Hoppa till huvudinnehåll

”Vi har inte sett några läkare i Mingala på över två år”

Publicerad 28 maj 2019
Vaccinationskampanj i Mingala, Centralafrikanska Republiken
Foto: Victor Manjon/Läkare Utan Gränser
Vaccinationskampanj i Mingala, Centralafrikanska Republiken

Läkare Utan Gränser har genomfört en två dagar lång vaccinationskampanj i Mingala i Centralafrikanska republiken. Innan kampanjen hade staden varit utan sjukvård i över två år. Dåliga vägar och bristande säkerhet på grund av konflikten gör området svåråtkomligt. 

En stor folkmassa samlar sig runt Läkare Utan Gränsers fordon. Kvinnor och barn ställer sig i kö och väntar tålmodigt. Några meter bort sitter stadens äldsta i skuggan under ett mangoträd. De väntar på att vi ska börja ta emot patienter. Den enda statligt anställda som är kvar i området samlar publikens uppmärksamhet.

– Idag är en stor dag för oss. En dag att fira. På över två år har jag inte sett någon läkare eller biståndsarbetare i Mingala. 

Applåder.

Vid ingången till staden välkomnade de vuxna teamet. Några barn sprang iväg av rädsla då de inte sett ett fordon på flera år.

Konflikten har isolerat området nedre Kotto och beväpnade grupper har vägspärrar i området som blir svårare att ta sig igenom. 

– Vi reste genom spökstäder som har blivit nedbrända och vars invånare bor ute i djungeln av rädsla för att bli attackerade, berättar Talaré Diabri, koordinator för regionen. 
Under kampanjens två dagar lyckades våra team vaccinera 956 barn och 760 kvinnor i fertil ålder. Vi delade även ut över 1600 myggnät för att bekämpa malaria.

 

Vaccinationskampanj i Mingala, Centralafrikanska republiken
Foto: Victor Manjon/Läkare Utan Gränser
Vaccinationskampanj i Mingala, Centralafrikanska republiken

Livsnödvändiga vaccin

Sedan 2013 har våldet i landet periodvis eskalerat och lett till att sjukvårdssystemet, som redan innan var instabilt, inte längre kan erbjuda grundläggande hälsovården för befolkningen. Många barn och gravida har inte vaccinerats regelbundet. 

Under denna första fas av vaccinationen i Mingala så har vi vaccinerat mot polio, mässling, pneumokockvirus - som orsakar luftvägsinfektioner - och gula febern. Vi har också genom ett 5-i-1 vaccin vaccinerat mot difteri, stelkramp, kikhosta, hepatit B samt bakterien som bland annat kan orsaka hjärnhinneinflammation. 

Samtidigt som sjuksköterskorna vaccinerar barnen står en barnmorska några meter bort och ger råd till gravida kvinnor. En annan sjuksköterska behandlar patienter med feber och testar för malaria.

– Många sjuka har kommit till oss i tron om att vi kan hjälpa alla. Vi försöker att stabilisera de mest brådskande fallen, förklarar koordinatorn.

En del personal från sjukvårdsmyndigheterna finns kvar i Mingala, men den enda vårdcentralen i staden har plundrats och förstörts. Utan mediciner eller utrustning så är vårdcentralen bara en skugga av sitt forna jag. 

– Under malariasäsongen så såg jag fler än tio barn under fem år dö varje vecka, säger vårdcentralens ansvariga sjuksköterska. 

I slutet av 2018 lanserade vi en sex månader lång akutinsats för att möta de medicinska behoven för distrikten Alindao och Mingala, men till Mingala lyckades vi ta oss först under vaccinationskampanjen.

– Den här delen av landet har helt berövats grundläggande hälso- och sjukvård. Jag hoppas att andra humanitära organisationer också kommer att kunna nå hit, sammanfattar Omar Ahmed Abenza, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Centralafrikanska republiken.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare