Hoppa till huvudinnehåll

Vi kräver stopp för attacker mot patienter och vårdpersonal!

Publicerad 10 december 2013
Många hade skador av skjutvapen, knivar och machetes efter striderna i Bangui.
Foto: Samuel Hanryon
Många hade skador av skjutvapen, knivar och machetes efter striderna i Bangui.

Vi uppmanar alla inblandade i den pågående konflikten i Centralafrikanska republiken att låta sårade och sjuka få den vård de behöver under säkra omständigheter. Vi kräver ett slut på våldet mot patienter, civila och sjukvårdspersonal i Bangui och i resten av landet.

Den våldsvåg som började i huvudstaden Bangui den 5 december har nu spritt sig till sjukvårdsinrättningar. I torsdags fick personal och patienter på Amitiésjukhuset bevittna summariska avrättningar utförda av beväpnade män inne på sjukhuset.

 –  Under torsdagen såg våra team ett dussin kroppar som låg framför sjukhuset, berättar Rosa Crestani som är akutsamordnare.

Sjukhuspersonalen vill inte längre arbeta på Amitiésjukhuset på grund av den otrygga situationen. Flera patienter är kvar trots att sjukhuset inte längre är i drift. Delar av sjukhusets personal har istället börjat hjälpa till på det statliga sjukhuset dit en del av de sårade har förts.

 

Vårdpersonal hotas

Även på det offentliga sjukhuset är läget mycket spänt. Både vår personal, hälsoministeriets anställda och patienter har hotats och arbetar under stor press. Våra team har vid flera tillfällen tvingats gå emellan beväpnade män och patienter.

 – Vi fortsätter vårt arbete, men våldet inne på sjukhuset är oacceptabelt och utgör ett allvarligt brott mot internationell humanitär rätt, säger Thomas Curbillon, landchef.

– Våldet har en tydlig inverkan på den medicinska behandlingen, försämrar möjligheterna till vård och leder till att sjukhuspersonalen tidvis måste överge sitt arbete. Dessutom innebär våldet att många sårade patienter förmodligen inte kommer att söka vård. Hjälp som vi definierar den – neutral, opartisk och oberoende – kan inte ges under inverkan av hot och våld.

Vi vill understryka att alla parter i konflikten i Centralafrikanska republiken - i Bangui och i hela landet - måste respektera civilbefolkningen och vårdinrättningar, och att de sårade och sjuka ska behandlas utan diskriminering.

Vi uppmanar till ett förbud mot väpnad närvaro på sjukvårdsinrättningar och ett stopp för attacker och hot mot patienter och vårdpersonal, både centralafrikansk och utländsk personal.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare