Hoppa till huvudinnehåll

VI KRÄVER ETT FRIGIVANDE

Publicerad 11 oktober 2012

På lördag är det ett år sedan våra spanska medarbetare Blanca Thiebaut och Montserrat Serra kidnappades i flyktinglägret Dadaab, där de arbetade med att hjälpa somaliska flyktingar. Vi uttrycker återigen vår ilska och chock över våldsdådet och kräver ett omedelbart frigivande av våra kollegor.

Montserrat och Blanca kidnappades den 13 oktober 2011 av beväpnade män, när de arbetade med att bygga upp ett sjukhus i Dadaab i nordöstra Kenya. Sedan dess har de hållits i fångenskap i Somalia. 
Montserrats och Blancas familjer uttrycker sorg och oro över kidnappningarna och meddelar att de gör allt som står i deras makt för att de båda kvinnorna ska släppas. Genom Läkare Utan Gränser tackar de media och andra lokala, nationella och internationella institutioner som har uppmärksammat kidnappningen och ber samtidigt om fortsatt diskretion i rapporteringen.
 
Vi har arbetat i Somalia sedan 1991 och driver för närvarande tolv projekt i landet. Tusentals somalier har fördrivits från sina hem och flytt till grannländerna på grund av våld, torka, undernäring och sjukdomar. Det extrema säkerhetsläget i Somalia innebär stora utmaningar i arbetet med att ge livsnödvändig hjälp i många delar av landet. Våra team ger också medicinsk och humanitär hjälp till tusentals somaliska flyktingar i läger i Etiopien och Kenya.
 
Läs mer om vårt arbete i Somalia.
Läs mer om vårt arbete i Kenya.

Relaterade nyheter

I Kenya arbetar vi bland annat med patienter som har hiv/aids och personer som utsatts för sexuellt våld.
Kenya

Mötet med lilla Beatrice

"Dagen efter började Beatrice må allt sämre, men vi förstod inte varför. Hon hade ingen feber men hon var mer irriterad och sov större delen av tiden."
– Eamonn Faller, läkare i Kenya.

Slumorådet Kibera, Kenya.
Kenya

Vi lämnar över vårt projekt i Kibera

Efter 20 år i kåkstaden Kibera, Kenya, har situationen för de boende stabiliserats. Därför lämnar vi nu över vårt projekt i Kibera till hälsomyndigheterna och andra organisationer.

I maj började vi arbeta på undernäringskliniken och sedan juni är vi också verksamma på den pediatriska avdelningen på Mudug sjukhuset i Somalia.
Somalia

Vi återupptar vår verksamhet i Somalia

För fyra år sedan avslutade vi vår verksamhet i Somalia på grund av en rad attacker på vår personal. Efter nästan fyra års frånvaro är vi nu tillbaka och arbetar vid Mudug sjukhuset i Puntland-regionen, Somalia, i samarbete med landets hälso- och sjukvårdsmyndigheter.

Mellan januari och februari 2017 föddes 737 barn på Mrima vårdcentral i Likoni, Kenya, varav 143 förlöstes med kejsarsnitt.
Kenya

Livräddande vård till mödrar och spädbarn i Kenya

40 procent av kvinnorna i Kenya föder inte sina barn på någon form av vårdinrättning. På vårdcentralen i Likoni arbetar vi så att kvinnor med komplikationer under graviditeten kan föda säkert och kostnadsfritt.