Hoppa till huvudinnehåll

VI HAR TAGIT OSS TILL KONNA

Publicerad 25 januari 2013
Vårt team har nu börjat ta emot patienter i Konna.
Foto: MSF
Vårt team har nu börjat ta emot patienter i Konna.

I torsdags lyckades ett av våra team komma in i den maliska staden Konna, 7 mil nordost om Mopti, där det har varit hårda strider den senaste veckan. Samtidigt har nästan 6 000 nya flyktingar registrerats i Mauretanien, Niger och Burkina Faso.

Två veckor har gått sedan de militära operationerna började i norra Mali och vi fortsätter att arbeta i regionerna Mopti, Gao och Timbuktu. Ett av våra team, bestående av två läkare och två sjuksköterskor, tog sig till Konna i torsdags. Då hade vi upprepade gånger sökt tillstånd för att komma in i staden. 
Nu undersöker teamet de medicinska och humanitära behoven i området. I torsdags besökte de Konnas största vårdinrättning och upptäckte att det varken fanns personal eller patienter där. Därför började medarbetarna i teamet att ta emot patienter och organisera mobila kliniker för att se över vårdbehoven hos invånarna. Under de närmaste dagarna ska vi fortsätta att stödja vårdinrättningen i Konna, liksom fortsätta att göra bedömningar av vårdbehoven.  

Douentza

Det har varit förbjudet att resa till Douentza under bombningarna de senaste veckorna. Men i lördags fick ett av våra team, bestående av en kirurg, en läkare, en sjuksköterska och en koordinator, tillstånd att ta sig till staden. Där möttes de av det team som varit dygnet runt på sjukhuset i Douentza under flyganfallen. Teamet har behandlat fler än 500 patienter de senaste dagarna. Nu hoppas vi att vi ska kunna starta mobila kliniker i området under de närmaste dagarna för att se över behovet av vård och behandla patienter.

Timbuktu

I Timbuktu fortsätter arbetet, framför allt på akut- och kirurgavdelningarna. Under de senaste tio dagarna har vi behandlat omkring 20 skadade patienter på Timbuktus sjukhus. Prioriteringarna i det här området är att öka antalet inskrivningar på sjukhuset och förbereda sig på att behandla alla slags våldsdrabbade.  Utrustning och mediciner har också skickats till de vårdinrättningar vi stödjer i Timbuktu-området.
Vi har arbetat i området i mer än tio månader och fortsätter att behandla ett stort antal patienter. Under 2012 utförde vi 50 000 konsultationer (ungefär en tredjedel av dem var malariafall), skrev in 1 600 personer på sjukhus och gjorde fler än 400 operationer.   

Gao

Vi arbetar i tre vårdinrättningar i och omkring Gao - i samhällena Wabaria, Chabaria och Sossokoria. Varje dag utför medarbetarna omkring 60 till 65 konsultationer på varje inrättning. Antalet fortsatte att ligga på samma nivå när konflikten intensifierades, även om bombningar i området tvingade oss att tillfälligt stoppa den mobila kliniken, som gör att människor som inte kan komma till våra fasta inrättningar kan få vård. 

Ansongo

Längre söderut, i Ansongo, ger vi vård på det lokala sjukhuset, samtidigt som vi även försöker se till att leveranserna av utrustning och mediciner blir regelbundna och utöka tillgången till kirurgi så att teamen kan arbeta effektivt om ett större antal skadade patienter kommer in.

Flyktingar

Läget är osäkert i Mali, svårigheter att resa och andra kommunikationsproblem gör det besvärligt att nå de människor som tvingats fly sina hem för att se vilka hälsobehov de har.
FN har uppskattat att 340 000 malier antingen är internflyktingar eller har flytt till grannländerna. Och ytterligare omkring 6 000 människor har sedan den 11 januari flytt till Mauretanien och Niger där vi också arbetar.
 
Vi arbetar i områdena Mopti, Gao och Timbuktu liksom i södra delarna av Mali, där vi arbetar med undernäringsprojekt i Sikasso-området. Vi ger även vård till maliska flyktingar i grannländerna Burkina Faso, Mauretanien och Niger.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare