Hoppa till huvudinnehåll

"Vi gör allt vi kan"

Publicerad 30 januari 2019

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Vår insats i Jemen en av våra största pågående insatser just nu. Bilden är från ett sjukhus i Khamer.

Vår insats i Jemen en av våra största pågående insatser just nu. Bilden är från ett sjukhus i Khamer.

Den brittiske läkaren Chris Hook har nyss kommit hem från Jemen, där han under ett halvår varit en del av Läkare Utan Gränsers akutteam och hjälpt till att bygga upp ett sjukhus i Al Salakhana-distriktet i Hodeidah. Sedan i november har staden varit hårt utsatt av strider och skjutningar.

"Det finns en patient jag kommer att minnas alldeles särskilt. En 15-årig pojke som hade varit med om en motorcykelolycka. Han hade brutit benet på flera ställen och åkt till ett privat sjukhus för operation. För att reparera frakturen och hålla benet på plats hade de opererat in metallstänger. Men pojken hade inte råd att ta bort stängerna, så han hade haft dem i sex månader. Egentligen skulle de tagits bort efter två. Han kom till oss och frågade om vi kunde hjälpa honom. Självklart, sa vi, vi gör allt vi kan.

Men för att ta bort metallstängerna var vi tvungna att försäkra oss om att han var tillräckligt stark i benet för att kunna gå. Vi skickade med honom kryckor och bad honom komma tillbaka om en vecka. Men han kom inte.

Det var i början av november och striderna närmade sig de östra delarna av Hodeidah. Al Salakhana-sjukhuset ligger i nordöstra delen av staden och vi var plötsligt väldigt nära frontlinjen. Eftersom det sköts mycket omkring oss kunde vi inte röra oss utanför sjukhusområdet och efter att vårt hus blivit beskjutet några gånger flyttade vi till kontoret. Den jemenitiska personalen var vana vid striderna, så alla behöll lugnet. Den atmosfären spred sig genom sjukhuset. Att de hade den inställningen var otroligt betryggande.

Läkaren Chris Hook i Jemen.

Läkaren Chris Hook i Jemen. Foto: Läkare Utan Gränser.

Till vår lättnad återvände pojken till sjukhuset tillsammans med sin mamma tre veckor efter det första mötet. Det visar sig att familjen bodde i området bredvid vårt. Men när striderna kom närmare deras hem stängdes familjen inne i två och en halv vecka. Huset besköts och pojkens pappa och en av hans bröder träffades. Tyvärr dog de.

Trots skräcken pojken upplevt hade han hållit sitt rehabiliteringsprogram.

Hans mamma ser upprörd ut när de berättar om sin situation. Hennes oro för att metallstängerna inte skulle gå att ta ut förstärktes av traumat de upplevt. Vi undersöker hans ben och är glada att kunna berätta att benet är tillräckligt starkt, och att behandlingen och återbesöken som görs för att se till att benet läker ordentligt är gratis.

Både mamman och pojken gråter. De är väldigt glada att vi är där och kan hjälpa till."

- Chris Hook, läkare i Jemen.

Relaterade nyheter

Breda söker vård för sin sjuka son Muhatasein på vårt koleracenter i provinsen Ibb 2017, nu har antalet kolerafall i Ibb ökat igen.
Jemen

Jemen: Ny våg av kolera

I Jemen har en våg av kolerafall uppdagats. Vi trappar upp våra insatser i de drabbade områdena, speciellt genom att fokusera på vatten och sanitet för att stoppa sjukdomen från att spridas.

En skadad man får vård på ett sjukhus i Aden, Jemen. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Jemen

Döda och många skadade efter strider i Taiz

Efter fyra dagars intensiva strider i staden Taiz har tillgången till sjukvård kraftigt begränsats. Strider i tättbefolkade områden får förödande konsekvenser för civilbefolkningen och förhindrar skadade att söka vård.

Läkare Utan Gränsers team i Jemen behandlar en flicka med brännskador på sjukhuset i Khamir.
Jemen

Jemen: Givarländer måste ta ansvar

Idag möts FN:s givarländeri Genève för att öka det finansiella stödet till krisen i Jemen. Men flera av givarländerna är själva inblandade i kriget och dessutom hindrar de humanitär hjälp från att nå fram till människor i behov.

Koleracentret i Abs, Jemen, som förstördes i attacken den 11 juni, 2018.
Jemen

Jemen: Koalitionen tar inte ansvar för bombattack

Vi är bestörta över de resultat som presenterats efter en utredning av bombattacken mot vårt koleracenter den 11 juni 2018. Vi tillbakavisar också alla anklagelser i rapporten.