moskén, på sjukhusområdet… Staden har varit alldeles tom förutom de beväpnade män som rör sig på gatorna. Bangassou är oigenkännlig, säger René Colgo, biträdande landansvarig för vår insats i Centralafrikanska republiken.

Konflikten i landet har intensifierats de senaste månaderna och nådde i mars den tidigare förhållandevis stabila Mbomou-provinsen där staden Bangassou ligger. Läget i staden är spänt och personalen hör fortfarande sporadiskt skjutande på gatorna.

Avskurna utan sjukvård och vatten

Sedan lördag morgon har våra team i Bangassou vårdat 60 skadade på sjukhuset i staden. I måndags gav ett mobilt team första hjälpen till ytterligare tio skadade som flytt till en moské. De svårt skadade kunde inte flyttas till sjukhuset på grund av striderna. Efter skottlossning vid moskén var teamet tvunget att lämna moskén där omkring 250 människor sökt skydd. Inga andra organisationer finns på plats och kan ge akutvård i staden.

– Vi är djupt oroade för dem eftersom moskén är fullständigt avskuren från omvärlden. De har inte haft tillgång till vatten eller mat på två dagar och det är närmare 30 grader varmt. Bland dem finns skadade och döda som mördades i lördags, säger René Colgo.

Traumatiserade söker skydd

Många invånare sitter fast i sina hem och skadade har inte kunnat ta sig till sjukhuset. Omkring 500 människor har ändå lyckats söka skydd på sjukhusområdet.

– De väntar utanför och i korridorerna i hopp om att de stridande parterna ska låta bli att attackera en vårdinrättning. Många här är djupt traumatiserade, som den trettioåriga kvinnan som sett grannar mejas ned och hus plundras eller brännas. Vårt psykosociala team gav henne akuthjälp och hon har nu återhämtat sig lite. Vi lever i nuet, redo att reagera. Vi är den enda organisationen i Bangassou som kan ge akutvård, säger René Colgo.

– Vi fruktar det värsta om inte långsiktiga åtgärder sätts in för att skydda civilbefolkningen. Vi uppmanar alla stridande parter att ingå vapenvila för att vi ska kunna hämta de skadade och vårda dem. Alla stridande parter har en skyldighet att inte attackera sjukhus, ambulanser eller vårdpersonal. Civila får inte bli måltavlor, fortsätter han.

Vi är extremt oroade för civilbefolkningen och uppmanar alla stridande parter till vapenvila.

Läkare Utan Gränser har verksamhet i flera olika delar av den Centralafrikanska republiken. Vi har gett stöd till Bangassous sjukhus sedan 2014, samt till vårdcentraler i Yongofongo, Mbalazine och Niakari. Från januari till mars 2017 vårdade vi närmare 2 000 personer på Bangassous sjukhus.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

10 000 människor har de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

10 000 personer har sökt skydd på sjukhuset

Sedan våldsamheter brutit ut mellan rivaliserande grupper i Batangafo, Centralafrikanska republiken, har nära 10 000 människor de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i staden, som Läkare Utan Gränser stödjer.

Sjukhuset i Zemio, Centralafrikanska republiken, där ett litet barn sköts till döds.
Nyheter från fältet

Ett brutalt slut på ett kort liv

I veckan sköts ett litet barn till döds på ett sjukhus i Zemio, Centralafrikanska republiken, där vi arbetar. Detta är ännu ett exempel på den extrema brutalitet mot civila som förekommer i den eskalerande konflikten.

Thomas fick alla sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.
Nyheter från fältet

"Jag har förlorat allt"

Thomas befinner sig på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Han saknar alla fingrar på båda händerna, hans vänstra arm är bruten och hans ena ben har ett djupt sår efter en machete som huggits igenom låret.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.